Lifestyle

Odabir kvalitetnog odijela i kožne jakne

Odijelo možeš birat po kroju tj. po tome kako stoji i po kvaliteti. U kvalitetu ulazi više stvari, ali najbitniji su izbor materijala i to je li odijelo ‘fused’ ili ‘canvassed’.  U oba slučaja se radi o sloju materijala u jakni između vanjskog materijala i podstava, koja se zove ‘canvas’. U jeftinijim odijelima je tvornički lijepljena ljepilom za vanjski materijal.To ima negativan učinak na formu odijela jer ostavlja pomalo ‘robot’ dojam. Odijelo izgleda ‘kruće’ i ne prati dobro liniju tijela i ne mijenja formu hodanjem i nošenjem. Ako je vanjska tkanina k tome lošija slijepljeni sloj dvaju materijala može se vrlo brzo trošit. Kemijskim čišćenjem odijelo stvara mjehuriće od ljepila, tkanina puca i sl. Ta tkanina između vanjskog sloja i podstava može bit od prirodnog materijala i slobodna (floating canvas) i ručno pričvršćena, ali površinom nije lijepljena. Odijelo je kvalitetnije i može se redovito kemijski čistit i ljepše ‘pada’ kretanjem. Mislim da za jedno nošenje nije bitan utjecaj na kemijsko čišćenje. Za poslovna odijela koja se često nose i čiste, poželjno je birati da nisu industrijski lijepljena. Također za laganija odijela lan, pamuk, svila jako je poželjno da nisu lijepljena jer potpuno izgube formu kakvu bi odijelo trebalo imati. Većina je odijela ipak od vune koja je ja takav materijal da forma lakše podnosi ljepljenje.

dolce-gabbana-fw-2013-collection-men-tailoring-17[1]

Glede kvalitete materijala,100% vuna i slične deklaracije ne znače ništa. Ako piše 30% svila i 70% vuna ne znači da je odijelo dobro zbog svile. Niti korištene pri tkanju imaju različitu čvrstoću, duljinu, debljinu i finoću i onda se na različite načine s različitim brojem navrtaja po jedinici površine tka materijal.  Uglavnom kod boljih proizvođača postoji etiketa sa gomilom brojeva pa ako se malo ‘zagrebe’ može se znat točno koji tip materijala je korišten. Za kvalitetu postoji nekoliko top proizvođača, tipa Zegna ,Lardini, Belvest i sl. i uglavnom oni proizvode sve prve linije nekih dizajnerskih brandova, npr.Zegna proizvodi Versace, Belvest Pradu,itd..

jude_law_sunglasses_blue_suit

Jeftinije kompanije najčešće otkupljuju od poznatih proizvođača ostatke niti koji nisu zadovoljile visoke standarde kvalitete preradom i od toga rade svoje materijale. Najgore od svega što se od takvih materijala rade i druge linije poznatih brandova, tipa Emporio Armani, D&G, Versace jeans couture čije cijene znaju bit i preko tisuću eura, a često ne opravdavaju takvu cijenu, k tome su sva industrijski ljepljena. Oni svoje ostatke dalje prodaju i onda se stvarno možeš pitati kakvu kvalitetu ima odijelo koje netko prodaje za ispod 1000 kn, a i to je vjerojatno stvarne vrijednosti 300 kn.
Slično je s kožom. U no name dućanima 99% artikala ima etiketu 100% genuine leather, ali što točno kupuješ malo tko zna. Otkupljuju kožne ostatke koje onda nekim procesom lijepe lateksom i sastav jest 99,5% koža,ali nema nikakvu postojanost i čvrstoću jer nije iz jednog komada kože,nego iz ostataka.Za to isto ima ime ‘korigirana koža’. Znam da u interesu industrije nije da na etiketi napišu istinu. ‘100 % genuine leather’ ljudi lakše kupuju, a prodaja bi bila sigurno manja kada bi im po kao pristupačnoj cijeni za 900 kn pisalo ‘corrected leather’.  Mislim da bi svatko pametan tada radije otišao u neku kožnu galanteriju i našao po malo skupljoj cijeni neku ok kožnu jaknu.

2542731_brown_jacket_3

Na kraju stvar je osobnog izbora kupovati stvari samo zbog dizajna i kroja,samo zbog kvalitete ili i jednog i drugog.

Baby-Dior-winter-2012-There-is-always-a-great-little-leather-jacket-for-boys-at-Dior

Tags
Pogledaj još
Close
Back to top button
Close