Birtija

Najveći ratni heroji

Svakodnevno gledamo filmove o junacima koji jednim metkom ili spajalicom rješavaju čitave vojske neprijatelja. Zanimalo nas je da li su takve osobe stvarno postojale i naletjeli smo na vrlo zanimljiva štiva u povijesnim knjigama koje pišu o stvarnim junacima. Držali smo se novije povijesti, zato Leonidas, Herkules i ostala ekipa, ispričavamo se što niste na ovoj list. Nekom drugom prilikom.

Yogendra Singh Yadav

najveci-ratni-heroji-008

Yogendra Singh Yadav je pripadnik Indijske vojske i na ovu listu došao je zahvaljujući svom podvigu 1999. godine za vrijeme sukoba s Pakistanom. Misija njegove postrojbe bila je zauzimanje “Planine tigrova”, velike planine na području Kašmira, na kojem su se nalazila tri neprijateljska bunkera. Da je sve bilo jednostavno, ova priča bi bila glavna vijest možda samo u lokalnim novinama, ali njegova postrojba se morala popeti na zaleđenu planinu koja je pri samom vrhu bila potpuno okomita. Budući da se nisu usudili penjati svi zajedno, tražili su nekog tko bi se popeo prvi, opremljen sjekirom za led, i tako pripremio put za ostale. Yadav se samostalno prijavio za ovu misiju.

Na pola puta, neprijateljski vojnici se ugledali Yadavovu postrojbu i krenuli ih obasipati mecima. Prije nego su se uspjeli skloniti, nestalo je pola postrojbe, dok se Yadav, ranjen s tri metka, nastavio penjati.

Kada je stigao na vrh, pod neprijateljskom vatrom krenuo je prema prvom bunkeru, i bacivši granatu kroz otvor, pobio je sve koji su bili unutra. Tada je drugi bunker primijetio Yadava, ali već je bilo prekasno za njih. Luđački trčeći pod paljbom, uletio je u drugi bunker i naoružan samo sa sjekirom pokosio sve vojnike koji su bili unutra.

Do tada su se njegovi suborci uspjeli sabrati i zajedno su očistili treći bunker.

Za svoju hrabrost, Yadav je dobio “Param Vir Chakra”, najveću indijsku vojnu medalju. Za razliku od medalje časti, Param Vir Chakra se dodjeljuje isključivo pojedincima koji su napravili nešto nemoguće normalnim ljudima. Tijekom indijske povijesti dodijeljeno je 21 puta, s tim da je 2/3 dobilo ta odlikovanja nakon smrti.

Prve informacije su govorile da je Yadav preminuo na planini, ali očito su mediji podcijenili njegovu snagu. Prihvaćen je u bolnicu s 13 rana od metaka, slomljenom nogom i iščašenom rukom.

Sličnost s Hollywoodskim dvojnikom:

John McClane (Bruce Wilis) iz serijala “Umri muški”.

U čemu su različiti:

McClane je u tom filmu prava muškarčina. Bos se penje po otvorima za dizalo, sređuje cijelu vojsku terorista i oslobađa svoju ženu. Razlika je u tome što je Yadav u 10 minuta primio više metaka nego je McClane u svim nastavcima, i to sve sa samo 19 godina. Zamislite McClanea kao pubertetliju koji viče “yippee ki-yay, motherfucker!”.

Jack Churchill

najveci-ratni-heroji-006

Saveznički kapetan Jack Malcom Thorpe Fleming Churchill, zvan “Borbeni Jack Churchill” ili jednostavno “Ludi Jack”, najlegendarniji je lik na ovom popisu.

Kada se prijavio za komandosa, Jack zapravo nije znao za što se prijavio, osim da je jako opasno. Da je čudan lik, zapamtili su svi kada se pojavio na postrojavanju zajedno sa svojim mačem, i to ne malim, već s pravom “Highlander” mrcinom. Od tada ostaje zapamćen po izreci “Svatko tko uđe u borbu bez mača, neprikladno je obučen”. Da sve nije ostalo samo na riječima, pobrinuo se Jack kada je zarobio 42 neprijateljska vojnika i minobacačku jedinicu, naoružan samo s mačem.

Ali nastavak je tek ono pravo zašto je završio na ovoj listi. Ludi Jack i njegova postrojba trebala je zauzeti točku zvanu “Point 622”. Jack je poslan kao prvi i vodio je svoje suborce kroz minska polja i bodljikavu žicu bacajući granate po neprijateljskim položajima. Iako su ga pratili koliko su mogli, samo šestorica je preživjela neprijateljsku vatru. Naoružani samo pištoljima, dočekali su kraj kada je minobacačka granata pala direktno među njih, ali je Ludi Jack uspio preživjeti.

Kada su ga nijemci pronašli, svirao je “Will Ye No Come Back Again” na svojim gajdama. Da, uz mač, u torbi je nosio i svoje gajde.

Poslan u zatvorenički logor, Jacku je tamo vrlo brzo dosadilo i jednostavno je odlučio izaći. To je uspio laganom šetnjicom, ali su ga uspjeli uloviti i poslan je u novi, puno zatvoreniji tip logor.a Budući da mu je i tamo vrlo brzo dosadilo, opet je pobjegao i nakon 220 km šetnje samo s limenkom luka, pronašli su ga Amerikanci koju su ga poslali natrag u Britaniju. Na njegovo veliko razočaranje, rat je završio nakon što je stigao kući. Tada se požalio prijateljima “Da se Amerikanci nisu umiješali, ratovao bi još 10 godina”.

Sličnost s Hollywoodskim dvojnikom:

Bill Kilgore (Robert Duvall) iz “Apokalipsa sada”. Lik koji izgovara poznatu rečenicu “Volim miris napalma ujutro”.

U čemu su različiti:

Kada bismo moralo odmah odlučiti, Kilgore i Ludi Jack bi bili ista osoba. Oba dvoje vole rat, imaju istu filozofiju o ratu i oba dvoje su imuni na minobacačku paljbu i metke. Ludi Jack je zapravo škotska verzija Kilgora. S velikim mačem

Alvin York

najveci-ratni-heroji-002

Rođen u farmerskoj obitelji u Tennesseeju, Alvin je većinu svog tinejdžerskog života proveo opijajući se po lokalnim birtijama i izazivajući tučnjave. Nakon što mu je prijatelj umro nakon jedne od prije navedenih  tučnjava, Alvin se zakleo da  će prestati piti i postaje pacifist (mir,mir,mir). Kada je 1917. godine dobio obavijest o novačenju, pokušao se izvući na temelju toga, ali je svejedno poslan na osnovnu obuku.

Godinu dana kasnije, sa svojih 16 suboraca sudjelovao je u zadatku u kojem su morali osvojiti ukopano mitraljesko gnijezdo pored vrlo važne željezničke pruge. Nažalost, vrlo brzo su uočeni i u prvom naletu sasječeno je devet njegovih suboraca.

Tih nekoliko preživjelih je pobjeglo i ostavilo Yorka potpuno samog na cijeli vod njemačkih vojnika.  Kako nije imao vremena pobjeći iza drveta ili u neki rov, York je počeo pucati prema neprijateljskim vojnicima. Nakon što je bez promašaja skinuo njih 20, njemački zapovjednik poslao je 8 najboljih vojnika da ga okruže i zaustave u njegovom pohodu. Naravno, York se uspio izvući i iz ovog jer je sa svojim Colt. 45 pištoljem skinuo svih 8 vojnika koji su ga okružili. Bez promašaja.

Tek tada je njemački zapovjednik Paul Jurgen Vollmer odlučio zaustaviti svoje vojnike i upitao je Yorka preko terena da li je on Englez. Kako su Amerikanci u ono vrijeme bili smatrani početnicima, iznenadio se kada je saznao da je York Amerikanac i shvatio da pred sobom ima super-čovjeka. Zamolio je Yorka da prestane pucati i u sljedećih 10 minuta predalo mu se 133 njemačkih vojnika.

Poručnik Woods, zapovjednik postrojbe koja je pobjegla nakon prvog naleta, prvo je pomislio da kreće njemački protunapad, ali je ostao zapanjen kada je ispred svih koračao Alvin i salutirao svom nadređenom. Kada su ga upitali kako mu je to uspjelo, odgovorio je “Iskreno poručniče, nemam pojma.”

Sličnost s Hollywoodskim dvojnikom:

John Rambo (Sylvester Stallone) u “Rambo”

U čemu su različiti:

Sjećate se, Alvin York je bio pacifist.

…za ostale heroje pritisnite NASTAVAK…

1 2Sljedeća stranica
Tags

Nenad Kocijan

"Ako vas žena pobjeđuje u tenisu, promijenite sport. Ako vas žena pobjeđuje u boksu, promijenite ženu."
Back to top button
Close