Birtija

Najveće zrakoplovne misterije

Trenutno je cijeli svijet zaprepašten nestankom zrakoplova Malaysia Airlinesa MH370 koji je nestao negdje na potezu Indije pa sve do Kineskog mora. Dok se svi bave teorijama nestanka i čak spominju vanzemaljce kao jedan od uzroka, istražili smo i pripremili najpoznatije misterije vezane uz zrakoplove.

>> Top 100 najboljih zrakoplova svih vremena

Let 19: Nestanak iznad Bermudskog trokuta

aviation-mysteries-1

U jeku Drugog svjetskog rata, američka vojska poslala je pet bombardera na rutinski let iznad Bermudskog trokuta. Kako je Bermudski trokut od prije poznat po “gutanju” zrakoplova, nestanak svih 5 bombardera s 14 članova posade nekako nije iznenadio obožavatelje misterija. Nekoliko sati kasnije, vojska je poslala još nekoliko zrakoplova u spasilačku misiju zbog sumnje u neprijateljsku vojsku. U drugoj preletu sudjelovalo je 13 članova posade, ali niti oni nisu imali sreće i nikada se nisu vratili u svoju bazu. Do danas misterij nije riješen, dok ostaje upozorenje kako bi se trebali kloniti Bermudskog trokuta.

Egypt Air Let 990: Pilot samoubojica ili terorist

aviation-mysteries-02

Egypt Air Boeing 767 poletio je 1999. godine iz Los Angelesa, ubrzo se srušio u Atlantski ocean i pritom usmrtio svih 217 putnika i članova posade. Egipatska zrakoplovna agencija izdala je priopćenje kako je do pada došlo zbog mehaničkog kvara, ali su američke agencije za nadzor zrakoplovnog prometa izdale svoje priopćenje kako je do pada došlo zbog samoubojstva pilota. Njegove zadnje riječi bile su “Pouzdajem se u Boga”, pa je tako sve ostalo otvoreno za raspravu. Teoretičari zavjeri tvrde kako iza svega stoje Mossad, CIA i egipatski ekstremisti, ali se sa sigurnošću ništa ne može utvrditi. Nakon nesreće, EgyptAir je maknuo let 990 s programa pa tako više ne lete za Los Angeles.

Amelia Earhart: Dama iz prošlosti

aviation-mysteries-03

Teško da postoji ijedna lista zrakoplovnih misterija bez njezinog spomena. Amelia Earhart poletjela 1937. godine na let oko svijeta u svojem zrakoplovu “Lockheed Electra”s kojeg se nikada nije vratila. Jedini tragovi prije njezinog nestanka su vrlo loši radijski prijenosi. Najjednostavnije teorije govore kako je Amelia pala u ocean i poginula. Neke teorije govore kako je zarobljena od Japanaca i pogubljena, dok neke tvrde kako živi u New Jerseyu pod lažnim imenom. Bez obzira na sve, misterij traje više od 77 godina.

Helios Airways let 522: Let iz noćne more

aviation-mysteries-04

Leteći iz Cipra prema Grčkoj ne tako davne 2005. godine, let 522 lagano je počeo odstupati sa zadane rute. Kako su ignorirali radijsku vezu, poslana su dva lovca F-16 kako bi presrela let. Kada su letjeli pored zrakoplova, vidjeli su kako je pilotsko mjesto prazno, dok je ko-pilot ležao bez svijesti ili mrtav. Također su vidjeli kako su svi putnici mrtvi.

Nekoliko sati nakon pretpostavljenog gušenja, autopilot je držao let 522 u zraku, sve dok se zrakoplov nije srušio u grčke planine. Naknadne analize pokazale su ako su piloti zaboravili izjednačiti tlak, ali to je bilo prejednostavno rješenje pa tako teoretičari smatraju kako je zrakoplov bio uklet.

B47 Stratojet: Nestanak nuklearne bombe

aviation-mysteries-05

Kako nije dovoljno da izgubite tri časnika i bombarder, američka vojska je padom u Sredozemno more izgubila i dvije nuklearne bojevne glave. To se dogodilo 1956. godine i od tada amerikanci traže svoje nuklearke. Do sada, američka vojska izgubila je 11 nuklearnih bojevnih glava, takozvanih “Slomljenih strijela”, koje bi im se mogle vratiti u slučaju nuklearnog rata.

Aer Lingus let 712: Zalutali projektil?

aviation-mysteries-06

Kada je 1968. godine let 712 pao u Irsko more pritom usmrtivši 61 putnika i članova posade, prve istrage su pokazale kako je nešto veliko uzrokovalo pad zrakoplova. Nekoliko svjedoka vidjelo je projektil koji leti prema zrakoplovu pa se tako prst okrenuo prema Britancima. Oni su odbacili optužbe, ali najviše se sumnja kako je to bio njihov odbjegli projektil. Ako to nije bio njihov projektil, ostaje misterij tko je to mogao ispaliti.

Pan Am let 7: Legendarni luksuzni let

aviation-mysteries-07

U pedesetima Boeing Stratocruiser je bio jedan od najluksuznijih zrakoplova. Kada je 1957. godine nestao jedan od zrakoplova na letu između Kalifornije i Havaja, nitko nije očekivao da će nakon 5 dana potrage pronaći cijeli zrakoplov kako pluta na moru. Nažalost, pokazalo je kako su svi putnici umrli od posljedica trovanja ugljičnim monoksidom. Neke teorije govore kako je to bilo maslo bivšeg ljutog člana posade ili kako bi se prevarilo osiguravajuće poduzeće. Bez obzira na priče, do sada se nije saznalo kako je došlo do nesreće.

Flying Tiger Line let 739: Pretraživanje Tihog oceana

aviation-mysteries-08

Zrakoplov Lockheed Constellation poletio je 1962. godine s 96 vojnika i 11 članova posade na let iznad Tihog oceana. Negdje na putu su nestali i američka vojska je izvela najveću misiju spašavanja u povijesti. Nažalost, nikada nisu pronađeni ostaci pa se vjeruje kako je zrakoplov otet ili sabotiran. Mornari libijskog tankera tvrde kako su vidjeli veliku plamteću kuglu kako pada se neba, ali to nikada nije potvrđeno.

Star Dust: Konačno riješen misterij

aviation-mysteries-10

Priča oko zrakoplova koji je nestao 1947. godine je postala aktualna kada su prije više od 15 godina pronađeni ostaci sličnog zrakoplova u Andama. Do tada se mislilo kako je to bilo dijelo špijuna ili sabotaža, ali na kraju je dokazano kako je zrakoplov udarom u planine izazvao lavinu koja ga je prekrila. Zbog toga je pronalazak bio nemoguć, sve dok se snijeg nije otopio i pokazao ostatke.

Tags

Nenad Kocijan

"Ako vas žena pobjeđuje u tenisu, promijenite sport. Ako vas žena pobjeđuje u boksu, promijenite ženu."
Back to top button
Close