Birtija

5 svetaca ljubitelja piva (osim Sv. Patrika)

Kada je riječ o ispijanju piva 17. ožujak, Dan svetog Patrika zasigurno je dan kada se popije najviše ove zlatne tekućine. No, osim sv. Patrika postoje i mnogi drugi sveci zaštitnici proizvođača piva od kojih su mnogi voljeli nagnuti kriglu, a neki čak bili i pravi samostanski majstori pivari.

Pivari su se u prošlosti utjecali svecima za zaštitu i blagoslov piva osobito zato što nisu poznavali proces fermentacije (fermentacija je bila spontana, pomoću divljeg kvasca pa se pivo znalo ukiseliti ili inficirati nekom bakterijom). Iznimno velik broj svetaca zaštitnika piva dokazuje koliko je pivo bilo važno za svakodnevni život.

>>> Dani otvorenih vrata u pivnicama Medvedgrad: Probajte dva nova ale piva!

Sveti Augustin (354.-430.)

Vjerojatno jedan od najvećih pijanica i razvratnika među svecima. Svoju je mladost proveo dobro se zabavljajući sa ženama, a volio je i zaviriti u čašicu. Njegova se majka, gorljiva kršćanka, nikako nije mirila s načinom života svog sina. Njezine su molitve bile uslišane te se Augustin odluči smiriti i prelazi na kršćanstvo. Nakon što se primirio, postao je biskupom u rodnoj sjevernoj Africi te jedan od najznačajnijih crkvenih učitelja, teologa i filozofa u povijesti.

Zaštitnikom pivara postao je zato što su mnogi redovnici augustinci u samostanima proizvodili pivo. Tako i danas postoje mnoga piva koja nose njegovo ime.

Sveti Vjenceslav (907.-929.)

Zbog svojih visokih moralnih kvaliteta i svoje svetosti taj mladi knez postao je najpopularniji svetac Češke i kamen temeljac češke državnosti. Zaštitnik je Češke, Praga, pokrajine Moravske i proizvođača vina i piva. Sjetite ga se kada idući puta budete pijani teturali središnjim praškim trgom nazvanim po njemu – Václavskim náměsima.

Svojedobno je navodno dobri Vjenceslav naredio smrtnu kaznu za sve one koji pokušaju izvoziti naširoko poznat češki hmelj van tadašnje Bohemie. Ima li eklatantnijeg primjera odanosti brendu?

Svet Brigita Irska (451.-525.)

Ova irska svetica, poznata po svom milosrđu, godinama je radila u koloniji gubavaca. Ondje je, prema legendi, pretvorila otpadnu vodu u izvrsno pivo, kako bi svećenici koji su im došli u posjet imali što piti.

Sveti Amando (584.-679.)

Apostol Belgije i Nizozemske, kome je u tim zemljama posvećeno ništa manje nego 111 crkava. Amando je već u svojoj mladosti posve ozbiljno shvatio evanđeosku poruku koja traži nasljedovanje siromašnoga Krista, ali i širenje radosne vijesti o pivi, tekućini boljoj od vode.

Osnivanjem samostana želio je položiti čvrste temelje kršćanstva na tom području, no kao istinski ljubitelj i poznavatelj piva položio je i čvrste temelje proizvodnje piva u tim samostanima. U mnogima redovnici i danas rade pivu, tako da je sv. Amando vjerojatno osoba kojoj mnogo toga možemo zahvaliti.

Sveti Arnold (582.-640.)

Danas mu se pripisuje zasluga za promicanje piva kao pića koje je neophodno za zdrav i kvalitetan život. U to vrijeme mračnog ranog srednjeg vijeka uporno je propagirao pijenje piva, umjesto vode, koja je bila izvor mnogih teških zaraza i epidemija. Pivo je, zbog termičke obrade vode bilo relativno sigurno, a osim toga zdravo i ukusno.

Nakon što je osnovao opatiju sv. Petra u Oudenaardu, počeo je kuhati pivo te je, kako smo već spomenuli, osobito pridonio širenju svijesti o zdravstvenoj vrijednosti piva. Također, pridonio je unapređenju proizvodnje piva: otkrio je kako je slama koju koriste pčele za izradu košnica izvrstan filter za proizvodnju još čišćeg piva.

Sveti Arnold u Belgiji se štuje kao zaštitnik hmeljara i pivara, a u ikonografiji često je prikazan s pivarskim alatom, trozupcem odnosno zgrtačom u ruci, ili pak s pčelinjom košnicom kojom se koristio za filtriranje piva.

Postoji legenda, koja kaže da se tijekom prenošenja Arnoldovih zemnih ostataka dogodilo čudo. Biskupa su prenosili njegovi sugrađani i putem su svratili u pivnicu u Champignuellesu, da se okrijepe pivom. Na njihovu žalost, gostioničar je imao jedan jedini vrč, pa su ga morali podijeliti. No, koliko god da su pili, u vrču je stalno bilo još piva, i bilo ga je dovoljno da svi utaže žeđ. To su čudo dakako pripisali Arnoldu i Božjoj pomoći.

Osim po citatu “Nemojte piti vodu, pijte pivo”, kojeg se u Macho.hr redakciji striktno pridržavamo, ovaj je svetac više puta izjavio da je “pivo došlo na svijet kao plod ljudskog znoja i Božje ljubavi.” Amen!

>>> 10 razloga zašto je dobro piti pivo

>>> Najprodavanije pive na svijetu

Tags

Red

For beach 2050 I'll look sexy, young and slim, I'll learn healthy cooking, it's gonna be my thing, But first I'll have a pizza with extra everything.
Back to top button
Close