Tech

Philips Urban Beehive – u suživotu s prirodom

Philips, poznata nizozemska tvrtka koja se bavi proizvodnjom potrošačke elektronike, iznenadila nas je konceptom budućnosti koji bi nam omogućio suživot s pčelama, te nam približio njihov nevjerojatan svijet. Urban Beehive je Philipsova vizija nastambi za pčele, koja bi imala svrhu očuvanja njihovih kolonija, a koristila bi se i u edukacijske svrhe. Ovaj samoodrživi, ekološki prihvatljiv koncept koristio bi i gradovima jer bi pčele oprašivale biljke, a ljudi koji bi imali ovakve nastambe iz njih bi dobivali savršen proizvod prirode – med.

Urban Beehive sastoji se od vanjskog i unutarnjeg dijela, gdje je vanjski dio ulaz u košnicu sa teglom za cvijet, dok unutrašnji stakleni dio sadrži mnoštvo pčelinjih nastambi. Stakleni dio filtrira svjetlost i propušta samo narančasti spektar koji pčele koriste kako bi vidjele. Pčelinja nastamba sastoji se od saća i omogućava pčelama proizvodnju voska, a prilikom prikupljanja meda u nastambu se može pustiti dim kako bi se pčele umirile.

urban-beehive5

Iako nam je ovaj futuristički koncept veoma zanimljiv, iz Philipsa za sada ne najavljuju proizvodnju, već se koncept koristi samo u svrhu poticanja diskusije i propitkivanja mišljenja javnosti. Ukoliko bi u budućnosti Philips ipak odlučio proizvesti ovakve nastambe, vjerujemo da bi vizualno podigle svaki stambeni prostor, zasigurno bi bile vrlo zanimljive vašim posjetiteljima, a i djeca bi mogla ponešto naučiti o tim nevjerojatnim kukcima.

Tags
Back to top button
Close