Birtija

Haka – najstrašniji “ples” na svijetu

Poredani u liniju prema protivnicima, udarajući nogama u pod, rukama u tijelo, pogledom punim mržnje i rugajući se,  Maori su se nekada pripremali za bitku. To nabrijavanje u svrhu zastrašivanja zove se Haka ili Haka ples. U današnje vrijeme kako nema nekih ozbiljnih neprijatelja, Haka je puno više od plesa za zastrašivanje.

haka-002

Prije nego je sredinom 19. stoljeća Novi Zeland koloniziran, Maori su koristili Haku za vrijeme plemenskih sukoba. Nakon što su Britanci počeli naseljavati njihovu zemlju, Haka ples je dobio novu svrhu pa se tako koristio za potpaljivanje sukoba između doseljenika. Nažalost, sam ples nije bio dovoljan da se zaustavi naseljavanje budući da su Europljani bili tehnološki napredniji, pogotovo u naoružanju. Početkom 20. stoljeća, Maori gube svu zemlju, a njihov broj se smanjuje na manje od 50 tisuća.

Na sreću, uporna grupa maorskih vođa uspjela je održati tradiciju. Osnovali su udrugu “Apirana Ngata” koja se bavi pravima Maora i sačuvanju maorskog načina života. Jedan od najvećih uspjeha udruge jest i očuvanje same Hake.

Haka je prvi puta predstavljena u ragbiju 1905. godine kada su Novo Zelandski “All Blacksi” izveli ples na zagrijavanju za vrijeme turneje po Engleskoj. Ekipa sastavljena od maorskih i “bijelih” igrača prestravila je protivničku ekipu, ali i publiku. Uspjeh rituala proširio se po cijelom svijetu i Haka postaje nazobilazna aktivnost novozelandskih ragbijaša. Haka se sada izvodi na svim važnijim događanjima u Novom Zelandu, od političkih do društvenih, te se čak vratila i na bojišta, budući da Haku izvodi i novozelandska vojska.

haka-001

Tijekom povijesti razvilo se nekoliko verzija Hake, ali je napoznatija ona koju izvode ragbijaši, zvana Ka Mate (Pozdrav ženama). Ka Mate je priča o poglavici Te Rauparahi koji bježi od neprijateljskog plemena. Kada se skrivao u grabi napunjenoj krumpirom, pokušali su ga otkriti bacanjem različitih čini, ali ga je od otkrivanja spasila žena prijateljskog poglavice bacajući svoje čini (navodno seksualnost) na neprijatelje. Te Rauparahi je uspio pobjeći i tada je skladao Ka Mate kako bi joj zahvalio. Riječi su preuzeli All Blacksi, i kada se izvodi od strane više od 20 ogromnih ragbijaša, Ke Mate postaje najjača zahvala ženama na svijetu.

Kako to izgleda provjerite u sljedećim filmovima. Posljednji video je s vojnog sprovoda u kojem je cijela satnija odala počast svom prijatelju i suborcu.

Tags

Nenad Kocijan

"Ako vas žena pobjeđuje u tenisu, promijenite sport. Ako vas žena pobjeđuje u boksu, promijenite ženu."
Back to top button
Close