Lifestyle

Siromaštvo je dobro!? Razlozi zašto smo zbog praznih džepova bolje osobe.

TOPIX CANADA WEATHER

Da li ste se ikad nalazili u situaciji da ste bez novca? Totalno bez para. Gotovo. Nema ničega. Ni mame, ni tate, ni bake, ni penzije, ni stanova, ni najma od stanova, ničeg. Sam si. Netko se razboli i sve pare se na to potroše. Netko dobije otkaz. Dionice padnu. Dođe svjetska kriza. Bam! Mrtav bankovni račun. Još ste dužni. Onda banka uzme kuće, aute i sve ostalo. I gotovo. Prestrašeni i zabrinuti, dođe vam da plačete. Pa kako ste samo tako nesposobni! 

No, to zapravo nije najgora stvar koja vam se može dogoditi. Ima i gore. No, besparica vas može naučiti nekim novim stvarima. Ovo su razlozi zašto je biti bez para odlična škola i kako na taj način postajete bolje i razvijenije osobnosti.

1. Poniznost

Kad nemaš para, ego ti je na realnoj razini. Nema ponosa, nema kurč*nja, nema fejkanja. Kad ste bez para, a kad govorimo bez para ne mislimo da imaš samo soma kuna na računu, mislimo da imaš sto kuna i to je to. Sljedećih tjedan dana, to je to. Prehrani se, idi na posao, spavaj, operi se, preživi, idi na posao. Kad ste praznih džepova, primorani ste zagnjaviti prijatelja ili roditelje da vam posude nešto parica. To znači da morate biti ponizni i da morate razmišljati na koji način ćete vratiti te novce. Ako vam oni ne posude, teško si ga vama. Banke će vas rasturiti s kamatama, kamatari još gore. Besparica proizvodi poniznost. Poniznost oblikuje dobre ljude.

2. Osobnost

Sljedeći put kad sretnete nekoga tko je u istim problemima kao i vi, bit ćete susretljiviji, tolerantniji i puni razumijevanja. Bit će vam jasno kako je toj osobi teško i željet ćete joj pomoći. Proradit će vam empatija i više nikad nećete biti ta škrta napuhana budala u koju vas je novac pretvorio.

3. Preživljavanje

Želja za novim autom će postojati. Željet ćete i novi kul ručni sat. Novu jaknu i ulaznice za kino za vaš i vašu djevojku. Maxi kokice i dvije Coca-Cole. No, ništa od toga. Za to vi nemate para. Preživljavate. Automobil ste prodali, sad ste na biciklu ili pješke. Kruh? Ma da! Kila brašna i malo kvasca, voda i sol i vidi vidi! Spekli ste prve dvije kile kruha za samo pet kuna! Možete se daviti time cijeli tjedan. I fino je! Nema više sokića. Nema pivice nakon posla. Doma na čaj ili kavu. Bez mlijeka. Preživljavate s onih sto kuna i dobro vam ide. Možete vi to!

4. Prioriteti

Više si ne možete priuštiti ni frizuru za pedeset kuna. Posudite mašinicu od prijatelja ili odlučite puštati kosu. Ne treba vam novi laptop. Ne trebate ni nove slušalice. Nema ni novih hlača. Tek sad kad ste bez para saznat ćete što znaće prioriteti.

5. Riječ NE!

Odbiti će te puno ponuda za druženje, izlaske, odlaske u kino, odlaske na izlete i godišnji itd. Ne može. Ne. Ne, nemate novce za to. Ne, ne možete si to priuštiti. Naučite reći ljudima ne. Jednostavnije će te živjeti. Ne morate se posebno opravdavati. Kad ste praznih džepova, riječ ne je nekako svakodnevno prisutna. I to je vrlo zdravo. Pronaći ćete zanimljive stvari koje možete raditi a da ne trošite novce. Čudo, zar ne?

6. Smisao života

Novac ne znači život. Kad ste bez novca, otkrit ćete da nedostatak novca ne znači kraj vašeg života. Ne znači da ćete umrijeti. Ne znači da ćete biti uvijek nesretni, tužni i svima dosadni.

Kad shvatite da život može biti prekrasan, veseo, zanimljiv i pun smijeha i s malo novca, bit će vam jasno da ste do sad živjeli u zabludi. Šetnje s najboljim prijateljima, trčanje u prirodi, planinarenje, vožnja biciklom, slušanje muzike, razgovor kod vas doma uz šalicu čaja… sve su to načini na koji možete super kvalitetno živjeti, a ne trošiti ko luđak! Uz to, možete ići i u posjete prijateljima. Kad ste već tamo, dobro se najedite!!!

7. Vrijednost

Kad prođe par tjedana ili par mjeseci i uspijete se polako dići na noge, stvari u vašem životu će se promijeniti. Drugačije će izgledati. Imat će drukčiju vrijednost. Jakna od pet tisuća kuna više neće biti zanimljiva. Cipele za soma i pol bit će notorna glupost. Shvatit ćete da u životu postoje stvari koje imaju veću vrijednost od novca. Stvari koje znače puno više. Pizza će biti finija. Ovaj puta, nećete se derati na dostavljača jer kasni deset minuta. Bit ćete sretni što je došla pizza i ovaj puta se nećete prežderati u dvije minute već ćete razmišljati o izgledu, okusu i mirisu pizze. O tom divnom jelu koje veseli milijune ljudi diljem planeta a koje ste do sad besprimjetno natrpali u sebe i zanemarivali užitak ukusa i mirisa svježe slavonske pizze. Uff..

Kad budete napokon imali za benzin, vožnja autom bit će užitak. Bez žurbe, stresa i napora. Spušten prozor, muzika na radiju i noga na laganom gasu. Polako. Uživajte u jednostavnim stvarnima.

8. Ništa ne traje zauvijek

Ni dobre stvari, ni loše stvari. Ništa nije vječno. Vaše stanje siromaštva će također proći. To je još jedan kišni dan iza kojeg će doći noć i jutarnje sunce. Još jedan izazov. Još jedna pobjeda.

Jedino je važno da ne odustajete. Ako ste u financijskim problemima, stanite i razmislite na koje sve načine možete uštedjeti par kuna i pomognite sami sebi. Pomognite svojim prijateljima. Shvaćate li koliko vam je zapravo malo potrebno da budete punog želuca, nasmijani i zdravi? Vi ste ti koji možete promijeniti svijet, i to sve s deset kuna i par kila domaće pečenog kruha. Imajte vjere u sebe. Vjerujte u bolje sutra, vjerujte, potrudite se i pobijedite sve izazove koje vam život baca pod noge. Put prema vrhu kreće od dna.

Tags

Mr. Gray

Posljednja istraživanja su pokazala zašto muškarci uživaju u oralnom seksu: Pet posto obožava taj osjećaj, pet posto voli dominantnost, a 90 posto jednostavno voli tišinu!!
Pogledaj još
Close
Back to top button
Close