Birtija

Pet najvećih pivovara na svijetu

Priča počinje s otkrićem tankog sloja pive u unutrašnjosti staklenke u zapadnom Iranu u ranim devedesetim godinama dvadesetog stoljeća. Otkriveno je da su tragovi pive stari otprilike 3500 godina p.n.e. No, ono što svakako znamo je da se pivo u domaćinstvima proizvodi više od tisuću godina. Negdje oko šestog stoljeća, benediktinski samostani počeli su se pojavljivati u Europi. Dio njihove misije bio je osigurati hranu i piće za prolazeće svećenike i hodočasnike. S obzirom na to da je čista i pitka voda bila rijetkost, pivo je kao sanitarno čisto piće postalo vrlo popularno. Redovnici su od proizvodnje pive napravili umjetnost. Upravo su oni ti koji su razvili prve recepte i proizveli posebnu opremu koja je poboljšala proces proizvodnje pive.

Proizvodnja pive se isključivo obavljala u domaćinstvima, bar do industrijske revolucije. Veće pivovare su se počele otvarati a njihovi vlasnici su se brzo počeli ujedinjavati i organizirati u veće proizvođače. Ti prvi ujedinjeni i organizirani proizvođači usavršili su procese pasterizacije, izolaciju i obradu kvasca te biokemijska znanja vezana za proizvodnju pive u cjelini. Također, vrlo važni procesi rashlađivanja i organizacije distribucije omogućili su brzo širenje danas poznatih pivskih brendova. Ti brendovi su danas postali multinacionalne korporacije sa svjetskom distribucijom omiljenih nam alkoholnih proizvoda. Danas, proizvodnja pive je globalan biznis a u ovom članku vam donosimo pet najvećih pivovara na svijetu.

5. Kineski “Resource Snow Breweries Ltd.”

SABMiller China 2011 Credit: Jason Alden/OneRedEye Image is copyrighted

Proizvodnja u Kini
Proizvodi 106.2 milijuna hektolitara pive na godinu
Pokriva 5.4% svjetske proizvodnje piva

snow piva

Vlasnici ove pivovare su SABMiller i China Resources Enterprise, čija je firma poznata kao CR Snow najveći proizvođač pive u Kini. Proizvode od 1993. godine i na kineskom tržištu dominiraju s pokrivenošću više od 22% tržišta. SABMiller, multinacionalna kompanija iz Londona vlasnik je 49% dionica CR Snowa. Drugih 51% dionica pripada China Resources Enterpriseu, konglomeratu koji je zadužen za pakiranje, prodaju, obradu i distribuciju sirovina i gotovog proizvoda. Njihova najprodavanija piva je “Snow Beer”, koja je najprodavanija piva u svijetu što je zanimljivo obzirom na to da se prodaje samo na Kineskom tržištu. Izgleda da su ti Kinezi izrazito žedan narod 😉

Od 1993. godine CR Snow je kupio i pripojio više od 80 manjih pivovara što im je donijelo titulu najbrže rastućeg pivskog brenda u Kini, te pete najveće pivovare na svijetu.

sljedeći po veličini…Carlsberg i Heineken…

1 2 3Sljedeća stranica
Tags

Mr. Gray

Posljednja istraživanja su pokazala zašto muškarci uživaju u oralnom seksu: Pet posto obožava taj osjećaj, pet posto voli dominantnost, a 90 posto jednostavno voli tišinu!!
Back to top button
Close