Birtija

Deset inovatora koje su ubili vlastiti izumi

Inovatori su obično prvi koji nadrapaju ako njihov izum ima neka negativna svojstva. Zbog toga vam donosimo listu deset inovatora koji su nažalost poginula od strane ili posljedica svojih izuma.

10. Henry Winstanley

henry-winstanley00

Henry Winstanley je bio poznati engleski arhitekt specijaliziran za gradnju svjetionika. Jednom prilikom želio je testirati svjetionik za vrijeme oluje i dokazati kako su dovoljno jaki za bilo kakve vremenske uvjete. Nažalost po njega i još pet njegovih kolega, svjetionik nije izdržao nalete vjetre i urušio se na njih.

9. Alexander Bogdanov

alexander-bogdanov

Ruski fizičar, filozof, pisac i još mnogo toga, Alexander Bogdanov radio je i medicinske eksperimente. Tako se poigravao s transfuzijama krvi i na njegovu sreću uspio spasiti i nekoliko poznatih Rusa, poput Lenjinove sestre. Kako bi sam isprobao svoje teorije, odlučio je uzeti krv od čovjeka koji je bolovao od tuberkoloze i malarije. Ubrzo nakon transfuzije, Bogdanov je umro.

8. Cowper Phipps Coles

coles

Kapetan Cowper Phipps Coles bio je pripadnik britanske mornarice za vrijeme Krimskog rata, koji je izmislio rotirajući top za brodove. Nakon povratka u domovinu, patentirao je taj izum i krenuo u prvo pravo montiranje. Kako je priprema za taj top zahtijevala neke modifikacije na brodovima, to je malo poremetilo težišta. I tako je 1870. godine njegov brod HMS Captian prepolovljen za vrijeme vožnje i takav povukao posadu od 500 mornara zajedno s njihovim kapetanom.

7. Karel Soucek

karel-soucek

Kanadski kaskader Karel Soucek postao je poznat po izumu bačve s kojom je preživio pad s Niagarinih slapova. Sljedeća ideja mu je bila da ga bace s Houston-ovog Astrodoma u istoj toj bačvi, ali ovoga puta s umjetnim slapom. Nažalost, njegova bačva je promašila cilj i udarila u rub bazena te je Karel umro drugi dan.

6.Franz Reichelt

franzreichelt

Austrijanac Franz Reichelt je bio krojač koji je izmislio odijelo pomoću kojeg bi čovjek lagano sletio na zemlju (wingsuit). Svoj izum predstavio je skokom s Eiffelovog tornja, ali nažalost njegova rukotvorina se nije pokazala uspješnom i Franz je poginuo.

…za ostale inovatore pritisnite NASTAVAK…

1 2Sljedeća stranica
Tags

Nenad Kocijan

"Ako vas žena pobjeđuje u tenisu, promijenite sport. Ako vas žena pobjeđuje u boksu, promijenite ženu."
Back to top button
Close