Lifestyle

7 stvari koje uspješni ljudi nikada neće izgovoriti

Želite biti uspješni u poslovnoj sferi? Naravno da želite, no jeste li kada razmišljali da često vaše izjave mogu potkopati šanse za uspjeh. Tvoja karijera je previše važna da bi svoj napredak sabotirao zbog nekoliko negativni fraza. U nastavku donosimo sedam izjava koje bi zauvijek trebale nestati iz vašeg poslovnog vokabulara.

“To nije u opisu moga posla!”

Kada ste prihvatili trenutnu poziciju svim ste sigurno imali ste manje-više točnu predodžbu što na tom poslu možete očekivati. Kako prolaze mjeseci ili godine normalno je da se vaša uloga mijenja. Promijene mogu biti dobre i loše. Ako se radi o ambicioznom radnom okruženju šef će vjerojatno s vremenom pokušati vam dodijeliti još neki zadatak ili odgovornost s kojima se u početku niste susretali. Često tada i prije nego što dobro sagledamo stvari izgovaramo izlizanu tvorevinu iz bivše države, a i danas vrlo popularnu u većini državnih tvrtki – “To nije u opisu moga posla”.

Neovisno o tome koliko vam i sadašnji radni zadaci izazivaju stresa i koliko možda god bili u pravu male su šanse da nakon ove izjave ne ostavite dojam neradnika i lijenčine. Ne kažemo da morate pokunjene glave poput roba izvršavati baš sve, ponekad i sulude, zadatke koji se pred vas postavljaju, no trenutak kada nadređeni od vas traži da nešto napravite nikako nije pravo vrijeme za ovakvu izjavu. Odradite posao kako spada pa tek onda vi načnite temu vaših obveza i odgovornosti na radnom mjestu i eventualne povišice.

“To je neizvedivo!”

Bacanjem ručnika u ring odašiljete sasvim jasnu poruku, a takvi rijetko napreduju. Ako to što se od vas traži na prvu zaista izgleda neizvedivo umjesto da odmah odustanete pokušajte pronaći neka alternativna rješenja uz pomoć kojih bi se ipak moglo doći do traženih rezultata.

Sve se može kad se hoće i malo je toga zaista neizvedivo, a većina menadžera i rukovoditelja žele oko sebe okupiti pojedince koji razmišljaju proaktivno. Umjesto da odustanete počnite nuditi rješenja i postat ćete vrijedan član tima.

“To nije moja greška!”

Priznajte pogreške i nemojte nikada upirati prstom u pogreške drugih kako bi eventualno umanjili svoju krivicu. Griješiti je ljudski i prihvaćanjem odgovornosti za svoje greške pokazujete karakter i sposobnost da učite iz njih. Prebacivanje krivice i upiranje prstom u druge jasno implicira da nikada nećete ništa naučiti na temelju vlastitih grešaka.

 “To je minuta posla!”

Ovo izjavite samo u slučaju ako ćete posao zaista izvršiti u 60 sekundi, ali i tada oprezno! Kada kažete da ćete s nečim biti gotovi u kratkom vrlo kratkom roku to ponekad može omalovažiti vaš trud. Najvjerojatniji razlog da ćete nešto vrlo brzo dovršiti je vaše profesionalno iskustvo i sposobnosti. Pripazite s ovom izjavom i u najboljoj namjeri.

“Ne trebam pomoć!”

grize-prste

Solo igrače češće susrećemo kao junake akcijskih filmova, no takvi teško da će postati heroji u vašoj tvrtki. Možda mislite da sve možete sami kad je u pitanju neki projekt ili čak čitava poslovna karijera, no za uspjeh je neophodan timski rad. Sposobnost da se dobro snalaziš u timu znak je da bi jednom mogao biti i dobar vođa.

“To nije pošteno!”

Život nije fer, a nisu ni mnoge stvari na poslu. Prihvati to. Umjesto na gunđanje usredotoči se na posao. Smatraš da si ti trebao dobiti projekt umjesto kolege? Preboli to. Možda si i u pravu, ali umjesto da se žališ zapni još jače.

“To se uvijek tako radilo!”

U današnje vrijeme ovakvo razmišljanje vodi ravno propast. Tržište se stalno mijenja i jedini način za preživljavanje je stalna prilagodba novim okolnostima.

Ne morate biti robovi trendova i cimati na sve živo, ali ne smijete ni zabadati glavu u pijesak u nadi da će se stvari vratiti u “normalu”. Normala više ne postoji, samo mijena stalna jest – kako je to davno rekao Heraklit.

Tags

Red

For beach 2050 I'll look sexy, young and slim, I'll learn healthy cooking, it's gonna be my thing, But first I'll have a pizza with extra everything.
Pogledaj još
Close
Back to top button
Close