Kulturnjak

Opake filmske potjere motociklima

Volite motocikle? Ako vam je odgovor na ovo pitanje potvrdan, onda ste zasigurno i ljubitelji dobrih filmskih potjera koje uključuju ta vozila na dva kotača. Iz tog razloga smo se ovaj put za vas željeli prisjetili filmskih potjera koje su nam ostale u sjećanju, pri čemu smo naletjeli na neke koje do sada još nismo uspjeli vidjeti. U nastavku vam donosimo potjere motociklima koje su nam ostale u sjećanju i kojih smo se rado podsjetili tijekom pisanja teksta.

The Matrix Reloaded

Matrix trilogija zaludila je fanove diljem svijeta, ali fanovima koji su ljubitelji brzine jedan je dio drugog nastavka tog poznatog serijala ostao u posebnom sjećanju. Briljantno režirana scena potjere na autoputu u kojoj Trinity vješto manevrira među gomilom automobila uz zvučnu kulisu koju nam pri tome pruža zvuk Ducati 996 motocikla, spada u najupečatljivije dijelove ove filmske trilogije.


The Great Escape

Dovoljno je samo izgovoriti Steve McQueen da bi nam na pamet pala jedna od najboljih filmskih potjera automobilom ikada u filmu Bullit. No, Steve McQueen snimio je jednako legendarnu potjeru i na filmskom setu filma The Great Escape, ali ovog puta na motociklu. U sljedećem isječku pogledajte kako je završio pokušaj bijega motociklom od njemačkih vojnika u ovom legendarnom filmu.


Fled

Iako Fled ni približno ne spada u vrh filmske kinematografije, scenu potjere nismo nikako mogli izostaviti s liste. Glavni akteri su Laurence Fisburne i Stephen Baldwin koji bježe negativcima na Ducati 916 motociklima. Moramo priznati da nam Ducati 916 i sedamnaest godina nakon snimanja filma izgleda odlično. Bez obzira što u stvarnom životu na tim motociklima ne bi bio nikakav problem pobjeći automobilu iz filma, potjera je napeta u svakom trenutku i svakako zaslužuje biti na našoj listi.


Terminator 2: Judgment Day

Postoji razlog zašto je James Cameron jedan od najboljih akcijskih redatelja današnjice. Kad njemu uz bok stavimo i legendarnog Arnold Schwarzeneggera teško da akcijska scena može ispasti loše. Napeta scena potjere u kojoj Terminator T-2 spašava mladog John Connora, definitivno zaslužuje biti na našoj listi najboljih filmskih potjera na motociklima.


Mission: Impossible II

Voljeli Tom Cruisa ili ne, moramo mu se priznati da je ipak jedan od najvećih akcijskih glumaca današnjice. Kako znamo da je Cruise i u privatnom životu ljubitelj motocikala, te da većinu akcijskih scena snima sam, ovu scenu jurnjave dva Triumpha smo morali uvrstiti na naš spisak. Nije bitno ni što su gume motocikla u jednom kadru cestovne, da bi već u drugom bile za off-road avanturu, ali u Nemogućoj Misiji je sve moguće.


James Bond – Never Say Never Again/Skyfall

Kakav bi to bio spisak najboljih filmskih jurnjava motociklima bez filmova o najpoznatijem Britanskom tajnom agentu. Ovaj put smo izdvojili jurnjave iz filma Never Say Never Again s Sean Conneryjem u glavnoj ulozi, dok je druga potjera iz posljednjeg filmskog nastavka, gdje Bonda utjelovljuje Daniel Craig. Na vama je da odlučite da li vam se više sviđa Sean Connery i potjera ulicama Nice ili moderna verzija potjere Daniela Craiga koja se odvijala na krovovima Istanbula.

Never Say Never Again

Skyfall


Escape to Atena

U ovom britanskom avanturističkom filmu iz 1979. godine, iznenadila nas je scena jurnjave motociklima kroz trgove i uske ulice malog gradića. Iako ga još nismo pogledali u cijelosti, nakon gledanja ove scene ovaj film ćemo zasigurno pogledati čim pronađemo malo slobodnog vremena.


Indiana Jones: The Last Crusade

Jedan od omiljenih akcijskih junaka iz djetinjstva, Indiana Jones u ovoj napetoj potjeri motociklima bježi od njemačkih vojnika pokušavajući izbaviti iz zarobljeništva svog oca, profesora Henry Jonesa. U videu koji slijedi pogledajte na kakve se sve načine Indy uspijeva riješiti svojih pratitelja, dok se njegov otac prilično nezainteresirano i bez nuđenja pomoći vozi u moto-prikolici.

Tags
Back to top button
Close