Brzina

Prvi automobil Ferdinanda Porschea

Iako je prvi automobil te legendarne njemačke marke bio model 356 iz 1948., svoj prvi automobil, ili bolje reći – kočiju nalik automobilu, slavni inženjer Ferdinand Porsche projektirao je pola stoljeća ranije. Bio je to automobil Egger-Lohner C.2 Phaeton (ili P1) na električni pogon.

p1-drawing

Zanimljivo, proizvedena su samo četiri takva automobila, a jedan je nedavno pronađen ispod dva prsta prašine i starih novina u jednoj austrijskoj garaži. Kao naručeno za obilježavanje pedesetgodišnjice Porsche muzeja u Stuttgartu gdje će ovaj električni automobil biti izložen već idućeg mjeseca.

P1, jedno od vozila registriranih u Austriji, mogao je doseći brzinu do 34 km/h te je prelazio nekih osamdesetak kilometara s jednim punjenjem akumulatora, što je bio znatan podvig za to vrijeme. Prvi je puta “projurio” bečkim ulicama 26. lipnja 1889. godine, a na sve ključne komponente Porsche je ugravirao oznaku “P1”, što označava – prvi Porsche. Izuzetna količina ideja realiziranih ovim vozilom zadivljuje i danas. Kompaktan elektro-motor snage tri konja težio je, za tadašnje prilike – samo, 130 kilograma. Prilikom značajnijeg opterećenja, što bismo danas rekli – “u crvenom”, motor je u kratkim intervalima isporučivao snagu od 5 konja. Jedna od inovacija bila je i mogućnost korištenja vozila u svim vremenskim uvjetima što je omogućavala montažna kabina.

Vozilo je prvi puta ozbiljno iskušano u rujnu 1899. godine na međunarodnoj izložbi motornih vozila u Berlinu u sklopu koje je održana utrka električnih automobila. Zahtjevna ruta od 40 kilometara morala se proći pod punim opterećenjem (vozač i tri putnika). Ferdinand Porsche svojim P1 na cilj je stigao 18 minuta prije drugog na utrci, a više od polovice sudionika nije zbog tehničkih poteškoća uspjelo doći do cilja. Također, P1 je pokazao kao najučinkovitije električno vozilo budući je potrošio najmanje energije.

porsche-control porsche-motor porsche-wheelp1-porsche

 

>>> Dokumentarci koje svaki ljubitelj brzine mora pogledati

Tags

Red

For beach 2050 I'll look sexy, young and slim, I'll learn healthy cooking, it's gonna be my thing, But first I'll have a pizza with extra everything.
Back to top button
Close