Brzina

Gume za led iz James Bonda postaju stvarnost

Sjećamo se dana kada smo gledali James Bonda u filmu “Die another day”, kako svojim Aston Martinom juri po zaleđenom jezeru uz pomoć modificiranih guma. Tada smo mislili kako je agent-izumitelj Q pravi genijalac i kako je takvo nešto nemoguće, ali ovih dana dokazano nam je kako smo cijelo vrijeme živjeli u zabludi.

Proizvođač Nokian Tyres predstavio je prototip gume koja koristi potpuno istu tehnologiju viđenu u tom filmu. Kako kažu, na 80 godišnju obljetnicu zimske gume, Nokian je proizveo gumu koja se dodirom na gumb pretvara u pravu zimsku gumu s mogućnošću upotrebe na ledu.

nokian-1

Sigurnosne prednosti ovakve gume nad običnim zimskim gumama se jednostavno ne mogu izmjeriti. Nokian guma će se ljeti ponašati kao prava ljetna guma, dok zimi postaje prava zvijer. Još jedna od prednosti jest to da se njihova guma sastoji od mnogobrojnih zasebnih kučišta s čavlićima, pa se tako problem probušene gume i hitno krpanje stavlja u drugi plan.

Hakkapeliitta 8 SUV zimska guma koja se koristi u promo videu još nije spremna za masovnu proizvodnju, ali tvrtka najavljuje početak čim se obave završna testiranja.

Tags

Nenad Kocijan

"Ako vas žena pobjeđuje u tenisu, promijenite sport. Ako vas žena pobjeđuje u boksu, promijenite ženu."
Back to top button
Close