Birtija

Top 10 najvećih filmskih čudovišta

Vjerojatno ne postoji niti jedna osoba na ovom svijetu koja bar jednom nije imala noćnu moru s jednim od ovih čudovišta u glavnoj ulozi. Svaka generacija ima svoje favorite kao što i svaki dio svijeta ima svoja čudovišta, ali jedno je uvijek isto, ona nam tjeraju strah u kosti i izlaskom iz kina prvo pregledamo nebo iznad nas kako nas ne bi iznenadilo nečije ogromno oko. Kako bismo vas upoznali s tim čudovištima, napravili smo listu Top 10 najvećih filmskih čudovišta.

Spojler upozorenje (ovaj tekst bi mogao sadržavati informacije vezane uz radnju filma)!

10. Rancor – Ratovi zvijezda: Povrataka Jedija – 1983.godina

najveca-filmska-cudovista-010

Kamo svrstati Rancora, neinteligentno čudovište koem je jedina zanimacija hranjenje s bilo čim što ima puls. U filmu, Rancor je vlasništvo Jabba the Hutta koji mu baca sve svoje neprijatelje kroz rupu koja se otvara usred njegove dvorane. U ranoj fazi razvoja Rancor je imao oklop oko sebe, ali je prije izlaska filma to uklonjeno i tako su dobili pomalo deformirano čudovište prema kojem gajimo simpatije tek kada biva izdrobljeno od strane ogromnih vrata.

Zanimljivo je kako je zvuk snimljen po uzoru na zvuk pasa krvosljednika.

9. Mothra – Mothra – 1961.godina

najveca-filmska-cudovista-003

Lista najvećih čudovišta ne bi bila prava bez japanskih umotvorina. Mothra je ogroman insekt ženskog porijekla koji se pojavljuje u mnogobrojnim japanskim filmovima povezanim s čudovištima, a prvi put se pojavio u ovom filmu. Opisana je kao insekt s rasponom krila od 150 metara, s kojima može pokrenuti tornado. Kako ne bi bilo zabune, ona je prijateljski nastrojena i uvijek je spremna  obraniti svoje kosooke prijatelje. U nekim prilikama leže jaja iz kojih izlaze ličinke koje joj pomažu pri napadu na neprijatelje. Kao dodatno sredstvo koristi otrovne strelice koje ispaljuje iz prsa.

8. Reptilicus – Reptilicus – 1961. godina

najveca-filmska-cudovista-009

Reptilicus je čudovište iz rane danske filmografije i predstavljao je još jedno ostvarenje u nizu sličnih filmova. Radnja filma se odvija u Kopenhagenu kojeg napadne Reptilicus uništavajući sve na putu, pritom ostavljajući nebrojene ljudske žrtve. Samo čudovište imalo je moć regeneriranja pa je tako bilo nepobjedivo, a kao dodatno oružje se pojavljuje zelena slina kojom ubija one koji pokušaju pobjeći.

Samo ime je bilo dovoljno da zapali maštu gledatelja koji su jedva čekali nešto spektakularno. Reptilicus je to uspio i započeo novu eru gigantskih ubojitih reptila.

7. The Rhedosaurus – The Beast from 20,000 Fathoms (1953)

najveca-filmska-cudovista-004

Remek djelo Ray Harrygausena, prikazuje čudovište koje izgleda kao dinosaur, koje napada gradove i ubija sve što ima puls. Iako takva vrsta nikada nije postojala, bilo je dovoljno da privuče veliki broj gledatelja u kino dvorane i zapečati svoje mjesto na ovoj listi. Rhedosaurus nema neke posebne moći osim oštrih zubiju, kandži i velike želje za ljudskom krvi.

Nagađa se da je ime nastalo kombinacijom redateljevog imena i prezimena.

6. „Dinosaursi“ – Pacific Rim (2013)

najveca-filmska-cudovista-001

Ljetni kino hit doveo je dinosaure čak iz druge galaksije kako bi pokorili zemlju. Kako film odmiče, oni postaju sve veći i roboti upravljani ljudskom posadom polako gube bitku protiv njih. Film je režirao Guillermo del Toro koji je na kraju filma dao posvetu već prije spomenutom redatelju koji ga je uvijek inspirirao.

U slučaju da niste pogledali ovaj film, uzmite si dva sata vremena i mozak na pašu jer je film, bez obzira na čudan trailer, gledljiv.

…za ostala čudovišta pritisnite NASTAVAK…

1 2Sljedeća stranica
Tags

Nenad Kocijan

"Ako vas žena pobjeđuje u tenisu, promijenite sport. Ako vas žena pobjeđuje u boksu, promijenite ženu."
Back to top button
Close