MachoChef

MachoChef: Čvarci

UPOZORENJE: nemojte gladni otvarati ovaj članak!
Zima je vrijeme svinjokolje, a većina ljudi se najviše veseli čvarcima. Svako domaćinstvo ima svoje način izrade, te se oko toga vode mnoge polemike. Ja ću vam predstaviti jedan jednostavan načina, a prema slikama ćete sami prosuditi jesu li dobro uspjeli.

Ima nekoliko stvari koje su bitne za izradu dobrih čvaraka, a to su:
– kvalitetan špek
– peć na drva
– uporno miješanje
– puno ljubavi

Teško je danas naći dobar špek za čvarke. Glavni razlog tome je taj što polako izumiru stare pasmine svinja koje su imale puno tvrdog masnog tkiva. Ljudi danas svinje uzgajaju najviše zbog mesa, a špeka ima sve manje i manje. Da se razumijemo ne govorim ovdje o špeku sa rebara poznatijim kao slanina, panceta, hamburger (ovisno o preradi). Špek za čvarke je najbolji ispod kože na leđima jer je taj najtvrđi, te ima najmanje mesa.

Peć na drva nije toliko neophodna, ali čvarke je najbolje topiti negdje vani ili u garaži jer se oslobađa specifičan miris kojeg se teško riješiti. Puno je ljepši ugođaj kad se lijepo loži na drva nego na plin.

Krenimo sad s izradom čvaraka.

DSC01542

U mesnici kupite špek. Još je bolje ako imate nekog poznanika koji uzgaja svinje. Cijena u mesnici je 15-20kn po kili. U narednim slikama je količina od 10kg.

Špek mora biti odvojen od kože. Odrežite višak mesa koji je zalutao te ga narežite na kockice veličine oko 2.5cm x 2.5cm. Bitno je imati oštar nož. A o noževima pročitajte prethodni članak.

DSC01543

DSC01548

Na ugrijanu peć stavite posudu ili posude odgovarajuće veličine za količinu špeka koju imate, te u svaku stavite par žlica masti da prekrije dno. U posude stavite špek narezan na kockice, te ga na laganoj vatri topite uz stalno miješanje.

DSC01551

Vatra bi cijelo vrijeme trebala biti lagana. Obavezno konstantno miješajte prvih sat vremena jer ako se špek ulovi za posudu i zagori čvarci neće biti dobrog okusa.

Nakon više od  jednog sata špek bi trebao ovako izgledati, ukoliko ste pozorno pratili sve korake.

DSC01553

Sada se već dosta otopio i više nema straha da će se uloviti za posudu. Ali svejedno ga svakih 30ak sekundi dobro promiješajte.  Bitno je da s kuhačom prođete skroz po dnu posude.

Nakon otprilike 3 sata već se polako naziru čvarci.

DSC01565

Tada na peć stavite staklenke u koje ćete kasnije uliti vrelu mast. Bitno je da se staklenke zagriju kako ne bi pukle prilikom ulijevanja masti.

Kada ugledate ovu divotu, znači da su čvarci dovoljno otopljeni.

DSC01570

Po želji ih stisne ručnom stiskalicom za čvarke ili prešom.

DSC01573

DSC_0099

Mast ulite u staklenke i stavite da se u potpunosti ohladi. Čvarci su meni osobno najbolji još dok su topli, malo posoljeni i posluženi sa domaćim kruhom i lukom. Uz njih najbolje paše dobar gemišt.

DSC01575

DSC01583

Od 10kg špeka smo dobili oko 1.6kg čvaraka i preko 8 litara masti. U trgovini kila dobrih čvaraka košta preko 100kn, tako da vam što se tiče investicije u špek dođe na isto kao da ste kupili u trgovini. Ali dobili ste i odličnu mast te ste napravili čvarke po svojem guštu kakve nitko osim vas ne može napraviti. Mnogi ljudi na početku u posudu stavljaju vodu i mlijeko kako bi čvarci dobili lijepu boju, ali smatram da su ovi savršene boje bez ikakvih dodataka.

Osim čvaraka od svinje rade se i čvarci od peradi (guske, patke, kokoši). Ali o tome ću pisati u jednom od idućih članaka.

Pozdrav

https://www.facebook.com/SpicoveDelicije

Tags
Pogledaj još
Close
Back to top button
Close