Lifestyle

Kreće gradnja nebodera višeg od 1000 metara

Dok se mi obični smrtnici veselimo sitnicama, multimilijardere često uveseljavaju samo stvari koje će ih postaviti na mjesto iznad svih njima sličnih. Zato se često vode “bitke” oko toga tko će imati najveću vilu, jahtu ili automobil, a u posljednjih nekoliko desetljeća i u tome tko će izgraditi najveći neboder, te time nadvisiti sve do tada izgrađene nebodere u svijetu. No, dok nam je o tome tko će imati najveću jahtu više manje svejedno, borba oko najvećeg nebodera s tehnološke strane čini nam se jako zanimljiva.

Prije nekoliko dana najavljeno je da 27. travnja kreću radovi na neboderu “Kingdom Tower” koji će se nalaziti u gradu Jeddah, najvećoj pomorskoj luci Saudijske Arabije. Interesantno je da će to biti prvi neboder koji će premašiti 1000 metara visine i da će od ponosa Dubaija, Burj Khalife, biti viši za najmanje 173 metra.

kingdomtower-1-web

“Kingdom Tower” su dizajnirali arhitekti Adrian Smith i Gordon Gill, a ako ste čitali o neboderu Burj Khalifa, možda vam je Adrian Smith poznat od ranije jer je baš on tvorac projekta po kojem je izgrađen taj trenutno najviši neboder svijeta.

Planirano je da će izgradnja trajati četiri godine, a kada “Kingdom Tower” bude završen, na njegovih više od 200 katova nalazit će se stanovi, poslovni uredi i hotel, dok će vidikovac na 157-om katu biti najviši vidikovac na svijetu. Planira se da će za izgradnju ovog diva biti utrošeno više od milijardu i dvjesto milijuna dolara.

Tags
Pogledaj još
Close
Back to top button
Close