Birtija

Löwenbräu pivo koje je preživjelo pakao

Prilikom pisanja članka o nekim od najskupljih svjetskih piva, cijene nekih od njih toliko su nas iznenadile da smo nakon pisanja odmah odlučili izmoliti tri pivske molitve i zahvaliti Bogu piva što nam je podario kvartovsku birtiju (drugi dom) u kojoj naš najdraži tekući prehrambeni proizvod možemo konzumirati za samo deset hrvatskih novčanih jedinica.

No, upravo smo morali to sve još jednom ponoviti, jer pivo o kojem danas pišemo, daleko je najskuplje od svih opisanih u već spomenutom članku. U redu, ovo pivo ne košta mnogo zbog ječma iz svemira, vode s Antartike ili sličnih gluposti, ovo pivo je toliko ekskluzivno iz razloga jer je preživjelo nesreću cepelina Hindenburg. Za one koji su prespavali sat povijesti, Hindenburg je bio 245 metara dugačak putnički cepelin, koji je 1936. godine prilikom slijetanja u američku zračnu luku potpuno izgorio, pri čemu je poginulo 36 osoba.

Ta boca Löwenbräu piva jedna je od šest neotvorenih koje su nekako uspjele preživjeti nesreću, a pronašao ih je vatrogasac koji je sudjelovao u gašenju požara. Ostalih pet boca podijelio je sa svojim prijateljima i kolegama s posla. Posljednja boca koju je zadržao za sebe i koja se prenosila iz generacije u generaciju, uskoro će se naći na aukciji, a pretpostavlja se da će postići cijenu veću od 9000 dolara. Hm, da, znamo da je ta boca dio povijesti, ali već razmišljamo koliko bismo samo običnog piva mogli kupiti za tu cifru, a i sigurni smo da pivo iz Hindenburga više baš i nije previše pitko.

Tags
Back to top button
Close