Sport

Najveći skandali Zimskih olimpijskih igara

Ljetne olimpijske igre će nekako uvijek biti ispred zimskih zbog atraktivnijih sportova poput košarke, rukometa itd. No to ne znači da i u ovom takmičenju nema namještanja i čudnih događanja. Vrijeme da istražimo koji su to biseri ušli u svjetsku olimpijsku povijest.

 1. Suci u klizanju

Godine 1998 u Naganu, suci su pokazali vrlo visoku dozu kolegijalnosti kada su se međusobno snimali. Nije to bilo radi stavljanja na Facebook, već se primijetilo kako neki suci imaju spremne maksimalne ocjene i prije nego je natjecatelj izašao na klizalište. Sve je prijavljeno potpredsjedniku olimpijskog odbora Dick Poundu, ali kako to već biva, sve je ostalo zapakirano i ništa se nije pokrenulo kako bi se kaznili ti suci.

2. Denverska sreća

Nakon dugo godina kandidiranja za domaćinstvo, Denver je konačno 1976. godine dobio priliku da održi jednu od najvećih događaja na svijetu. Kako to da se onda taj događaj odigrao u Innsbrucku? Jednostavno, država Colorado nije baš bila toliko oduševljena i povukla je garanciju s kojom bi pokrila dio izgradnje potrebne infrastrukture. Nakon toga, javio se kanadski Whistler koji je bio spreman preuzeti sve obaveze, ali su čelnici odlučili “pokloniti” domaćinstvo Austrijancima.

3. Klizaljke i ozlijede

>> Sedam najpoznatijih sportskih prijevara

Godina je 1994, zapravo vrlo mirna godina,umjetničko klizanje  u punom zamahu, sve do kada se mlada gospodična Tonya Harding ne odluči poigrati sa sudbinom svoje kolegice Nancy Kerrigan na kvalifikacijama za američko prvenstvo. Tonyin tadašnji dečko, Shawn Eckhard tražio je nekog tko će njezinoj glavnoj konkurentici slomiti nogu. Taj netko je bio Shane Stant, razbijač koji nije uspio slomiti Nancyinu nogu već je udarac palicom samo okrznuo koljeno. Skandal je nastao nakon tog prvenstva ( na kojem je naravno pobijedila Tonya ) kada je sve izašlo u javnost.

4. Karlovo ludilo

Winter+Olympic+Games+Begin+Vancouver+Canada+OzI9jhi4xUYl

Karl Shranz bio je odličan austrijski skijaš koji je 1968. godine u Grenoblu osvojio zlatnu medalju u slalomu. Zapravo, izgubio, osvojio pa opet izgubio. Karl je za vrijeme druge vožnje slaloma ušao u cilj tvrdeći kako mu je netko zasmetao i suci su nakon dugog vijećanja odlučili kako može ponovo na stazu kako bi ponovio drugu vožnju. U tom trenutku, zlato je već bilo na vratu Jean-Claude Killya i svi prisutni nisu znali što se događa. Karl je odlično odvozio tu ponovljenu drugu vožnju i preuzeo zlato od Francuza, no opet samo na kratko vrijeme, budući da su suci cijelo vrijeme pregledavali snimku njegove “prve” druge vožnje. Ustanovljeno je kako je Karl promašio vrata prije nego se pojavio “misteriozni” čovjek i zlato se vratilo u ruke Francuza kojem je to bilo treće zlato na tim igrama.

5. Zlato za sve

Opet klizanje, ali ovoga puta 2002. godine u Salt Lake Cityu. Rusi su po pobijedili i na ovim igrama, ali nakon nekoliko dana jedan mali detalj izašao je u javnost. Francuski suci su priznali kako im je naređeno da glasaju za Ruse bez obzira na sve, iako su Kanađani bili bolji. I tako je 6 dana nakon natjecanja održana nova dodjela medalja na kojem su Kanađani dobili svoje zlatne medalje. Ono što fascinira je činjenica kako su se Rusi pojavili sa svojim medaljama, koje naravno nisu trebali vratiti.

Tags

Nenad Kocijan

"Ako vas žena pobjeđuje u tenisu, promijenite sport. Ako vas žena pobjeđuje u boksu, promijenite ženu."
Back to top button
Close