Brzina

Biseri Europe – ceste koje će oduševiti svakog vozača

Ako vam je vožnja gušt i uživancija, a ponekad i način da adrenalin prokola vašim tijelom, onda zasigurno imate svoju omiljenu dionicu ceste na kojoj vam noga postane teška, a volan hvatate s dvije ruke dok vaš limeni ljubimac guta zavoje pred sobom. Znamo, cesta nije pista i s tim se definitivno slažemo, ali priznajemo da smo se znali naći u situaciji iz koje nas od teške kazne ne bi izvukle ni sve veze ovoga svijeta. Naravno, ne mora se uvijek divljati da bi uživali, ponekad je jednostavno dovoljno osjećati se slobodan, uživati u vožnji s društvom ili djevojkom i cijeniti svaki trenutak koji ste proveli zajedno.

Kako se dio redakcije Macho.hr portala uskoro sprema na put na kojem je jedan od ciljeva proći i cestom koju je ekipa popularne auto emisije Top Gear proglasila najboljom cestom za vožnju na svijetu, željeli smo vas upoznati s nekima od njih koje se smatraju vozačkim rajevima. Iako planeta krije mnogo ovakvih dragulja, ovaj put ćemo se zadržati na europskom kontinentu i upoznati vas s nekoliko cesta po kojima morate voziti prije nego odete u “vječna lovišta”.

Prijevoj Stelvio (Italija)

Stelvio-Pass-Italy

Cesta koja kao da je stvorena za vožnju. Nalazi se u Italiji, a sam prijevoj sa 2750 metara nadmorske visine je i drugi najviši asfaltirani prijevoj Alpskog planinskog sustava. Sama cesta vodi vas nevjerojatnim krajolicima, a sastoji se od 48 oštrih zavoja sa sjeverne strane, dok će vas južna strana “počastiti” s 12 jednako oštrih i zahtjevnih zavoja. Naravno, svaki zavoj je numeriran, pa ćete u svakom trenutku znati koliko vam vožnje ostaje do vrha. No, bitno je da se usredotočite na vozačke sposobnosti kako vožnja ne bi završila i prije nego stignete do vrha.

Prijevoj Furka (Švicarska)

Furka-Pass-Switzerland

Cesta koja se nalazi u Švicarskim Alpama, u blizini glečera Rhone, a poslužila je kao set za snimanje scena James Bonda u nastavku Goldfinger. Prijevoj Furka nalazi se na 2436 metara nadmorske visine, a povezuje  Gletsch i Valais sa Realpom u kantonu Uri. Kako je prijevoj u zimskim mjesecima neprohodan zbog snijega, da bi se izbjegao prijevoj izgrađena je željeznička poveznica 15,4 kilometara dugačkim tunelom. Kao i sve prijevoje, ovu cestu najbolje je posjetiti tijekom ljeta.

Trollstigen (Norveška)

Trollstigen

Trollstigen je planinska cesta koja je dio državne ceste 63, a koja povezuje Soggeberget i Valldal. Otvorio ju je kralj Haakon 31. srpnja 1936. godine nakon osam godina izgradnje. Kako je cesta prema vrhu prilično uska, zabranjen je promet kamionima i ostalim vozilima dužim od 12,4 metra pa vam neće smetati prilikom vožnje. Kad stignete na vrh, možete parkirati svoje vozilo i prošetati do obližnjeg vidikovca koji omogućava pogled na cijelu cestu i vodopad Stigfossen koji pada 320 metara niz planinu. Cesta je otvorena od polovice svibnja pa sve do listopada, te ako se nađete u blizini tijekom tog perioda, svakako planirajte jednu vožnju i ovom prekrasnom cestom.

Prijevoj Fluela (Švicarska)

fluela

Cesta za koju je i Top Gear ekipa rekla da se radi o 25 kilometara raja za vozače. Nalazi se u Švicarskoj, a kreće od grada Davos u kantonu Graubunden prema 2383 metra visokom prijevoju Fluela. Odličan asfalt, svjež alpski zrak i vaš limeni ljubimac, zar vam treba nešto više? Kad dođete do vrha, odmorite se uz kavu ili pojedite nešto u hotelu “Fluela Hospitz” koji se nalazi na obali jezera.

Jadranska magistrala (D8) – dionica Senj-Starigrad (Hrvatska)

378088

Ako niste u mogućnosti otisnuti se prema nekoj od ostalih cesta s liste, Jadranska magistrala pružit će vam dovoljno uzbuđenja i prirodnih ljepota, a nalazi se u našoj prelijepoj zemlji. S nedavno stavljenim novim slojem asfalta, ova dionica pružit će vam užitak prilikom vožnje, ali potrebno je biti vrlo oprezan jer će vam se s jedne strane nalaziti stijena, dok vas s druge strane najčešće čeka provalija i pad u more što je posebno opasno ako putujete na motociklu. Prekrasan pogled na more i otoke, odličan asfalt, te malo vozila čak i tijekom sezone, čine ovaj dio Jadranske magistrale našom omiljenom hrvatskom dionicom.

Transfagarasan cesta (Rumunjska)

Transfagarasan-Highway-Romania

Planinsku cestu Transfagarasan, momci iz emisije Top Gear proglasili su najboljom vozačkom cestom na svijetu. Sagrađena kao strateška vojna ruta između 1970. i 1974. godine, pod vladavinom Nicolae Ceausescua. Duga je 90 kilometara, a proteže se od sjevera prema jugu najvišim dijelom južnih Karpata, između vrha Moldoveanu koji je najviši vrh Rumunjske, pa prema Negoiu, koji je drugi najviši vrh. Povezuje dvije povijesne regije Transilvaniju i Vlašku, te gradove Sibiu i Pitesti. Za izgradnju ceste je utrošeno oko 6 milijuna kilograma eksploziva, a službeni zapisi spominju i 40 izgubljenih života, iako se nagađa da je broj izgubljenih života bio mnogo veći. Kako ekipa Macho.hr portala ove godine planira posjetiti ovaj raj za vozače, više ćemo vam znati reći nakon odvožene rute.

>>> Nürburgring – Nordschleife (Zeleni pakao)

U videu koji slijedi pogledajte kako izgleda kad se na “najboljoj vozačkoj cesti” svijeta nađe ekipa Top Geara sa nekim od najboljih superautomobila današnjice. Pojačajte zvuk i uživajte!

>>> Nürburgring – Nordschleife (Zeleni pakao)

Tags
Back to top button
Close