Birtija

Deset ludih znanstvenika

Tijekom povijesti znanstvenici su pridonosili razvoju čovječanstva u mnogobrojnim granama, od fizike i kemije do medicine. Nažalost, neki su radili više štete od ostalih i ostali zapamćeni kao ludi znanstvenici i stoga vam donosimo listu deset ludih znanstvenika.

10. Paracelsus 1493-1541

paracelsus

Švicarac Paracelsus u mnogo je navrata pomogao svjetskoj toksikologiji, uz stalne inovacije koje su olakšavali tadašnji srednjovjekovni život. Kako to već biva, volio je eksperimentirati i došao na ideju kako bi mogao napraviti mala Homunculi stvorenja koja bi bila visoka do 30 centimetara i obavljala jednostavne poslove za svoje vlasnike. Homunculije je radio od ljudskih dijelova poput sjemena i kose. Hvala mu što nije uspio u tome.

9. Dr. J. Robert Oppenheimer 1904-1967

436px-jroppenheimer-losalamos

Ovaj brilijantni američki znanstvenik vodio je tim znanstvenika koji su radili na Manhattan Projektu, te su zaslužni za prvu atomsku bombu. Opi zapravo nije bio toliko lud kao neki s ove liste, već je svoju ludost pokazivao na drugačiji način. Njegova stalna prisutnost na svakoj sitnici projekta, od nevažnog seminara, do skidanja matica na poklopcu, iznenađivala je sve i stalno ih tjerala na još veći rad. Zapravo je bio vođa projekta bez svojeg ureda.

8. Alfred Nobel 1833-1897

Akfred Nobel 1885 © The Nobel Foundation Neg 91 08 20

Zvali su ga “Genij zla” i “Trgovac smrti”, a  izmislio je vjerojatno najčešći uzrok pogibije na svijetu, dinamit. Za vrijeme njegovog života, zbog nesreće s dinamitom poginuo je njegov brat s  još nekolicinom radnika, i Nobel je shvatio kako se njegov izum neće koristiti samo za dobrobit čovječanstva. Na iznenađenje njegove obitelji, sav je svoj imetak ostavio čovječanstvu i tako je osnovana poznata Nobelova nagrada za mir.

7. Trofim Lysenko 1898-1976

ilysenk001p1

Još jedan od “ludih” znanstvenika, Lysenko nije jedan od onih zbog čije su ludosti ljudi umirali. On je jednostavno bio osoba zbog kojeg je Sovjetski savez nazadovao nekoliko desetljeća što se tiče istraživanja. Lysenko je bio voditelj genetičkog instituta i osobno zadužen za agrikulturalni razvoj, a njegova istraživanja su bila toliko loša i netočna da se šteta uzrokovana njegovom šlampavošću ispravljala godinama, čak i desetljećima.  Trenutno se njegovo ime pojavljuje u svim većim raspravama što se tiče znanstvenih promašaja.

6. Dr. Jack Kevorkian 1928-2011

0-61-kevorkian-jack

Dr. Jack je bio prava TV zvijezda za vrijeme suđenja krajem prošlog stoljeća. Tijekom svog života borio za prava pacijenata za eutanaziju i kako je sam priznao, uspavao je skoro 130 svojih pacijenata. Osuđen je 1999.godine na 25 godina zatvora samo zbog činjenice da je neke pacijente uspavao bez liječničke dozvole.

…za ostatak znanstvenika pritisnite NASTAVAK…

1 2Sljedeća stranica
Tags

Nenad Kocijan

"Ako vas žena pobjeđuje u tenisu, promijenite sport. Ako vas žena pobjeđuje u boksu, promijenite ženu."
Back to top button
Close