Brzina

Trkaća revolucija – Audi R18 e-tron quattro

Audi je nedavno izašao sa detaljima o novom R18 e-tron quattro LMP1 (prototip trkačeg automobila za Le Mans utrku) automobilu. Iako je ovaj novi dizelski hibridni automobil izgledom gotovo jednak verziji automobila koji je već dvije godine za redom pobjednik svjetskog prvenstva i utrke Le Mans, zbog novih LMP1 pravila Audi je redizajnirao svaku komponentu automobila. U skladu s novim tehnološkim odredbama, veliki broj dijelova koji uključuju pogon, dimenzije, sigurnost i aerodinamiku automobila promijenjeno je od strane Audijevih trkaćih inženjera.

R18 e-tron je najkompleksniji trkaći automobil koji je Audi ikada proizveo. V6 TDI motor koji postavlja nove standarde u pogledu učinkovitosti po novim regulacijama mora biti 30% štedljiviji od svog prethodnika. Iz tog razloga, uz dizelski motor, pogon automobila po prvi puta povezuje i dva međusobno integrirana hibridna sustava. Kao i kod ranijih verzija MGU jedinica pretvara kinetičku energiju koja se generira prilikom kočenja u električnu i pohranjuje je u baterijama. Ono što je novo je da je turbopunjač po prvi puta povezan sa elektromotorom koji pretvara toplinsku energiju ispušnih plinova u električnu i također je pohranjuje. Kod ubrzanja automobila pohranjena energija se raspodjeljuje zavisno od strategije tima natrag na MGU jedinicu ili na inovativni električni turbopunjač.

Audi-R18_e-tron_quattro_LMP1_Racecar

S ovim automobilom, Audi će u ovoj sezoni pokušati ponovo pobijediti na FIA Svjetskom Endurance prvenstvu, kao i na slavnoj utrci 24 sata Le Mansa, čime bi ostvarili hat-trick i potvrdili dominaciju koju su prezentirali u posljednje dvije godine. Da li će im uspijeti moći ćemo pratiti od 20.04.2014. godine kada počinje Svjetsko Endurance prvenstvo utrkom na poznatoj stazi Silverstone u Velikoj Britaniji.

Tags
Back to top button
Close