Brzina

Koenigsegg ONE:1 – Novi lovac na brzinske rekorde

Nedavno smo vam donijeli priču o američkoj superjurilici Hennessey Venom GT, koji je s razvijenom brzinom od 435,31 km/h postao najbrži produkcijski automobil današnjice. No, iz švedske tvornice superautomobila Koenigsegg dolazi nam potpuno novi kandidat za tron najbržeg serijskog automobila. Ciljano imenovan ONE:1, ovaj automobil možda nije najljepši predstavnik posljednje serije superautomobila, ali to mu niti nije namjera. No, da bi se potpuno zaljubili, potrebno je samo baciti oko na specifikacije monstruoznog V8 srca koji se krije pod poklopcem motora.

Rekli smo da je ime ONE:1 odabrano s razlogom, a radi se o tome da Koenigsegg ima omjer snage i mase 1:1, što bi značilo da ovaj 1360 kilograma težak automobil (s tekućinama) pokreće motor koji razvija 1360 konjskih snaga. U Koenigseggu ONE:1 čak više ne žele nazivati superautomobilom već tvrde da se radi o prvom svjetskom “mega-automobilu”. Vrijedi spomenuti i nevjerojatan podatak koji govori o maksimalnom okretnom momentu od čak 1371 Nm, koje 5 litreni V8 motor uz pomoć turbo-punjača isporučuje pri 6000 okretaja u minuti.

Koenigsegg_One1_iza

Konstruiran kao trkaći automobil kojim se možete udobno voziti gradskim ulicama, ONE:1 posjeduje ogromnu količinu tehnologije koju možemo vidjeti u primjeni kod trkaćih automobila. Gotovo svaki dio automobila izrađen je od ugljičnih vlakana, što mu osigurava malu masu i veliku čvrstoću karoserije. Po svemu viđenom iz Koenigsegga, mislimo da bi ONE:1 mogao zadati ogromne glavobolje konkurenciji iz Bugattija i Hennesseya, pa strpljivo čekamo da šveđani i službeno bace rukavicu svojim konkurentima. Najava brzine veće čak i od 450 km/h nama ne znači ništa dok ONE:1 ne vidimo u akciji, a do tog trenutka ćemo uživati u galeriji fotografija ovog tehnološkog čuda iz Švedske.

Tags
Back to top button
Close