Sport

Calcio Storico: Najnasilniji sport na svijetu

Calcio Storico je sport za kojeg vjerojatno nikada u životu niste čuli, a kamo li da bi ga imali prilike gledati. Igra se stoljećima u Firenci. Četiri momčadi, crveni, plavi, bijeli i zeleni – koje predstavljaju različite dijelove grada, odjeveni u povijesne kostime, natječu se na turniru. Finalna utakmica igra se 24. lipnja na blagdan Sv. Ivana, zaštitnika grada Firence.

Calcio Storico ili Calcio Fiorentino, kao rani i vrlo brutalan prethodnik modernog nogometa, vuče svoje korijene iz 16. stoljeća te se razvio u najvažniju povijesnu manifestaciju u Firenci.

Utakmica traje 50 minuta, a igra se na terenu nešto manjem od nogometnog posutim pijeskom. Gol je mnogo veći od onog u klasičnom nogometu, rekli bismo da se proteže duž cijele korner linije. Svaka ekipa ima 27 igrača (4 golmana, 8 obrambenih te 15 napadača), bez zamjena. Utakmica počinje pucanjem topa i bacanjem lopte u sredinu terena. Od tog trenutka nadalje, igrači pokušavaju na bilo koji dopušteni način (a dopušteno je sve osim udaraca nogom u glavu!) odnijeti loptu u protivnički gol, a nakon svakog osvojenog poena ekipe mijenjaju strane.

>>> VIDEO: Tučnjava 5 na 5 u ringu (Ovo još niste nikad vidjeli!)

Pripremite se na snažne udarce, davljenja, krv i znoj te u ovih nekoliko videa pogledajte kako to zapravo izgleda!

Finale 2013.

Tags

Red

For beach 2050 I'll look sexy, young and slim, I'll learn healthy cooking, it's gonna be my thing, But first I'll have a pizza with extra everything.
Back to top button
Close