Brzina

Dokumentarci koje mora pogledati svaki ljubitelj brzine

Love the Beast

Love the Beast je dokumentarni film o 25 godina “ljubavi” između poznatog glumca Erica Bane i njegovog prvog automobila Ford GT Falcon Coupea, kojeg je kupio u dobi od 15 godina za 1100 dolara. Nakon restauracije, Bana i njegova tri najbliža prijatelja odluče se na sudjelovanje u jednoj od najtežih i najopasnijih utrka na svijetu – The Targa Tasmania Rally, tijekom koje Bana izleti i slupa “The Beast”. Priča prati Hollywoodski put Erica Bane preko crvenih tepiha do ponovnog oživljavanja automobila koji mu toliko znači.

 

Senna

Kada bi se tražio poredak vozača Formule 1 tijekom povijesti na bazi talenta i brzine, mnogi bi se složili da na vrhu može biti samo jedan – Ayrton Senna. No, dokumentarac o ovom iznimnom sportašu ne koncentrira se samo na karijeru Ayrtona Senne u Formuli 1, već zadire u mnoge aspekte njegovog života, poput prezira prema politici, njegove duhovnosti i patriotizmu koji je iskazivao prema svojoj zemlji. Uz odlične arhivske snimke i odličnu zvučnu podlogu brazilskog skladatelja Antonia Pinta, te zvučne zapise osoba koje su najbolje poznavale ovog osebujnog brazilca, dokumentarni film Senna ne smijete nikako propustiti.

 

The Speed Merchants

Rane sedamdesete godine su bile zlatna era utrka sportskih automobila. Tvornički protipovi iz Porchea, Ferrarija, Alfa Romea i Matre, kao i automobili privatnih timova, ispreskakali su planet u potrazi za najbržim timom World Sportscar prvenstva. To prvenstvo bilo je predložak za dokumentarni film Michaela Keysera u kojem je popračena sezona iz 1972. godine. No, Keyser nikako nije želio da posao naratora odradi neki glumac koji nema nikakve veze s autoutrkama, pa je angažirao dvije osobe koje su bili dio te priče. Mario Andretti koji je vozio za Ferrari i Vic Edford koji je bio u Alfa Romeo timu, provest će vas kroz uzbudljivu sezonu World Sportscar prvenstva iz 1972. godine.

DVD7234_1

 

On Any Sunday

Ovaj dokumentarni film izašao je 1971. godine, a pokriva mnoge utrke koje su vožene na motociklima, od pustinjskih utrka, Grand National Speedway utrka, pa do ranih početaka motokros utrka. Kako je dokumentarni film “On Any Sunday” financirala produkcijska kuća Solar Productions koja je bila u vlasništvu poznatog macho muškarca i zaljubljenika u brzinu Stevea McQueena, često ćete u kadrovima filma moći vidjeti i samog McQueena.

201008122_motorparade

 

The Fastest

Volite li MotoGP utrke ili ste navijač Valentina Rossija, nikako nemojte propustiti ovaj dokumentarni film. Ukoliko niste fan ni jednog ni drugog, preporučamo da ipak pogledate film jer nakon gledanja lako biste mogli postati ljubitelj ovog adrenalinski nabijenog motosporta. Radnja se vrti oko Valentina Rossija, deveterostrukog prvaka i najuspješnijeg MotoGP vozača svih vremena, te novih snaga koje dolaze kako bi ga skinule s trona. Nevjerojatne snimke utrka i osobne priče Rossija, Lorenza, Stonera i ostalih MotoGP vozača uz naraciju poznatog glumca i ljubitelja motocikala Ewana McGregora, držati će vas napetim gotovo dva sata.

 

Funny Car Summer

Ako ste se ikada pitali kako su izgledale utrke dragstera prije nego su u ovaj sport ušli veliki sponzori, prije striktno definiranih tehničkif pravila i jasno definiranog nacionalnog prvenstva, onda svakako morate pogledati Funny Car Summer. Dokumentarni film iz 1974. godine, neće vas očarati montažom, načinom snimanja ili glazbenom pozadinom, ali uživati ćete u zanimljivom pogledu na način kako je suvlasnik i vozač funny car automobila Jim Dunn balansirao utrke s dnevnim poslom vatrogasca i obiteljskim životom. U filmu se također mogu vidjeti i snimke sina Jima Dunna koji će kasnije postati uspješan vozač dragstera.

249723.1020.A

 

Super Speedway

Super Speedway je dokumentarni film koji prati trkaći tim Newman-Hass (Andretti) prilikom procesa konstruiranja, testiranja i utrka IndyCar automobila. U filmu možete vidjeti spektakularne on-board snimke s kamera smještenih na bolidima kojima upravljaju Mario i Michael Andretti, kao i restauraciju Indycar automobila iz 1964. godine kojeg je vozio stariji Andretti. Narator je glumac Paul Newman, koji je i suvlasnik tima Newman-Haas za kojeg vozi Michael, a do umirovljenja 1994. godine je vozio i Mario Andretti.

 

Dale

Još jedan dokumentarni film u kojem je narator Paul Newman, a opisuje život NASCAR legende Dalea Earnhardta. U ovom vrlo zabavnom filmu možemo vidjeti ljudsku stranu Dalea Earnhardta kroz interakciju s njegovom djecom, te Daleov nestašan smisao za humor. Naravno, dobar dio filma vrti se i oko vozačke karijere ove NASCAR legende, njegovoj vozačkoj i životnoj filozofiji. Odličan dokumentarni film i u slučaju da niste obožavatelj NASCAR-a.

 

Dust to Glory

Film iz 2005. godine u kojem možemo vidjeti kako iza scena izgleda poznata utrka Baja 1000, koja se svake godine odvija u Meksiku, privlači stotine trkača s njihovim prerađenim vozilima, kao i tisuće ljubitelja ovog oktanskog sporta. Film odlično opisuje uzbuđenje, psihičke i fizičke zahtjeve utrke Baja 1000, kao i veličinu samog događaja, zbog čega se pitamo zašto sama utrka nije i više medijski popraćena.

Tags
Back to top button
Close