Brzina

California T – Ferrarijev povratak turbo motorima

Posljednjih godina trend smanjenja pogonskih agregata u svrhu poboljšanja ekonomičnosti vidljiv je u kompletnoj autoindustriji. “Downsizing” nisu izbjegli ni bolidi Formule 1, pa će od ove sezone bolide pokretati V6 motori potpomognuti turbopunjačima umjesto dosadašnjih V8 atmosferskih motora. Razlog zbog kojeg spominjemo “downsizing” i turbopunjače je novi Ferrarijev model koji će uskoro biti predstavljen na auto sajmu u Ženevi.

Blago redizajniranom Ferrarijevom modelu California od sada se uz ime nalazi i oznaka “T” koja označava da se  pod poklopcem motora nalazi potpuno novi 3,8 litreni V8 motor koji je prvi Ferrarijev motor potpomognut turbom nakon gotovo 30 godina. Iako smanjenog obujma u odnosu na raniji model, nova California T razvija 62 konja više, pa se tako snaga penje na 552 konjske snage uz istovremeno povećanje okretnog momenta, ali i smanjenje potrošnje goriva.

Ferrari-California-T-engine

Tako će vas nova “štedljivija” verzija Californie do 100 km/h dovesti već za 3,8 sekundi uz manju potrošnju goriva, a ako nastavite pritiskati gas, kazaljka će se zaustaviti tek na maksimalnih 305 km/h.  Prodaja ovog automobila kreće na jesen, a dolazi sa sedam godina besplatnog održavanja bez obzira na prijeđenu kilometražu. Cijene još nisu definirane, ali se za početni model očekuje cijena od oko 155.000 funti.

>>> Ford Mustang – uskrsnuće “muscle car” ikone

Tags
Back to top button
Close