MachoChef

MachoChef – Rolano carsko meso

Pozdrav ekipa! Prije svega bi vam se htio predstaviti. Ja sam Petar Špičko, poznatiji kao Špic/Špič autor kulinarskog bloga Špicove delicije. Nisam profesionalni kuhar, nego mi je kuhanje hobi kojim se bavim zbog velike ljubavi prema hrani i gastronomiji. Prve kulinarske korake sam napravio još kao klinac kad sam mami i baki pomagao oko kolača, ali neki ozbiljniji poriv osjetio sam prije nekoliko godina kad mi je počela na živce ići monotonost mamine i bakine kuhinje.

Vidio sam da moje prigovaranje nema nekog utjecaja pa sam odlučio sam primiti kuhaču u ruke i pokrenut revoluciju u gastronomiji (barem u mojoj obitelji). Odmah sam se uhvatio u koštac sa prilično zahtjevnim jelima jer sam toliko toga htio odjednom, a vremena nije bilo. Htio sam skuhati po 3-4 različita ručka na dan, ali me savjest primirila pa sam malo usporio.

U prvoj godini mog kuhanja napravio sam preko 250 različitih jela. Ni jedno jelo nisam dva puta ponovio jer sam uvijek htio istraživati nove okuse i kombinacije. Uz hranu sam paralelno istraživao i piće, prvenstveno vina. Tako da ću vam u narednim postovima uz recepte pisat malo i o tome. Bit će govora i o kulinarskim tehnikama, alatu i svemu povezanom uz gastronomiju. Neću vas više u prvom postu gnjaviti, krenimo s receptom.

Rolano carsko meso s pestom

Pretpostavljam da ste svi upoznati s carskim mesom. Vjerojatno ste ga imali priliku jesti pečeno u pećnici u komadu ili na roštilju, pa sam se odlučio za jedan malo drugačiji, ali ne puno zahtjevniji pristup. Kako od jednog dosadnog komada svinjetine napraviti nešto zanimljivo.

Sastojci za 4 osobe:

  • carsko meso u komadu oko 1.5kg
  • sol
  • papar
  • pola limuna
  • maslinovo ulje
  • 3 dcl kvalitetnog suhog vina

Pesto od koromača i korijandera:

  • 1 žlica sjemenki koromača
  • 1 žlica sjemenki korijandera
  • 1 žlica lista koromača
  • 1 žlica lista korijandera
  • 3 češnja češnjaka
  • 2 žlice soka od limuna
  • 2 žlice maslinovog ulja

Image and video hosting by TinyPic

U slučaju da ne možete nabaviti korijander ili koromač možete ga izostaviti ili umjesto oba sastojka staviti peršinovo lišće koje je svima dostupno. Češnjak, limun i maslinovo ulje svakako koristite u ovom receptu.

Zamolite mesara da vam izvadi kosti i hrskavice iz komada carskog, te da vam makne kožu. Ukoliko ste spretni s nožem i imate malo volje možete to napraviti i sami za nekoliko minuta. Meso dobro nasolite i popaprite. Ja uvijek koristim mlinac za papar jer svježe mljeveni papar jelu daje puno bolju aromu. Premažite ga maslinovim uljem i limunom te ostavite da se marinira nekoliko sati. Bilo bi idealno to napraviti dan prije pa da preko noći ostane u marinadi u hladnjaku.

Za pesto nasjeckajte sve krute sastojke te ih zdrobite u mužaru u finu pastu. Možete ih ubaciti u multipraktik pa da on obavi sav posao. Dodajte limunov sok i maslinovo ulje tako da dobijete finu gustu smjesu. Tom smjesom premažite meso sa unutarnje strane. Vanjska strana je tamo gdje je bila koža.

Image and video hosting by TinyPic

Meso zarolajte čim jače možete, te ga zavežite špagom ili pričvrstite štapićima za ražnjiće. Vezanje špagom je malo zeznuto, ali vizualno puno bolje izgleda i čvršće je nego ako ga pričvrstite štapićima za ražnjiće. U veću tavu stavite malo maslinovog ulja i kad se zagrije ubacite roladu te ju prepecite sa svih strana do zlatno žute boje. Meso izvadite, ali ne gasite vatru nego u tavu dolijte 1 dcl vina da se otope komadići koji su se ulovili za tavicu. Upravo to će dati jako fini umak. Malo postružite kuhačom i možete ugasiti vatru.

Image and video hosting by TinyPic

Roladu preselite u posudu za pečenje u pećnici i prelijte umakom iz tave. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180° oko sat i pol. Svakih pola sata okrenite meso, te ga podlijte sa malo vina. Nakon sat i pol pojačajte pećnicu na 220° i zapecite meso do boje koju želite. Izvadite ga van i ostavite da odmori barem pola sata. Za to vrijeme možete napraviti neki prilog i salatu. Ja sam ovdje kao prilog poslužio mlince koje sam zalio umakom od pečenja. Uz jelo bi u pravilu trebalo piti ono vino koje ste koristili u kuhanju. Tako da ovo jelo poslužite uz suho bijelo vino, makar i piva dobro paše.

Dobar tek vam želim.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Tags
Pogledaj još
Close
Back to top button
Close