Birtija

Kako su velike kompanije započele svoj posao

Svako uspješno poduzeće mora krenuti od negdje. Većina njih je počela vrlo skromno, tek nekoliko zaposlenih s jednostavnim proizvodom (idejom) koji im je omogućio napredak.

Neki od tih velikana poput Sonya, Nokie, Samsunga i IBMa, postoje vrlo dugo, neki čak od 19 stoljeća i vrlo je zanimljivo vratiti se i pogledati kako su počeli. Povratak u prošlost možda će neke od vas motivirati da krenu ostvarivati svoje ideje, koje se sada čine beznačajne, ali bi mogle postati nešto puno veće.

Sony

proslost-brandova-008

Masaru Ibuka, osnivač Sonya, tražio je način kako bi nakon rata proizvodio električne aparate. Kako je za vrijeme rata bila potreba za viškom električne energije, izgrađeno je dosta postrojenja za proizvodnju. Nakon rata, kako više nije bilo potrebe za ratnom industrijom, višak te ele. struje snizio je cijenu na tržištu. Kako bi Ibuka iskoristio odlične uvjete za proizvodnju, izradio je svoj prvi električni aparat, kuhalo za rižu.

Nokia

proslost-brandova-005

Nokia je osnovana 1865. godine i polako je postala jedna od glavnih korporacija za tehnologiju. Ono što je zanimljivo jest da su u početku proizvodili kožnu obuću, takozvani Galoshes. Tek su 1987. godine predstavili svoj prvi mobilni telefon, Mobira Cityman 900. Težio je samo 0,8 kilograma i koštao oko 35,000 kuna.

Toyota

proslost-brandova-009

Japanski megalomanski proizvođač automobila Toyota, koji je u 2013. godine imao profit od 962 milijarde jena, zapravo je krenuo na tržište sa šivaćim mašinama. Još ih i dan danas proizvode.

IKEA

proslost-brandova-003

Ingvar Kampard i Elmtaryd iz sela Agunnaryd, osnovali su IKEU 1943. godine u kuhinji svog ujaka Ernsta. Prve djelatnosti bile su slanje malih kućnih dodataka (okviri za slike, najlonski stolnjaci, novčanici, olovke…) putem pošte.

SHARP

proslost-brandova-007

Sharp je također krenuo dosta drugačijim putem nego što je poznato danas. Osnovan je 1915. godine od strane Tokuji Hayakawe kako bi proizvodili “Ever Sharp Pencil” Ta penkala bila je prva mehanička penkala na svijetu i naziv “uvijek oštra” je razlog imena SHARP.

BMW

proslost-brandova-001

Sada poznati njemački proizvođač automobila i slične tehnikalije ima dugu povijest u proizvodnji motocikla i motora za zrakoplove. Da je njihova povijest vezana uz zrakoplove pokazuje i njihov logo koji je zapravo simbol pokreta zrakoplovnog propelera.

Samsung

proslost-brandova-006

Samsung je osnovan 1938. godine od strane Lee Byung-chulla. Počeli su kao trgovina koja se bavila prodajom voća, povrća i  njihove domaće tjestenine poznate kao noodles. Danas svi znamo što znači Samsung u svijetu elektronike i tehnologije.

HugoBoss

proslost-brandova-002

Poznata njemačka luksuzna modna kuća krenula je iz grada Metzingera. Ono što je zanimljivo kod njih što na početku svog poslovanja šivali uniforme za Gestapo.

Lamborghini

proslost-brandova-010

Osnivač Lamborghinija, Ferruccio Lamborghini testirao je početkom pedesetih jedan model Ferrarija. Budući da je i sam znao ponešto o motorima (jer se bavio s traktorima), primjetio je manje pogreške u mjenjaču. Kada je ponudio bolje rješenje Enzo Ferrariju, ispraćen je iz ureda salvom smijeha. Zbog uvrede Ferruccio je počeo proizvoditi trkaće automobile kako bi bili konkurencija Ferrariju. I do sada mu dosta dobro ide.

Tags

Nenad Kocijan

"Ako vas žena pobjeđuje u tenisu, promijenite sport. Ako vas žena pobjeđuje u boksu, promijenite ženu."
Back to top button
Close