Putovanja

10 nevjerojatnih drevnih gradova

Velike civilizacije postojale su i tisućama godina prije nas. Neke su bile toliko napredne da mnogi znanstvenici još i danas ne razumiju na koje načine su drevne civilizacije uspjele izgraditi neke od povijesnih spomenika kulture kojima se i danas divimo. Antičke gradove o kojima ćemo danas pričati možda se već negdje vidjeli na slikama, no ako imate mogućnosti, ovo su lokacije koje tijekom svog života morate posjetiti.

Palenque – Meksiko

palenque_s1 (1)

Palenque je pretkolumbovski grad Maya u meksičkoj državi Chiapas, oko 130 kilometara južno od grada Ciudad del Carmen. Grad datira od 100 godina prije Krista do oko 800-te godine, nakon čega je obrastao u gustu džunglu cedara, mahagonija i sapodila. Ovaj drevni grad, 1987. godine stavljen je na UNESCO-v popis svjetske baštine. Zgrade Palenquea, koje su podignute za zlatnog doba grada od 500.-700. godine, odlikuju se kvalitetom dobivenom novim građevinskim tehnikama i metodama drenaže koje su razvijene kako bi se smanjila debljina zidova. Izvorno ime grada bilo je Lakam Ha, što na mayanskom znači “Velika voda”, jer se oko grada nalaze brojni izvori i široki kaskadni slapovi. Do 2005. godine iskopano je više od 2,5 kvadratnih kilometara grada, ali se pretpostavlja da je to tek 10% ukupne površine i da džungla prekriva na tisuće drugih spomenika.

 

Persepolis – Iran

Persepolis

Persepolis bio je ceremonijalni glavni grad Perzijskog Carstva u doba iranske dinastije Ahemenida. Najraniji podaci o gradu datiraju iz 515. godine prije Krista, a nalazi se 70 kilometara od grada Širaza u provinciji Fars u Iranu. Cijeli kompleks Persepolisa nalazi se na uzvišenoj terasi, a sastoji se od nekoliko kraljevskih palača, riznice i popratnih građevina, te dvije goleme ceremonijalne dvorane. Kolosalna apadana koja je mogla primiti 10 000 ljudi i dvostruka monumentalna stubišta ukrašena reljefima najprepoznatljiviji su element perzijske arhitekture iz tog doba. UNESCO je 1979. godine Persepolis stavio na popis svjetske baštine prema I., III., i IV kategoriji.

 

Efez – Turska

ephesus

Poznat je kao antički grad na zapadnoj obali Male Azije. Osnovan je u 13 stoljeću prije Krista, a do kraja prvog stoljeća postao je glavna egejska luka. Bio je pod vlašću čuvenog Perzijskog carstva, a kasnije Grčke i Sparte. Aleksandar Veliki zauzima ga 334. godine prije Krista, da bi nakon toga oporukom Pergamskog vladara Atala III. pripao Rimu nakon čega postaje glavni grad i razvijeno trgovačko i prometno središte Male Azije. Danas se radi o pravom arheološkom nalazištu s mnogim lokacijama koje se isplati vidjeti. Mramorna avenija, knjižnica Celsus iz 117. godine i ostaci Artemidinog hram koji spada među sedam svjetskih čuda samo su dio bogate kulturne i povijesne baštine koju Efez nudi.

 

Petra – Jordan

petra

Petra je napušteni grad na području današnje države Jordan koji je u doba antike bio glavni grad Nabatejaca – saveza Arapskih nomadskih plemena. Osnovan oko 3. stoljeća prije Krista, poznat je po svojim Helenističkim građevinama uklesanim u stijene, ali i vodovodnom sustavu koji je zapadu otkriven tek 1812. godine. Petra je simbol Jordana i njegovo najvažnije turističko središte. Nalazi se na UNESCO-vom popisu mjesta svjetske baštine od 1985. godine, a 2007. godine je odabran je kao jedno od “novih” sedam svjetskih čuda. Poznati magazin Smithsonian uvrstio je grad Petra među “28 mjesta koje morate vidjeti prije smrti”.

 

Angkor – Kambodža

Angkor Wat

Angkor je područje u Kambodži u kojem je od 9. do 15. stoljeća bilo središte Kmerskog carstva. Danas možemo posjetiti ruševine Angkora koje se nalaze u šumovitom i poljoprivrednom području u blizini modernog grada Siem Reapa. Broj hramova na koje možemo danas naići, bilo da se radi o nedefiniranim hrpama opeke ili veličanstvenom hramu Angkor Wat prelazi brojku od 1000. Angkor Wat je najveći vjerski objekt na svijetu, a često ste ga mogli vidjeti u filmovima. Područje Angkor od 1992. godine nalazi se na UNESCO-vom popisu Svjetske baštine i definitivno je jedno od mjesta koje bismo voljeli vidjeti uživo.

…za ostatak teksta pritisnite NASTAVAK…

1 2Sljedeća stranica
Tags
Back to top button
Close