Birtija

Top 10 neriješenih misterija

Slučaj “Taman Shud”

taman_shud

Najpoznatija misterija iz Australije otkrivena je 1948. godine na Somerton plaži blizu Adelaida. Tada je pronađen mrtvac čiji identitet nikad nije pronađen, te koji je držao papirić s natpisom “Taman Shud”.

Fraza se prevodi kao “završen” te je otkriveno da pripada zbirki pjesama “The Rubaiyat” Omara Khayyama. Da misterij bude veći, primjerak knjige je pronađen sa zapisanim kodom za kojeg se smatra da je napisan od same osobe koja je pronađena mrtva.

WOW! signal

wow_signal

U jedno vruće i sparno ljeto 1977. godine, volonter SETI-a ( Search for Extraterrestrial Intelligence) Jerry Ehman, postao je prva osoba koja je primila poruku vanzemaljske rase. Ehman je skenirao radio signale iz dubokog svemira u nadi da će nešto pronaći i uspio je uloviti odstupanje u signalu.

Signal je trajao pune 72 sekunde, što je i maksimalno koliko je bilo moguće zabilježiti u jednom intervalu. Sam signal je bio vrlo čist i po izračunima došao je iz Sagittarius sazviježđa, blizu zvijezde zvane Tau Sagittarii, udaljene 120 svjetlosnih godina.

Ehman je napisao riječi WOW! na originalnom ispisu pa je taj izraz prihvaćen kao oznaka.

Svi pokušaji ponovnog lociranja signala su propali, što otvara mnoga pitanja i produbljuje misterij.

Zodijakova pisma

zodiac_killer

Zodijakova pisma su serija od 4 šifrirane poruke za koje se smatraju da su napisane od poznatog serijskog ubojice Zodiaka, koji je terorizirao mještane San Francisca u kasnim šezdesetim i ranim sedamdesetim godinama prošlog stoljeća. Poruke su napisane kako bi se narugao novinarima i policiji, ali je samo jedna poruka dešifrirana, dok su ostale 3 još veliki misterij.

Identitet Zodijaka je još i danas tajna, ali su sve njegove žrtve pronađene i identificirane. Bar se tako misli.

Georgijski kameni spomenik

georgia_guidestones

Vrlo često nazivani “Američki Stonehenge”, ovaj granitni spomenik postavljen je u Elbert County 1979. godine. Spomenik je ugraviran s 8 različitih jezika – Engleski, Španjolski, Swahili, Hindi, Hebrejski, Arapski, Kineski i Ruski, svaki vezan na 10 novih zapovijedi. Također je prepun astronomskih oznaka.

Iako sam spomenik ne sastoji šifrirane poruke, misterij ostaje zbog čega je postavljen i tko mu je autor. Mnogi istraživači misle kako je taj kamen postavljen od strane “Luciferovog tajnog društva” i sadrži zakone za novi svjetski poredak. Prva zapovijed je “Održavajte čovječanstvo na brojci od 500,000,000 u stalnoj ravnoteži s prirodom”. Trenutno postoji veliki broj ljudi koji bi željeli srušiti spomenik, ali za sada on ponosno stoji na mjestu kojem je originalno postavljen.

Rongorongo

rongorongo

Sustav misterioznih glifova nazvanih Rongorongo, pronađeni su na različitim mjestima Uskršnjeg otoka. Mnogi smatraju da predstavljaju jedne od prvih ljudskih pisama, ali zbog nemogućeg dešifriranja, pismo ostaje misterij. Također, vjeruje se da sadrži informacije vezane uz nastanak poznatih statua i nestanak civilizacije koja je nastanjivala taj otok.

Prethodna stranica 1 2
Tags

Nenad Kocijan

"Ako vas žena pobjeđuje u tenisu, promijenite sport. Ako vas žena pobjeđuje u boksu, promijenite ženu."
Back to top button
Close