Brzina

Deset najvećih kolekcionara automobila na svijetu

Najbolji hobi na svijetu je vjerojatno sakupljanje automobila, ali se nažalost moramo zadovoljiti sa sakupljanjem minijaturnih modela tih istih primjeraka. Neki ipak uspiju u tom pothvatu i zato smo napravili listu najvećih kolekcionara na svijetu. Nadamo se kako će netko od nas uskoro na tu listu.

10. Wyclef Jean i Nick Mason

biggest_car_collectors_2

Zajedno na desetom mjestu su raper Wyclef Jean i bubnjar Pink Floyda Nick Mason koji uz glazbu dijele i još jednu strast – sakupljanje posebnih automobila. Oba dvoje imaju više od 40 automobila u svojim super velikim garažama.

Wyclef u svojoj kolekciji ima McLaren F1, Ferrari, Pagani Zonda, Cadillac i Humvee, uz poseban Humvee s ugrađenim akvarijem.

biggest_car_collectors_3

Nick Mason više voli talijanske automobile pa se tako u njegovoj garaži nalaze Bugatti T35, Aston Martin LM18, Ferrari 213 T3, McLaren F1, Porsche 962 i poznati Ferrari 250GT.

9. Ralph Lauren

biggest_car_collectors_4

Modni dizajner Ralph Lauren vrlo je poznat u kolekcionarskom svijetu kao osoba koju se zove kada im je potrebna njegova crvena kolekcija. U njegovoj garaži nalazi se kolekcija Ferrarija, Bugattija, Alfa Romea, Bentleya, Jaguara, McLarena F1 što na kraju čini brojka od 60 automobila. Ono zašto njegovu kolekciju zovu crvena jest činjenica kako je 98% automobila crvene boje, što je vrlo efektno u njegovoj bijeloj garaži.

8. Jay Kay

biggest_car_collectors_5

Osim što sakuplja šešire, pjevač grupe Jamiroquai, Jay Kay ne skriva svoju zaljubljenost u automobile. U svojoj kolekciji ima 68 primjeraka, među kojima su među standardnim Ferrarijima, Bugattijima  i Lamborghinijima nalazi i Mercedes 600 prijašnjeg vlasnika Coco Chanela.

7. Dimtry Lomakov

biggest_car_collectors_6

Malo ćemo se preseliti u Rusiju u kojoj Dimitry Lomakov ima kolekciju od 120 kolekcionarskih automobila. Tijekom 40 godina sakupljanja, Dimitry je u svoju kolekciju dodao neke vrlo impresivne primjerke poput jedinstveni 1914 Peugeot motocikl, ali i neke ruske modele koje je vrlo teško pronaći poput 1977 Chayka GAZ-13. Smatra se kako je Dimitry vlasnik čak i poznatog Hitlerovog Mercedesa kupljenog na privatnoj aukciji.

6. Gerard Lopez

DSCF2722.jpg

Direktor Lotus F1 tima, Luksemburžanin Gerard Lopez, poznati je poslovnjak čija je kolekcija prikazana u vrlo popularnom serijalu Top Gear. Samo pozivanje u Top Gear je dovoljan razlog da se Gerard stavi na ovu listu. U njegovoj kolekciji se nalazi nekoliko jedinstvenih primjera automobila uz ostale europske jurilice.

5. Mukesh Dhirubhai Ambani

biggest_car_collectors_8

Najbogatiji Indijac veliki je obožavatelj automobila i kriketa. Kako je već vlasnik kriket kluba, ostaje mu sakupljanje automobila pa je tako u svoju kolekciju ubacio već 168 primjeraka. Posebno obožava europske automobile poput Bentleya, Maybach, Bugatti i Mercedesa.

4. Ken Lingenfelter

biggest_car_collectors_9

Konkurencija Jay Lenu na američkom tlu, Ligenfelter je vlasnik više od 150 američkih “muscle” automobila uz još nekoliko Bugattija i Porschea.

3. Jay Leno

biggest_car_collectors_10

Popularni voditelj Jay Leno vlasnik je jedne od najvećih kolekcija automobila na svijetu. U njegovoj kolekciji od više od 200 automobila nalaze se 1909 Baker Electric, 1931 Duesenberg Model X, 1909 Stanley Steamer, 1934 Phantom II Rolls Royce, 1925 Hispano-Suiza, plus 22 parna automobila i 25 klasičnih automobila.

2. Sheikh Hamad Bin Hamdan Al Nahyan

biggest_car_collectors_11

Milijarder iz Abu Dhabija voli sve što vole mladi pa tako u svojoj kolekciji ima Monster Truckove ili 7 Mercedsa S klase u duginom bojama. Točna bojka nije poznata, ali smatra se kako sakuplja automobile koji su u skladu s njegovom osobnošću, koja je krcata glamurom.

1. Sultan Hassanal Bolkiah

biggest_car_collectors_12

Teško da će itko ikad dostići sultana Hassanala i njegovu kolekciju od 7000 automobila. Sa bogatstvom od 20 milijardi dolara i najvećom palačom na svijetu, sultan ima “samo” 209 BMW-a, 574 Mercedesa, 452 Ferrarija, 179 Jaguara, 382 Bentleya, 134 Koenigseggsa, šačicu Lamborghinija, Aston Martina itd. Pogotovo voli koncepte pa se tako u njegovoj nalaze i Ferrari Mythos, PinifarininJagua r, Bentley Java, 4×4 Dominator, Porsche Carma i Koenigsegg Agera CC GT. Kome ljepše nego njemu.

Tags

Nenad Kocijan

"Ako vas žena pobjeđuje u tenisu, promijenite sport. Ako vas žena pobjeđuje u boksu, promijenite ženu."
Back to top button
Close