Putovanja

Kinezi grade 555 milijuna dolara vrijedan hotel u napuštenom kamenolomu

Ljudska vrsta nemilosrdno iskorištava prirodne resurse, a nakon što se na nekoj lokaciji iscrpe svi resursi, često ostavljamo devastiran okoliš i pustoš. No, Kinezi su se dosjetili kako jednu takvu lokaciju pretvoriti u luksuzno turističko središte. Tako će uskoro na mjestu napuštenog kamenoloma trideset kilometara od Šangaja niknuti luksuzni Shimao Wonderland InterContinental hotel kojeg ćemo vjerojatno gledati u jednom od sljedećih filmova o James Bondu.

Djelomično poplavljeni kamenolom biti će dodatno ispunjen kako bi se dva kata hotela nalazila kompletno pod vodom. Jezero kamenoloma koristit će se za vodene sportove, dok će se stijene koje okružuju hotel koristiti za sportove poput penjanja i bungee skokova. Za dizajn hotela zaslužna je britanska tvrtka Atkins, a zamišljeno je da će se 15 metara hotela nalaziti iznad kamenoloma, dok će se ostatak hotela od 19 katova nalaziti u 100 metara dubokom kamenolomu.

Sobe hotela, restorani, bazen i sportski centar biti će izgrađeni u stijeni, a turisti koji će odsjesti u nekoj od 380 soba imat će pogled na 100 metara visok umjetni vodopad. Kako bi se sam hotel gotovo neprimjetno uklopio u okoliš, arhitekti iz tvrtke Atkins dizajnirali su ekološki prihvatljiv zeleni krov hotela sa šetnicama i mjestima za sportske aktivnosti. Završetak gradnje predviđa se 2015. godine, a trošak će iznositi više od pola milijarde dolara.

Tags
Back to top button
Close