Sport

Kriza u nogometu! Ovo je deset najboljih i najzaduženijih nogometnih klubova na svijetu

Nogomet, druga najvažnija sporedna stvar na svijetu osim što nudi odličnu zabavu sportskim obožavateljima diljem planeta, nudi i odličnu mogućnost zarade vlasnicima velikih klubova, igračima i naravno, krvi žednim menadžerima. Danas je situacija gora no ikad. Mnogi igrači su  kvalitetni, no mnogi su uvelike precijenjeni te postoji sve više ugovora koji dosežu astronomske iznose i time opterećuju klubove.

Većina tih klubova dio su europske elite i nalaze se među klubovima s najvećim brojem navijača na svijetu. Svi djeluju a istom tržištu po istim pravilima i zajedno se nalaze u nezavidnim situacijama u kojim su mogućnosti prihoda direktno povezane s visokim troškovima. Donosimo vam popis deset nogometnih klubova najviše kvalitete no i najviše zaduženosti.

10. Borussia Dortmund  – 82 milijuna dolara duga

dortmund-w625

U sezoni 2012./2013. Borussia je osvojila drugo mjesto Bundeslige te je izgubila u finalu Lige prvaka. U tom trenutku, dug je iznosio 82 milijuna dolara što u odnosu na kompletnu vrijednost kluba procijenjenu na 456 milijona dolara i nije toliko strašno. Sezona je bila dobra i Dortmund je upao na Forbesovu listu od 20 najvrijednijih nogometnih klubova.

9. Juventus – 83 milijuna dolara duga

juventus-w625

Jedan od najvećih talijanskih klubova je deveti na listi klubova s najvećim dugovima. Juventusov dug od 83 milijuna iznosi 12% od ukupne vrijednosti kluba. Iako se kao Dortmund, Juventus popeo na Forbesov popis najboljih dvadeset najvrjednijih nogometnih klubova to je bilo dijelom radi činjenice da su upravo izgradili novi stadion, Juventus stadion, te se još uvijek osjećaju zaostali učinci. Izgradnja novog stadiona košta više od 163 milijuna dolara i očekuje se da će ta investicija u novi stadion biti dugoročni izvor povećanih prihoda.

8. Liverpool – 110 milijuna dolara duga

liverpool-w625

Jedan od najuspješnijih engleskih klubova, Liverpool ima dug koji se sastoji od 17% ukupne vrijednosti kluba. Vlasnik im je Fenway Sports Group (FSG) od listopada 2010, nakon što je sud prisilio prijašnje vlasnike kluba na prodaju. Bivši vlasnici kluba, Tom Hicks i George Gillett bili su prisiljeni prodati klub kada je okriveno da su bili dužni 573 milijuna dolara.

7. Queens Park Rangers – 145 milijuna dolara duga

qpr-w625
Za razliku od većine klubova na ovom popisu, Queens Park Rangers (QPR) nije jedan od najvrjednijih svjetskih klubova no svakako je najzaduženiji. Nakon što su završili zadnji na ljestvici, na kraju sezone 2012/2013 ispali su iz engleske Premier lige. Kao rezultat ispadanja prihodi kluba su se smanjili, a tri menadžera su neuspješno pokušali spasiti financije. Radi ogromnih plaća igrača i visokih plaća uprave kraj je došao brzo.

6. Barcelona – 156 milijuna dolara duga

barcelona-w625

Barcelona je jedan od najuspješnijih i najpopularnijih klubova Španjolske. Najveći igrači ove generacije prošli kroz Barcu, uključujući imena kao što su Xavi, Iniesta i Lionel Messi. U posljednjih nekoliko godina Španjolska je uživala neviđen uspjeh, osvajanjem Svjetskog kupa i dva europska prvenstva. Uvid u momčadi otkriva kako je većina igrača upravo iz Barcelone. Barcelona je treći najvredniji klub prema Forbesu s cijenom od 2,6 milijarde dolara dok njezin dug iznosi 6% od ukupne vrijednosti. Za razliku od većine klubova, Barcelona je u vlasništvu i svojih navijača .

Za razliku od svog velikog rivala Real Madrida, Barcelona obično ne plaća velike naknade za transfere jer je većina njihovih velikih igrača došla iz  njihove juniorske sa samo nekoliko iznimaka. Troškovi vođenja takve momčadi i osiguravanje njihovih ugovora i plaća kako ih drugi klubovi ne bi kupili je vrlo visoka. Igrači kao što su Messi, Xavi, Iniesta, Dani Alves, Cesc Fabregas i Victor Valdes su među najbolje plaćenim igračima u svijetu upravo zbog tih razloga.

…za ostatak pritisnite NASTAVAK…

1 2Sljedeća stranica
Tags

Mr. Gray

Posljednja istraživanja su pokazala zašto muškarci uživaju u oralnom seksu: Pet posto obožava taj osjećaj, pet posto voli dominantnost, a 90 posto jednostavno voli tišinu!!
Back to top button
Close