Lifestyle

Navike i trikovi koji će vam uštedjeti novac

U današnjem svijetu biti bogat čovjek praktički je nemoguće. S izrazito visoko educiranim, sposobnim i kreativnim političarima, ekonomistima i bankarima na visokim pozicijama koji razmišljaju samo kako će običnom narodu uzeti da bi svoja nezasitna usta nahranili, ušparati novac postalo je izrazito teško. Da situacija bude još gora, bombardiraju nas sa svih strana kapitalističkim parolama i govore da si kupimo ovo, kupimo ono, treba vam kredit za taj novi auto, treba vam kredit za kuću. A ne treba. Treba vam sloboda od kredita, sloboda od poreznih manijaka i sloboda od korumpirane politike. Kako bi se što uspješnije izborili za svoju slobodu, donosimo vam par simpatičnih i korisnih savjeta. (Uz malo humora naravno).

1. Ugovorite štednju u banci

Jedan od najlakših načina na koji se možete natjerati da štedite je ugovorena stambena ili bilo kakva štednja u banci. Dogovorite se s bankom i nek vam sa svake plaće skinu 10% i prebace ih u štednju. U godini dana imat ćete više od jedne plaće ušparano, a nakon pet godina možete dati otkaz i živjeti godinu dana bez brige na umu. I putovati. Nekamo daleko i jeftino.

2. Prerežite ili zaključajte kreditne kartice

Kupnja na rate vam se možda čini super idejom i često vam je olakšala život, no zapravo je puno štetnija no što je korisna. Iako ste mislili da vam treba za novu veš mašinu ili spavaču sobu, jako brzo ćete početi kupovati čak i odjeću s odgodom plaćanja, pa režije s odgodom plaćanja, pa benzin, pa na kraju i hranu. Stvorili ste ovisnost a toga niste ni svjesni. U minusu ste i dužni ste. Prevarili su vas.

3. Podijelite svoj bankovni račun

Ako ste primjetili da živite od plaće do plaće te da nikad nećete uspjeti ušparati više od par stotina kuna, vrijeme je da razmislite o načinu na koji se odnosite prema svojem novcu. Dobar trik je da uz tekući račun otvorite još jedan račun koji će vam koristiti za sve druge troškove osim onih osnovnih. Pod osnovne mislimo režije i sve obavezne troškove koje imate, dok drugi račun bude za hranu i ostale troškove. Tako će vam biti puno jednostavnije pratiti koliko imate novaca, koliko na što trošite i koliko možete ušparati. Ako mislite da je ovo smiješno i da ne možete ušparati, postoje ljudi koji više od 50% plaće stavljaju na stranu i ne troše ju. Radi takve organizacije, oni ne moraju dizati kredite.

4. Kuhajte

Ako ne znate kuhati, vrijeme je da naučite. Ako znate kuhati, vrijeme je da naučite kuhati jeftino. Internet je pun zanimljivih recepata. Dajte si truda i pronađite način kako se dobro i zdravo prehraniti ali s malo novaca. Naravno, cilj je da si svaki dan pripremite hranu za posao. Zaboravite na klipiće i sendviče. Kuhajte pravu hranu! Ako na poslu imate istomišljenike, dogovorite se međusobno kako bi kuhali jedni za druge i još si dodatno uštedjeli vrijeme. Kuhate svaki drugi dan, no kuhate za dvoje. Ili troje. Sve ovisi o tome koliko vas je zainteresirano. Dogovorite krajem tjedna jelovnik i raspored kuhanja za sljedeći tjedan te kroz vikend kupite sastojke za klopu. Začudili bi se kako će vam ta nova društvena navika postati zanimljiva i koliko će vam novaca uštedjeti!

5. Čitajte

Osim spavanja, čitanje knjiga je najzanimljivija i najjeftinija aktivnost koju možete obavljati, a da vam istovremeno izgrađuje vokabular i povećava elokventnost. Jedna godišnja članarina u knjižnici košta manje od jedne knjige, a nudi pregršt mogućnosti. Od čitanja novina, stručnih časopisa i magazina do vrhunskih remek djela književnosti. 

6. Odluku za kupnju odgodite za tjedan dana

Ako baš jako nešto želite kupiti, pričekajte tjedan dana. Na vas se s više strana utječe da budete impulzivni kupac i da odluku o kupnji donesete istog trenutka. Razmislite da li vam to stvarno treba i da li to odmah danas morate kupiti. Ako odgodite tu kupnju za tjedan dana, možda se predomislite ili možda naletite na neku bolju ponudu. Uglavnom, osim u slučaju da je hitno, pričekajte s kupnjom!

7. Naučite pregovarati

U životu postoje razni trenutci u kojima je vrlo važno imati razvijene pregovaračke vještine. Ključni trenutci vašeg života u kojemu najviše možete ušparati ili zaraditi su kupnja kuće ili stana, kupnja automobila i pregovaranje za veću plaču ili drugi posao. U tim trenutcima, vaše vještine mogu činiti razliku između sirotinje i bogatstva. Kad kupujete automobil, manja početna cijena od par tisuća kuna će značiti manji kredit, manje kamate i manju pušionu. Budimo iskreni. Svaki auto je gubitak novca. Kod kupnje nekretninu budite posebno oprezni. Pregovaranje za veću plaču ili novo radno mjesto imat će puno veći utjecaj na vaše financijsko blagostanje nego šparanje na obući, odjeći i hrani.

8. Razmišljajte o svojoj satnici

Koliko zarađujete po satu? 3okn? 50kn? 100kn? Razmislite kad kupujete neke stvari da li cijena opravdava vaš rad tih nekoliko sati. Da li smatrate da je taj mobitel vrijedan tog vašeg znoja, truda i rada? Takvo razmišljanje stavlja stvari u perspektivu. Ne morate biti napredni matematičar da to izračunate. No, gluposti poput kino ulaznica i kokica za 200 kn u tom slučaju ćine se smiješnim.

9. Napravite godišnji pregled troškova

Otvorite excel i krenite računati. Krediti, režije, hrana, mobitel, zdravstveno osiguranje, godišnji odmor, registracija, pretplata na MaxTV i brzi internet, obuća, odjeća, rođendani, krstitke, vjenčanja.. sve su to troškovi za koje netko treba imati novac. napravite Excelovu tablicu i godišnji troškovnik samo kako bi došli do spoznaje koliko novaca imate, koliko možete ušparati ili u našem slučaju, koliko se brzo približavate osobnom bankrotu.

10. Nosite kondom!

Nema ništa goreg od iznenadnog velikog troška. Nekad vas i mala investicija poput novih Pasante kondoma može poštedjeti boli ženidbe koju ne želite, braka koji vas uništava, razvoda koji košta još više te uzdržavanje djeteta kojeg vam ne daju da ga vidite do punoljetnosti. Razgovaramo o milijunima! Ne šalimo se. Gumu na glavu i oprezno s ljubavi 🙂

Tags

Mr. Gray

Posljednja istraživanja su pokazala zašto muškarci uživaju u oralnom seksu: Pet posto obožava taj osjećaj, pet posto voli dominantnost, a 90 posto jednostavno voli tišinu!!
Pogledaj još
Close
Back to top button
Close