Birtija

Heroji rata – Matt Hughes

Do sada smo imali “Najveće ratne heroje” i ” Top 10 snajperista” i moramo reći kako nam je bilo vrlo zanimljivo istraživati svakog pojedinca posebno, njihovu prošlost, njihove impresivne uspjehe  i bilo što je vezano uz njih. Zbog toga smo odlučili krenuti sa serijom članaka “Heroji rata” u kojima ćemo vam svakim novim člankom približiti jednog heroja ili osobu koja je postigla nešto posebno uz vrlo teškim ratnim uvjetima.

Krećemo s jednim snajperistom koji je postigao nešto skoro nemoguće.

Matt Hughes

124626

Matt Hughes je velški snajperist britanskog “Royal Army-a” koji je 2003. godine sudjelovao u invaziji na Irak. Kao i svaki snajperist, dugo godina je obučavan da se nosi i s najvećim problemima pa je tako i Matt bio spreman na sve.

U Iraku je tako dobio zadatak da s partnerom skine nekoliko neprijatelja, kako olakšao napredovanje svojih trupa i svi su čekali njega da se konačno iskaže. Da ovo ne bi bilo prelagano, pobrinula se vremenska prognoza koja je odlučila dići jake vjetrove i otežala Mattu njegov posao.

Budući da ovo nije film u kojem snajperist cilja direktno u glavu s križićem i pogađa bez problema, Matt je morao ciljati malo drugačije. To jest, kako vjetar utječe na metak, tako bi taj isti metak mogao završiti negdje drugdje, a to znači biti opasan za slučajnog prolaznika. Zbog toga snajperist mora sam procijeniti kuda ciljati kako bi kompenzirao vjetar.

Kako ovo nije bilo dovoljno, Matt je otkrio kako su neprijateljske mete točno na granici dometa puške koju je imao sa sobom, a to je oko 860 metara. Uz jaki vjetar, odnosi baš nisu bili na njegovoj strani kada je vidio da su mete sakrivene iza malih zidića te im se vidio samo vrh glava. Budući da je ovo bila vrlo bitna misija, Matt je morao pogoditi iz prve jer bi mete u suprotnom imale dovoljno vremena da se sakriju.

Matt se odlučio za vrlo veliki korak i digao nišan kako bi zbog daljine, pad metka bio oko 16 metra, dok je za kompenzaciju vjetra odlučio pomaknuti nišan u stranu za čak za 11 metara. Kako se Matt ne bi našao na početku ovog popisa da je promašio, ovaj “sretnik” je pogodio i natjerao ostatak neprijatelja u bijeg.

Trening i malo sreće, uspjele su dovesti Matta Hughesa u vojne priručnike, ali i na našu listu.

>> Najveći ratni heroji

>> Top 10 snajperista u povijesti

Tags

Nenad Kocijan

"Ako vas žena pobjeđuje u tenisu, promijenite sport. Ako vas žena pobjeđuje u boksu, promijenite ženu."
Back to top button
Close