Birtija

Najbolji božićni filmovi

Potaknuti vječnim problemom “Dragi, idemo gledati neki božićni film” odlučili smo vam malo pomoći i sastaviti listu najboljih božićnih filmova s kojima vam sigurno neće biti dosadno. Nismo ih poredali po nekom određenom redoslijedu jer nam je svaki film s ove liste posebno drag.

Gremlini

Prvo pa muško. Šalimo se naravno. Gremlini su zapravo stvorenja nastala po malo poznatoj knjizi Roald Dahla čija je prava preuzeo Disney i snimio istoimeni film. Budući da je radnja filma smještena oko Božića, ovaj film se morao naći na ovoj listi zbog odlične radnje, malo mračnije božićne atmosfere i naravno, sretnog završetka.

Kako mislimo da ne postoji osoba koja nije čula za Gremline, neka vam ovo posluži kao podsjetnik u slučaju da nemate izlaza na prije postavljeno pitanje o božićnim filmova, a baš vam se ne gleda neki ljubić.

Zapravo ljubav

Odlična glumačka postava u (Liam Neeson, Kiera Knightely, Rowan Atkinskon, Hugh Grant) obično nije uvjet da će film biti uspješan. U ovom slučaju snimljeno je pravo malo remek djelo i teško da ćete požaliti ako izaberete ovaj film.

Priča prati osam parova i njihove probleme uoči Božića, u međusobno povezanim i nepovezanim pričama.

Divan život

Tko je propustio ovaj film, neka lijepo uzme dva sata vremena i pogleda film koji nadahnuo mnoštvo božićnih filmova.

James Stewart glumi poslovnjaka koji razočaran životom odluči sebi skratiti muke. Na to mu anđeo odluči pokazati kako bi izgledao život njegovih bližnjih da se on nije rodio.

Božićna priča

Ralphie želi zračnu pušku za Božić. Nadamo se da smo vam ovom rečenicom osvježili pamćenje i vratili u sretno djetinjstvo kada ste s “Kraš Ekspresom” u ruci, zamotani u deki gledali ovaj odličan božićni film koji nikako da dosadi.

Sam u kući

Svake godine na četiri različita programa imamo priliku pratiti malog Kevina i njegovo rambo iskustvo s dva šašava provalnika. Nećemo lagati, svakog puta film je jednako zabavan i jedva čekamo novu reprizu. Za drugi dio baš i nemamo iste riječi, pa se tako držite prvog dijela.

Čudo u 34-toj ulici

Bilo da gledate original iz 1947. godine ili remake iz 1994. godine, nećete pogriješiti u odabiru. Ok, original je malo bolji, ali ipak priča je skoro jednaka. Radnja se vrti oko vraćanju božićnog duha ljudima koji su izgubili sam smisao Božića. Nećemo vam otkriti način na koji će to učiniti, već  ćete to morati otkriti sami. Ili samo se podsjetiti.

Polar Ekspres

Možda vam radnja neće zvučati zanimljivo kada vam napišemo da se radi o dječaku koji se ukrcao na vlak za sjeverni pol, ali vjerujte nam, Polar Ekspres je odličan crtani film koji će zabaviti sve uzraste. I da, glas kondukteru je dao Tom Hanks, a on ne bira loše filmove.

Sviščev dan (Beskonačan dan)

Po nama, Bill Murray u ulozi života. Možda i nije direktno božićni film, ali sama radnja se vrti oko snježnih dana prije ili poslije Božića. Napuhani novinar Phil (Bill Murray) dolazi u mali gradić snimiti svisca koji će prognozirati kakva će biti zima. U tom gradu morat će iznova proživljavati isti dan, bez obzira kako je završio taj isti. Nemojte propustiti ovaj film.

Bad Santa

Billy Bob Thorthon, nažalost poznatiji kao bivši muž od Angeline Jolie, u ulozi pijanog Djeda Božićnjaka. Možda ne zvuči kao film s pravim božićnim duhom, ali ne bi bio na ovoj listi da ga nema. Odličan ukoliko niste raspoloženi za uobičajene soft božićne filmove.

Elf

Svi znamo za Djeda Božićnjaka i njegove patuljke. U ovom filmu saznat ćete sve o Božiću i poklonima iz njihove perspektive, tj iz perspektive jednog patuljka kojeg uspješno glumi Will Ferrel. Jedna od najboljih uloga ovog spaljenog komičara.

Luda božićna zvona

Sjećamo se doba kada smo saznali kako je Mister-Predator-Komandos-Bog, Arnold Schwarzenegger snimio božićnu komediju i mislili kako je vrijeme da promijenimo planet. Nekako smo stisnuli zube, pogledali film i na kraju ostali zaprepašteni gledljivim filmom u kojem Arnold želi razveseliti sina igračkom “Turbo Man”. Naravno, “Turbo Man” je rasprodan i kreće zabavna potraga u kojoj čak vidimo i masovnu tučnjavu s božićnim djedicama.

Umri muški

Badnjak, zgrada, teroristi i Bruce Willis u potkošulji. Mislimo da bolji uvod u film ne postoji. Uživajte!

Kako je Grinch ukrao Božić

“Kako je Grinch ukrao Božić” još je jedan crtani film na ovoj listi. Naravno, svi znate za Grincha i zašto je htio ukrasti Božić. Uvijek zabavno pogledati crtanu verziju.

Najluđi Božić

Nadamo se da znate tko su Griswoldi i znate nabrojati barem tri njihova filma. Jedan od njih je naravno “Najluđi Božić” u kojem za blagdane ugošćuju svoju ludu porodicu. Dovoljno je napisati: Chevy Chase je legenda!

Tags

Nenad Kocijan

"Ako vas žena pobjeđuje u tenisu, promijenite sport. Ako vas žena pobjeđuje u boksu, promijenite ženu."
Back to top button
Close