MachoChef

MachoChef: Kuhinjski noževi

Jedan od glavnih alata u kuhinji je naravno nož. Osim njihove primarne svrhe ljudi ih često ističu i kao stvar prestiža. Izjave poput: “Moj je veći! Moj ima 80 slojeva! S mojim možeš depilirat noge!” slične su prepirkama kao kad se netko hvali svojim novim autom ili mobitelom, a radi se samo o kuhinjskom nožu. Ima ih svih oblika, boja, veličina i cijena od 10 kuna pa do nekoliko tisuća. Ja ću se osvrnuti na noževe srednjeg cijenovnog ranga koje bi svatko trebao imati u svojoj kuhinji.

Kao prvo, zaboravite na setove noževa od 10 i više dijelova koji koštaju i preko 1000kn. Većinu ih nećete ni koristiti, a cijena im ne opravdava kvalitetu. Potrebna su vam samo 3-4 noža, a to su:

Chefs knife (nož šefa kuhinje)

Image and video hosting by TinyPic

Obično je dužine oštrice od 18 do 24cm i služi za rezanje gotovo svega. Mesa, povrća, ribe, kruha.

Santoku nož

Image and video hosting by TinyPic

Malo drugačijeg oblika od noža šefa kuhinje, dužine oštrice od 13 do 20cm. Zbog svojeg posebnog oblika savršen je za sjeckanje povrća. Neki modeli imaju utore po sebi koji služe da se povrće ne lijepi za njega prilikom sjeckanja.

Boning knife

Image and video hosting by TinyPic

Nož za otkoštavanje, dužine oštrice oko 15cm. Najčešće je fleksibilan i idealan je za vađenje kosti iz komada mesa, te za filetiranje ribe.

Mali kuhinjski nož

Image and video hosting by TinyPic

Idealan za guljenje, ukrašavanje i stinije rezove. Dužina oštrice mu je oko 10cm.

Satara

Image and video hosting by TinyPic

Sjekira za kosti. Bitno je da je što veće mase kako bi lakše rasjekli kost. Ona u kuhinji nije toliko neophodna jer u mesnici možete zamoliti mesara da vam rasjeće kost kako želite. Ali ukoliko ste lovac ili dobijete od nekog cijelu životinju, bez satare nećete moći obraditi životinju.

Noževi su napravljeni od raznih materijala i na više načina što obično diktira cijenu krajnjeg proizvoda. Za kućnu upotrebu su najbolji čelični noževi sa drvenom ili plastičnom drškom. Oni malo dubljeg džepa će posegnuti za noževima napravljenim od damask čelika. Damask je posebna vrsta obrade čelika gdje se čelik zagrijava i presavija u više slojeva. Nož se kasnije brusi i polira te se svaki sloj noža vrlo efektno vidi.

Image and video hosting by TinyPic

Cijena dobrog kuhinjskog noža je oko 300kn. Sve jeftinije od toga će se brzo istupiti i svakim brušenjem ćete skidati dio po dio noža sve dok ne postane neupotrebljiv. Neke od poznatijih marki noževa u tom cijenovnom rangu su Dick, Swibo, Solingen, Zwilling, Wenger, WMF, Wüsthof… Uz dobar nož obavezno se mora kupiti i dobar brusni kamen (whetstone). Današnje brusione noževa oštre noževe na rotirajućem brusnom kamenju. Ono se vrti jako brzo i dobro nabrusi nož, ali ga ujedno i uništava jer skida veliki sloj metala sa njega. Najbolje je kupiti brusni kamen, uzet si 10ak minuta vremena i ručno naoštriti nož laganim potezima po kamenu. Najčešće brusno kamenje dolazi u dvije granulacije (npr. 1500 i 3000). To je dovoljno za bilo koji nož, na grubljoj strani (s manjom granulacijom) na grubo nabrusite nož i onda ga na finijoj završite do željene oštrine.

Image and video hosting by TinyPic

Osim pravilnog oštrenja noža, vrlo je bitno i njegovo skladištenje, te čišćenje. Noževe perite hladnom vodom odmah nakon korištenja i obrišite ih suhom krpom. Izbjegavajte vruću vodu i pogotovo perilice posuđa jer čelik radi kod većih promjena temperature što može uzrokovati iskrivljenje ili puknuće. Najbolje mjesto za skladištenje noževa je magnetni držač noževa jer u ladicama oštrica često dolazi u doticaj s drugim metalnim priborom te se tupi.

Image and video hosting by TinyPic

Naravno, pazite prste!

Tags
Pogledaj još
Close
Back to top button
Close