Sport

Brazil 2014: Zašto baš Manaus?

Nakon što smo proslavili “laku” skupinu, vrijeme je da se malo smirimo i vidimo kako zapravo stvari stoje. Igramo u skupini s Brazilom, Kamerunom i Meksikom, ali za te dubinske analize imamo dovoljno vremena. Ono što nas je zainteresiralo jest vijest kako uz skupinu s Brazilom, nažalost dolazi putovanje na daleki brazilski zapad.

Naša utakmica s Kamerunom koja je na redu 18. lipnja, igra se u gradu Manausu, koji se pak nalazi u srcu amazonske prašume. U trenutku izgovaranja te utakmice, u glasu našeg voditelja čuo se lagani titraj, te smo dobili dojam kako nismo jedini koji se načuli govorkanja o Manausu. Kako u tom istom gradu igraju Engleska-Italija, SAD-Portugal i Honduras-Švicarska, istražili smo što je to tako strašno da se čak i moćni Englezi u svojim tiskovinama boje tog putovanja.

manaus

Manaus je grad u srcu Amazone i glavni grad istoimene pokrajine (Amazonas) s nešto manje od 2 milijuna stanovnika. Ono što zabrinjava je temperatura koja prelazi 31 stupanj što baš i nije dobro za naše nogometaše. Kako i to nije dovoljno, tu je vlažnost od preko 83% što dodatno otežava disanje, pogotovo kod sportaša koji nisu naviknuti na te uvjete.

Mjesto na kojem će naši nogometaši odmjeriti svoje snage s brzim Kameruncima je Arena da Amazonia, koja će imati 46,000 sjedećih mjesta i planira otvoriti svoja vrata početkom 2014. godine.

arena-amazonia-manausmacho-manaus1-001

Tek sad dolazimo na dio koji vrijedi za sve posjetioce Manausa, a pogotovo za vrijeme svjetskog nogometnog prvenstva. Budući da se grad nalazi u samom srcu prašume, vrvi od različitih opasnih stvorenja koji jedva čekaju naivne Europljane u želji da okinu dobru fotku za prijatelje. Baš ta prašuma oko Manausa je dom smrtonosnih žutih škorpiona koji haraju na rubnim dijelovima tog područja. Kako ti škorpioni nisu dovoljni sami po sebi, tu su i različite šarene zmije kojima količina otrova raste kako raste broj boja na njihovoj koži. Tarantule koje dolaze u paketu nisu opasne po život, ali sam osjećaj kako te nešto gricka po nogama, nije nešto što bismo željeli isprobati. Simptomi grickanja su natečenost i svrbež.

macho-manaus-005

Za razliku od naših komaraca domesticus koji više živciraju zvukom nego mogu načiniti štetu, tu su njihovi posebni prašumski rođaci koju često nose bolesti poput žute i kostolomne (denga) groznice, koje prate simptomi poput glavobolje, groznice i mišićnih grčeva. Posebno treba naglasiti ovu drugu groznicu jer ne postoji cjepivo, već se liječi mirovanjem od barem 2 tjedna. Budući da za žutu postoji cjepivo i zna biti vrlo opasna jer napada jetru, preporuka je da se svatko tko putuje u Manaus cijepi protiv te opake bolesti.

macho-manaus1-002

Nismo još gotovi. Postoji još jedna pošast koja vlada rubnim dijelovima grada, a to je bjesnoća koju prenose mnogobrojni psi lutalice.

Da je Manaus možda malo depresivno mjesto za svoje žitelje koji očito moraju živjeti pod staklenim zvonom, govori podatak od 975 samoubojstva u prošloj godini, što je u rangu jedne države poput Egipta ili čak Južne Koreje.

Nije sve tako crno kako smo nabrojali. Po pričanjima lokalnih žitelja, Manaus je vrlo sigurno mjesto ako se držite centra grada i ne izlažete se riziku šetnjom prema rubovima. Jedini problem koji naglašavaju jest što će cijene smještaja u centru vrtoglavo narasti, pa će navijači svoja mjesta za spavanje morati potražiti baš u tim rubnim dijelovima.

I da, nekako ne vole bahate Engleze, dok smo mi dobrodošli. Zasad.

macho-manaus1-001 macho-manaus1-003

Tags

Nenad Kocijan

"Ako vas žena pobjeđuje u tenisu, promijenite sport. Ako vas žena pobjeđuje u boksu, promijenite ženu."
Back to top button
Close