Birtija

Top 100 najboljih zrakoplova svih vremena – 4.dio

Krenuli smo od brojke 100 i dogurali do četvrtog nastavka Top 100 najboljih zrakoplova svih vremena.

Ukoliko ste preskočili ranije djelove:

>> Top 100 najboljih zrakoplova svih vremena – 1.dio

>> Top 100 najboljih zrakoplova svih vremena – 2.dio

>> Top 100 najboljih zrakoplova svih vremena – 3.dio

40. Boeing 314 Clipper

top-zrakoplova-4-003

Izgrađen krajem tridesetih godina prošlog stoljeća za potrebe Pan Am-a, Clipper je bio vrlo udoban zrakoplov sa 74 mjesta za putnike i 10 za posadu. Vrlo raskošno uređen, lagano je mogao dobiti titulu hotela s 4 zvijezdice budući da je još i dan danas predstavlja luksuz koji je teško ponuditi na komercijalnim letovima.

39. Curtiss Model D

top-zrakoplova-4-015

Curtiss Model D, jedan od prvih zrakoplova predstavljen je 6 godina nakon leta braće Wright i prvi je zrakoplov koji je uspješno poletio s broda. Izrađen za brzo sklapanje i rastavljanje, Model D je prvi zrakoplov koji je masovno proizveden, ali i jedan od prvih koje je u svoju službu uvela američka vojska.

38. B-2 Stealth Bomber

top-zrakoplova-4-001

Proizvodnja ovog zrakoplova započela je ranih sedamdesetih godina prošlog stoljeća i konačno je završena 10 godina kasnije uz potrošenih nekoliko milijardi dolara. Najveći problem stvarala je osjetljivost presvlake koja omogućava radarsku nevidljivost, koja nije djelovala ako zrakoplov nije bio čuvan u savršenim uvjetima s određenom klimom i vlažnosti. Nakon smirivanja Hladnog rata, od prvobitnih 132 naručenih, narudžba je smanjena na 21 primjerak, od čega se danas koristi njih 20 u različite svrhe.

37. Quicksilver MX-2

top-zrakoplova-4-014

Ovu letjelicu smo stavili na ovu listu zbog činjenice da su prodane u više od 14,000 komada s čime je započeta era jednostavnih za letenje i jeftinih zrakoplova.

36. Bell Jet Ranger

top-zrakoplova-4-002

Bellov Jet Ranger, kao što vidite nije zrakoplov, ali je letjelica koja više od 40 godina vlada nebom. Sam dizajn je propali, ali dorađeni vojni projekt koji je odmah nakon predstavljanja skrenuo pozornost na sebe. Vjerojatno ne postoji američki film u kojem se barem na trenutak ne vidi Jet Ranger budući da se koristi u policijske, vojne, medicinske, fotografske, snimateljske i još mnoge druge svrhe.

35. Piper Malibu

top-zrakoplova-4-012

Još jedan mali komercijalni putnički zrakoplov koje je postavio nove standarde je Piper Malibu. Od samih početaka sredinom osamdesetih, dometom od 2.500 kilometara u vrlo udobnom Piperu postalo je pitanje prestiža, pa je tako uspjeh ovog zrakoplova bio zagarantiran.

34. Boeing B-52

top-zrakoplova-4-005

Prvobitno dizajniran kao strateški bombarder u četrdesetima, B-52 je doživio skoro 50 godina uporabe. S dometom od oko 15,000 kilometara, najvećom visinom leta od 16 kilometara i mogućnošću nosivosti od 30 tona, ovaj zrakoplov je bio glavna okosnica za vrijeme Hladnog rata, ali bio spreman na promjenu uloge kada god je to bilo potrebno. B-52 sa svojih 8 motora i danas drže neke brzinske i dometne rekorde.

33. Ford Tri-Motor

top-zrakoplova-4-020

Nakon predstavljanja sredinom dvadesetih, ovaj Fordov model postaje vrlo popularan među građanstvom zbog svoje sigurnosti i laganog leta. Opremljen je s dva Wright J4 motora s po 200 konja, dok je prednji nešto jači Pratt & Whitney Wasps koji mu daje dodatnu snagu za kritične situacije.

32. Cessna 210/P210

top-zrakoplova-4-006

S proizvedenih 9,000 primjeraka, P210 je vrlo uspješno sletio na ovu listu. Jedna od vrlo bitnih značajki ovog zrakoplova jest njegova prilagodljivost različitim potrebama, od dodavanja sjedala, pojačavanja snage motora do uvlačenja stajnog trapa.

31. Messerschmitt Bf.109

top-zrakoplova-4-019

Prvi puta predstavljen sredinom tridesetih godina prošlog stoljeća, Bf.109 je postao oslonac njemačkog ratnog zrakoplovstva za vrijeme Drugog svjetskog rata. Aerodinamičnost, odličan dizajn i maksimalna brzina od 466 km/h, dali su mu prednost pred ostalim idejama i tako je proizvedeno više od 30,000 primjeraka ovog iznimnog zrakoplova koji ostaje najpoznatiji njemački lovac Drugog svjetskog rata.

…za ostale zrakoplove pritisni NASTAVAK…

1 2Sljedeća stranica
Tags

Nenad Kocijan

"Ako vas žena pobjeđuje u tenisu, promijenite sport. Ako vas žena pobjeđuje u boksu, promijenite ženu."
Back to top button
Close