Brzina

Hennessey Venom GT s 435,31 km/h najbrži produkcijski automobil na svijetu

Top Gear javlja da je Hennessey, američki proizvođač sportskih automobila uspio srušiti brzinski rekord za produkcijske automobile koji je od 2010. godine držao Bugatti Veyron SS. Rekord je srušen na Floridi u svemirskom centru Kennedy na pisti koja služi za slijetanje Space Shuttlea, a Venom je vozio testni vozač Brian Smith.

Hennessey Venom GT pogoni general Motorsov V8 motor zapremine 7 litara koji uz pomoću dva turbopunjača razvija 1244 konjske snage. No još su impresivniji podaci službenih mjerenja, prema kojima je automobil ubrzao od 32 km/h (20mph) do 193 km/h (120mph) u samo 7,71 sekundu, dok mu je nakon toga do 354 km/h (220mph) trebalo manje od deset sekundi.

No, iako je Hennesey Venom GT postigao veću brzinu od Bugatti Veyrona SS, ne može se nazvati najbržim produkcijskim automobilom na svijetu. Prema Guinnesovoj knjizi rekorda, da bi se kvalificirao za rekord, automobil mora odvoziti vožnju u oba smjera, nakon čega se uzima prosječna brzina iz ta dva pokušaja. Zašto Venom nije odvozio vožnju u oba smjera? Kažu da nisu dobili dozvolu NASA-e. No i da je odvozio, Venom GT ne bi se mogao kvalificirati za Guinnesovu knjigu rekorda iz razloga što će biti proizvedeno tek 29 primjeraka, dok Guinness navodi da mora biti proizvedeno više od 30 primjeraka automobila da bi se smatrao produkcijskim automobilom.

hennessey

Iz Hennessyja najavljuju da se više neće koncentrirati na rušenje brzinskog rekorda, nego će pokušati srušiti rekorde staza na poznatijim trkalištima svijeta. Jedan od ciljeva im je i srušiti rekord Top Gearove staze, gdje će se za volanom Venom GT automobila naći neponovljivi Stig, što smatraju većim uspjehom od svrgavanja neprikosnovenog Bugatti Veyrona SS sa trona najbržeg produkcijskog automobila današnjice.

Dok čekamo video ove rekordne vožnje, pogledajte kako izgleda Hennesey Venom GT pri brzini od 427,6 km/h u videu koji slijedi.

Tags
Back to top button
Close