MachoChef
Osnovne tehnike rezanja povrća

Pisali smo vam o savjetima za kupovinu kuhinjskog noža, a sada ćemo malo o osnovnim tehnikama rezanja povrća. Postoje 3 načina rezanja:
- na kockice (brunoise i dice)
- na trakice (batonnet, allumette i julienne)
- na ploške (lamelle)
Brunoise – najčešće se ovako reže luk za pirjanje
Dice – povrće za Francusku salatu, variva, gulaše…
Batonnet allumette i julienne
Lamelle
Ove tehnike rezanja uštedjeti će vam vrijeme potrebno za pripremu namirnica, te će vam svi komadići izgledati identično, što nije važno samo vizualno, nego i zbog termičke obrade. Svi komadi povrća bi trebali biti jednake veličine prilikom termičke obrade kako bi istovremeno bili kuhani, a ne da vam je dio namirnica raskuhan, a dio sirov. U početku će vam se činiti dosta teško, ali uz malo vježbe rezat ćete poput pravog profesionalca. Pazite prste!