Lifestyle

Najskuplji čajevi na svijetu

Čaj ili kineski čajevac je biljka od čijeg se lišća i drugih dijelova spravlja vrući aromatični napitak, blago gorkog i oporog mirisa. Prema legendi, kineski car Sheng-Nong otkrio je tajnu pripreme čaja na jednom od svojih mnogobrojnih lovačkih izleta godine 2737. pr.Kr. Kada je htio prokuhati nešto riječne vode u posudu na vatri vjetar mu je donio list sa stabljike čaja koja je rasla u blizini. Voda u posudi je promijenila boju i do careva nosa je došao nepoznati miris. Radoznalo je otpio nekoliko gutljaja i oduševio se aromom, a vrlo brzo je osjetio osvježenje i umor od lova je nestao. 

Ipak, vjerojatno prvi svakodnevni uživatelji čaja su bili budistički svećenici koji su ga koristili kao napitak koji pospješuje tjelesni mir i meditaciju. Iz tog razloga, čaj je prvo bio uzgajan u vrtovima budističkih samostana. Bogata aroma, pozitivan učinak na zdravlje i smanjenje stresa, te pomoć kod kontrole težine, čine ovaj napitak toliko popularnim u gotovo svim zemljama svijeta.

Kako nam dolazi hladnije vrijeme, tako se i čaj sve češće konzumira. Zbog raznovrsne ponude čajeva koji se mogu naći u trgovinama u njemu možemo uživati svakog dana, ali nas je ovaj put zanimalo koji su to čajevi zbog kojih bi morali podići kredit ili prodati bubreg (što ne bi imalo pozitivnih utjecaja na naše zdravlje). Zato vam u nastavku teksta donosimo pet najskupljih čajeva na svijetu.

Yellow Gold Tea Buds

1383432121_chay

S cijenom od oko 105 dolara za 50 grama(oko 20 šalica), ovaj čaj je skup, ali i lijep kao nakit. Listovi čaja obojani su pravim 24 karatnim zlatom. Možete ga kupiti jedino u Singapuru, a bere se samo na jednoj planini na svijetu, samo jedan dan na godinu i samo s krajnjeg vrha drveta. Kako bi sve bilo u skladu s nazivom i izgledom ovog čaja, bere se samo sa posebnim zlatnim škarama. Nakon toga se suši na suncu, a zatim se stavlja u posebne spremnike kako bi se listovi čaja zagrijali, zbog čega dobiju žućkastu boju i cvjetni okus. Poslije slijedi bojanje listićima zlata, ali ne kako bi čaju dalo luksuzan izgled, nego zbog vjerovanja da zlato povoljno djeluje na organizam.

Panda tea ili Panda dung tea

panda čaj

Ljubitelji Kopi Luwak kave, najskuplje kave na svijetu, dobili su konkurenciju i među ljubiteljima čaja. U redu, priča nije baš toliko slična, ali nas je odmah podsjetila na tu kavu. U ovom slučaju, Pande koje se hrane isključivo divljim bambusom koriste se kako bi njihov izmet služio kao organsko gnojivo za biljke čaja. Kako apsorbiraju samo 30% hranjivih sastojaka iz hrane, veliki dio ostaje neprobavljen, pa dio tih sastojaka završi i u listićima čaja. Znamo, ne zvuči baš privlačno, ali navodno će imati mnoge pozitivne učinke na vaše tijelo. Kako bi uživali u okusu ovog neobičnog čaja, trebat ćete izdvojiti oko 200 dolara za jednu šalicu.

Gyokuro

gyokuro-

Iako se kategorizira ka Sencha čaj zbog načina proizvodnje, gyokuro čaj se uzgaja drugačije od ostalih Sencha čajeva. Kod uzgoja, lišće ovog čaja se skriva od sunca posljednja dva tjedna prije branja, što uzrokuje porast aminokiselina u lišću i tako čaju daje slađi okus i posebnu aromu. proizvodi se u Japanu, u pokrajini Uji, a da bi uživali u okusu i aromama koje nudi, morati ćete izdvojiti oko 65 dolara za 100 grama ovog čaja.

Tieguanyin

Tieguanyin

Nazvan po kineskoj Božici milosrđa Guan Yin, ovaj čaj je najkvalitetnija verzija Kineskog Oolong(djelomično fermentiranog) čaja koji potjeće iz 19. stoljeća iz provincije Fujian. S cijenom od 3.000 dolara za kilogram, ovaj čaj je svakako zaslužio biti na našoj listi. Čaj koji se bere u proljeće i jesen, često ima voćnu aromu, a ponekad čak i okus trešnje.

Da Hong Pao

da hung po

Ovaj čaj je legendaran jer priča o njemu seže još iz 18. stoljeća, a nastavlja se još i danas. Postoji više vrsta, a ovaj put pričamo o onoj najskupljoj. Kineska vlada, 1998. godine, prodala je ovaj čaj na aukciji za nevjerojatnih 900.000 dolara., što bi odgovaralo cijeni od oko 1.250.000 dolara za kilogram. Što je toliko posebno kod ovog čaja? Nekoliko vladinih dužnosnika Kine tvrdi da se njegov bogati cvjetni okus zadržava u ustima i nekoliko minuta nakon ispijanja. Prilično posebno za šalicu čaja, ali mi bi ipak radije da nam se umjesto cvjetnog okusa, ta količina novaca zadrži u džepu.

Tags
Pogledaj još
Close
Back to top button
Close