Birtija

Najpoznatiji mačevi na svijetu

Nedavno smo pogledali “Hrabro srce” po valjda 10-ti put i malo su nas zainteresirali – mačevi. Ne mitološki ili mačevi iz legendi već pravi mačevi o kojima postoje dokazi. I tako smo sastavili listu najpoznatijih mačeva na svijetu.

Prvi mačevi pojavili su se u vrijeme brončanog doba te su bili izrađeni od bakra. Prvi primjerci pronađeni su oko Harappana u današnjem Pakistanu. U srednjem vijeku mačevi su se izrađivali od željeza i čelika pa su dobili na izdržljivosti. Kako bi se naučilo rukovati mačem, osnovale su se škole mačevanja koje su izbacivale vojnike koji su postali legende svog doba.

Također, mačeve su izrađivali pravi majstori svog zanata, ali smo oni najbolji uspjeli su izraditi mač koji bi izdržao sve borbe.

10.  Mač Tomoyukija Yamashite

Tomoyuki Yamashita bio je general japanske vojske za vrijeme Drugog svjetskog rata. Njegova slava je krenula kada je osvojio britanske kolonije Singapur i Malezije, te je tada dobio nadimak “Malezijski tigar”. Nakon rata, Tomoyuki Yamashita je osuđen radi ratnih zločina i pogubljen u vrlo kontraveznom suđenju. Nakon suđenja njegov slučaj je ponovo razmotren budući da je nekada teško razdvojiti direktnu odgovornost za pojedine zločine te je zbog toga u SAD izglasan takozvani “Yamashitin zakon”.

YamashitasSword-560x297

Mač

Za vrijeme vojne karijere, Tomoyuki Yamashita posjedovao je mač koji je bio izrađen od strane  Fujiwara Kanenage negdje između 1640-1680. godine. Tijekom povijesti mače je prošao kroz nekoliko ruku te je početkom 20. stoljeća popravljena drška. Samurajski mač je konačno predan 2.rujna,1945. godine Generalu MacArthuru zajedno sa cjelokupnom vojskom.

Kasnije je taj samurajski mač predan u West Pointov vojni muzej gdje i danas stoji kao jedan od najvrjednijih eksponata.

9. San Martinov zaobljeni mač

José de San Martín bio je poznati argentinski general koji je živio od 1778-1850. godine. Bio je vođa borbe za odcjepljenje Južne Amerike od Španjolske. Zbog zasluga dodijeljena mu je najveće odlikovanje u povijesti Argentine – Orden osloboditelja.

Curved-Saber

Mač

Jedna od najvrjednijih stvari koje je San Martin posjedovao bio je zaobljeni mač kojeg je kupio u Londonu. Toliko je obožavao taj mač da je opremao svoje konjanike i  pomoćnu vojsku istim modelom. Originalan mač ostao je u njegovom posjedu do smrti, te je kasnije predan generalu Don Juan Manuelu de Rosasu. U svojoj oporuci napisao je “Ta sablja me pratila kroz cijelu borbu za nezavisnost Južne Amerike”.

Krajem 19.tog stoljeća, točnije 1896. godine, mač je poslan u Povijesni Nacionalni Muzej u Buenos Airesu, gdje je i danas.

8.  Mač sa sedam grana

Dinastija Baekje je kraljevstvo koje je vladalo jugozapadnom Korejom oko 4 stoljeća. U svojim najslavnijim danima vladali su čak kolonijama u Kini i cijelom zapadnom Korejom. U to vrijeme, Korejom su vladale tri dinastije, Goguryeo, Silla i već spomenuta Baekje. Smatra se kako je ovaj mač predan 372. godine kao poklon Jin dinastiji od strane kralja Geunchoga iz Baekje dinastije.

Seven-Branched-300x400

Mač

Sam mač dugi je oko 75 centimetara i ima šest grana koje izlaze iz središnjeg dijela. Izrađen je u ceremonijalne svrhe i nije bio namijenjen ratovanju. Tek 1870. godine, svećenik Masatomo Kan otkriva dva natpisa na maču. Jedan od natpisa govori: “Predvečer šesnaestog dana jedanaestog mjeseca, četvrte godine Taiwa ere, mač je izrađen od sto puta pojačanog željeza. Korištenje mača odbija 100 neprijateljskih vojnika. Namijenjen uljudnom kralju.”

Sam mač predstavlja jedinstvo korejskih naroda i trenutno se nalazi u Japanu. Nažalost, nije izložen javnosti.

7.  Wallacov mač

William Wallace bio je Škotski borac koji je živio od 1272-1305. Kao što smo vjerojatno svi gledali u filmu “Hrabro srce”, Wallace je vodio oslobodilačku borbu od Engleza i uz velike uspjehe na bojnom polju, ipak je uhvaćen i pogubljen zbog izdaje od strane kralja Edvarda Prvog iz Engleske.

Wallace-258x400

Mač

Mač Williama Wallaca se trenutno nalazi u Nacionalnom muzeju u Stirlingu, Škotska. Sam mač je dug 132 centimetra i težak je 2.7 kilograma te je korišten kod Bitke za most kod Stirlinga i Bitke kod Falkirka.

Nakon pogubljenja, Sir John de Menteith, guverner dvorca Dumbarton, dobiva taj mač. Kralj James IV od Škotske kupio je taj mač 1505. godine za cijenu od 26 šilinga i obložio ga je u kutiju sa svilom. Do danas mač je doživio nekoliko promjena, što je i normalno budući da je ručku mača William Wallace obložio kožom engleskog zapovjednika, Hugh Cressinghama.

6.  Tizona

El Cid rođen je oko 1040. godine u Vivaru, malom gradiću blizu Burgosa u Španjolskoj. Za vrijeme svog života, El Cid je postao uspješan vojni vođa i diplomat. Zapovijedao je vojskom kralja Alfonsa VI i postao herojem u borbi protiv Maura. Vjerojatno ste gledali i taj film pa znate ponešto o njemu.

Tizona

Mač

El Cid je posjedovao mnogo mačeva tijekom svog života, ali dva su najpoznatija, Colada i Tizona. Tizonu je koristio u borbi protiv Maura i taj mač je postao jedan od najvrjednijih Španjolskih relikvija. Mač je 103 centimetra dug i teži 1.1 kilogram. Na Tizoni postoje dva natpisa, jedan na kojem piše da je mač iskovan 1002. godine, dok je drugi natpis stih od molitve Ave Maria.

…za ostale mačeve pritisni NASTAVAK…

1 2Sljedeća stranica
Tags

Nenad Kocijan

"Ako vas žena pobjeđuje u tenisu, promijenite sport. Ako vas žena pobjeđuje u boksu, promijenite ženu."
Back to top button
Close