Brzina

Voxan Wattman motocikl – električna budućnost

Prva pomisao zagriženih motociklista zasigurno će biti kako motocikl nikada neće biti motocikl bez prekrasnih skladbi kojima su nas svih ovih godina “častili” benzinski motori nama dragih vozila na dva kotača. S tom tvrdnjom se djelomično i mi slažemo, ali nikako ne odbacujemo mogućnost da će jednog dana bok uz bok klasičnog primjerka pokretanog benzinskim motorom, našu garažu krasiti i jedan električni ljepotan sličan motociklu koje ćemo vam predstaviti u nastavku ovog teksta.

Francuska kompanija Voxan koja se bavi proizvodnjom motocikala, nedavno je predstavila, kako oni tvrde najmoćniji električni motocikl na svijetu. Novi motocikl pogonjen električnom energijom naziva se Wattman, a ispod svog elegantno dizajniranog oklopa skriva električni motor koji isporučuje čak 200 konjskih snaga. Kao i kod ostalih električnih vozila, svih 200 Nm okretnog momenta raspoloživo je već kod prvog odvrtanja ručice gasa, pa je tu i traction control sustav kako vas Wattman ne bi iznenadio prilikom kretanja ili bržih izlazaka iz zavoja.

voxan-wattman

Baterije koje pogone elektromotor kapaciteta su 12,8 kWh, što Wattmanu omogućuje maksimalnu brzinu ograničenu na 170 km/h, kako bi se očuvala autonomija od 180 kilometara prije ponovnog punjenja. Do 100 km/h, 350 kilograma težak motocikl stiže već za 3,4, dok mu do 160 km/h treba 5,9 sekundi. Motocikl ima integrirani punjač, koji omogućuje punjenje baterije na kućnoj utičnici, kao i COMBO II utičnicu preko koje se 80% kapaciteta baterije može napuniti za samo 30 minuta.

Sve to vrlo lijepo zvuči, no iz tvrtke Voxan za sada su najavili da su im ciljana klijentela imućniji ljudi koji traže inovacije, te da će se Wattman proizvoditi “komad po komad” nakon što se izvrši narudžba. S cijenom za sada nisu izašli u javnost, ali poučeni cijenama elektro automobila ili nekih ostali vozila pogonjenih električnom energijom, vjerujemo da će biti poprilično “paprena”.

Tags
Back to top button
Close