Birtija

Top 10 neriješenih misterija

Vrlo malo stvari nas može toliko zaokupiti kao neriješeni misteriji. Kodovi, slagalice ili neobična umjetnost jednostavno nas tjeraju na razmišljanje zašto je to uopće izrađeno i da li se neko veliko bogatstvo skriva u njihovim rješenjima. Unatoč naporu mnogobrojnih znanstvenika diljem svijeta, oni ostaju neriješeni, ali i čekaju pravu osobu koja će uspjeti odgonetnuti pravu postojanja tih misterija. Donosimo vam listu top 10 neriješenih misterija.

Voynichev rukopis

voynich

Nazvan prema istraživaču poljsko-američkog porijekla, Wilfrid M. Voynichevu, rukopis je pronađen 1912. godine i sadrži 240 stranica do tada nepoznatog jezika. Listovi Voynichevog rukopisa su pune raznobojnih crteža, čudnih dijagrama, događaja i biljaka koje ne pripadaju niti jednog do tada poznatoj vrsti. Autor je nepoznat, ali karbonsko datiranje je pokazalo da je rukopis nastao negdje između 1404. godine i 1438. godine. Poznat je po nazivu “Najpoznatiji misteriozni rukopis”.

Neki znanstvenici smatraju da je rukopis alkemičarski dnevnik tog vremena, dok drugi smatraju da dijagrami pokazuju izvanzemaljsko porijeklo. Jedino oko čega se slažu jest oko autentičnosti rukopisa, budući da je vrlo mala vjerojatnost kako je netko potrošio brdo love za savršenu prijevaru.

Kryptos

kryptos

Kryptos je misteriozna enkripcijska skulptura dizajnirana od strane umjetnika Jim Sanborna te je postavljena ispred sjedišta CIA u Langleyu. Do sada je umjetnik Sanbron izdao tek nekoliko sitnica veznih uz skulpturu zbog čega velika većina svjetskih kriptografa još i dan danas razbija glave u nadi da će pronaći rješenje.

Bealove šifre

beale_papers_2

Navodno, ali samo navodno, Bealove kripto-šifre sadrže lokaciju najvećeg zakopanog blaga Sjeverne Amerike. Blago je pripadalo misterioznom čovjeku zvanom Thomas Jefferson Beale koji je živio oko 1818.godine u Coloradu.

Od tri šifre, samo je jedna razbijena i ona je direktno vezana uz poznatu Deklaraciju nezavisnosti. Ta šifra pokazuje na jedan teritorij zvan Bedford County, koji je od otkrivanja šifre postao prava meka za lovce na blago.

Faistosov disk

phaistos_disk

Najpoznatija zagonetka među arheolozima koja podsjeća na avanture Indiana Jonesa, Faistosov disk, otkriven je 1908. godine u Minojskoj palači i potpuno je izrađen od pečene opeke. Smatra se da je nastao u negdje oko 1500. godina prije Krista i sadrži linearne hijeroglife inače povezane uz antičku Kretu. Problem nastaje kod dešifriranja A reda koji zbunjuje sve arheologe i kriptografe svijeta.

Natpis iz Shugborougha

shugborough_2

Kada se gleda grobnica u Staffordshireu, ništa ne otkriva da se u njoj krije jedna od najvećih misterija današnjice. Iako je autor nepoznat, smatra se da je na njoj zapisana lokacija Svetog Grala, kojeg su sakrili Templari pri povratku u Englesku.

Do sada su mnogobrojni stručnjaci pokušali probiti kod, dok su najpoznatiji među njima Charles Darwin i Charles Dickens.

…za ostale misterije pritisnite NASTAVAK…

1 2Sljedeća stranica
Tags

Nenad Kocijan

"Ako vas žena pobjeđuje u tenisu, promijenite sport. Ako vas žena pobjeđuje u boksu, promijenite ženu."
Back to top button
Close