Brzina

Što morate znati o novom BMW i8

BMW uskoro izbacuje u prodaju svoj novi model i8 koja će biti prvi plug-in hibrid iz ovog automobilskog diva. Ovaj je automobil prvi puta predstavljen “davne” 2009. godine, ali s turbodizelovim motorom, dok je 2011. godine predstavljen i sa benzinskim. Model za 2015. godinu dolazi s 7,2 kWh baterijama koje omogućavaju vožnju do 35 kilometara. Normalan benzinski motor će uz kombinaciju s baterijama omogućiti potrošnju od samo 2.5 litre na 100 kilometara uz vrlo malu emisiju štetnih plinova.

Samo paljenje motora pri punim baterijama se odvija električnim motorom snage 129 konja, te se kasnije benzinski motor snage 228 konja preuzima igru. Najveća brzina i8-ice će biti oko 250 km/h uz ubrzanje od 4,3 do stotke.

Što se tiče pogona, i8 će imati i prednji i zadnji i pogon na sva četiri kotača. Kada se pokrene, električni motor daje snagu prednjem pogonu budući da je spojen samo na prednje kotače. Kada se pali benzinski motor, kako je smješten u stražnjem dijelu, snagu daje stražnjem pogonu. Pogon na sva četiri kotača je u funkciji kada želimo maksimalno ubrzanje uz korištenje oba dva motora.

Unutrašnjost automobila će biti više slična Porscheovim modelima, pa će tako u vožnju uživati samo vozač i suvozač dok će ostati vrlo malo mjesta za putnike na stražnjim sjedištima

BMW planira krenuti u prodaju polovicom 2014. godine u više od 50 zemalja. Cijena i8-ice će se kretati oko 103 tisuće eura uz vrijeme čekanja do nekoliko mjeseci.

izvor caranddriver

 

 

Tags

Nenad Kocijan

"Ako vas žena pobjeđuje u tenisu, promijenite sport. Ako vas žena pobjeđuje u boksu, promijenite ženu."
Back to top button
Close