Lifestyle

Filmovi koji su inspirirali stvarne zločine

Već desetljećima traju polemike o tome da li nasilje u filmovima, računalnim igrama, pa čak i crtanim filmovima dovodi do nasilja u stvarnom životu. Mi zasigurno nismo pobornici te teorije, jer igrajući GTA, jednu od najnasilnijih računalnih igara svih vremena, nikad nismo dobili ideju da nadrogirani sjednemo u auto, pregazimo hrpu ljudi, nokautiramo nekoliko prolaznika, našamaramo par prostitutki i nakon toga zaratimo s policijom.

Na žalost, postoje i ljudi koji zbog svojih psihičkih ili sličnih problema, ponekad stvari rješavaju nasiljem. U slučajevima kada je to nasilje inspirirano filmom ili igrom, ponovo dolazi do ranije spomenutih polemika. U nastavku teksta vam donosimo stvarne zločine kojima su inspiracija bile upečatljive scene iz filmova, a vama ostavljamo da razmislite kojoj ćete se teoriji prikloniti.

Vlak Pun Love (Money Train)

290841_large U jednoj sceni akcijske komedije iz 1995. godine, pljačkaš u podzemnoj željeznici polije benzinom službenicu koja prodaje karte i zapali je. U filmu sve završava u najboljem redu, ali žrtve sličnih napada u stvarnosti nažalost nisu bile te sreće. U prvom incidentu, pljačkaš je ispunio prostoriju prodavača karata sa benzinom za upaljače i prijetio da će ga zapaliti ukoliko mu ne preda novac. Na kraju je ipak zapalio žrtvu koja je pretrpjela opekline na 75% tijela i umrla u bolnici nekoliko tjedana kasnije. Na ovaj je način u razdoblju od tri tjedna pljačkano još u sedam drugih slučajeva. Svo to nasilje rezultiralo je oštrom kampanjom protiv nasilja u Hollywoodu.

Projekt X

project_x

U komediji iz 2012. godine, grupa tinejđera je organizirala zabavu u kući jednog od njih kada su mu roditelji bili odsutni. Prilično brzo, zabava izmiče kontroli i uskoro zavlada kaos koji rezultira masovnim korištenjem droga, upotrebom oružja, a sve je rezultiralo velikim požarom u kvartu. Naravno da nije prošlo mnogo vremena da tinejđerima diljem SAD-a padne na pamet kako bi takve zabave mogle biti zanimljive.

Ubrzo nakon izlaska filma počele su se organizirati masovne zabave na kojima je ponekad sudjelovalo i nekoliko tisuća tinejđera. Okupljali su se s naumom kako bi rekonstruirali zabavu iz filma, što je dovelo do konzumacije velike količine alkohola i droga, a korišteno je i oružje. Kao što i sami znate, kad spomenemo droge, alkohol i oružje, to ne može dobro završiti pa je na tim zabavama često bilo ranjenih, od čega su neke osobe i smrtno stradale. Naravno da prilikom svega nije izostao ni vandalizam.

Sve je dovelo do toga, da je izdavačka kuća Warner Brothers izdala priopćenje u kojem je pisalo – “Ljudi. To je samo film. Smirite se.”

Vrisak (Scream)

scream-ghostface

Film Wesa Cravena iz 1996. godine, bio je prekretnica u horor žanru. Film koji je bio i smiješan i strašan u istom trenu, ali je bio i inspiracija seriji imitatora koji su počinili ubojstva koristeći načine ili kostime ubojica iz filma. Najstrašniji je bio slučaj ubojstva belgijanke Alison Cambier.

Bila je u vezi sa mladićem Thierry Jaradinom, kojeg je posjetila u njegovoj kući. Taj dan ju je Thierry zaprosio, ali ga je djevojka odbila nakon čega je Thierry otišao u susjednu sobu i navukao kostim ubojice iz filma Vrisak, uzeo dva velika noža i izmasakrirao djevojku zadavši joj 30 uboda nožem.

Nakon svega je nazvao policiju i priznao zločin, a kasnije je priznao da mu je film bio inspiracija. Policija je bila zgrožena, jer Jaradin nije imao nikakvu kriminalnu prošlost, niti povijest mentalnih bolesti.

Klub Boraca (Fight Club)

fight-club-rules-movie-poster-AVAmo00471 (1)

Filmsko remek-djelo Davida Finchera čiji je atraktivan svijet ilegalnih borbi i organiziranog terorizma bio vrlo privlačan, pa je bilo samo pitanje vremena kada će se pojaviti netko tko ne shvaća da su takve stvari u stvarnom svijetu neprihvatljive.

Najozbiljniji zločin dogodio se na američki praznik “Dan Sjećanja”, 2009. godine u New Yorku, kada je detonirano nekoliko eksplozivnih naprava diljem grada, od kojih jedna i u Starbucksu. Ta eksplozija je navodno inspirirana eksplozijom u filmu kada je uništena tvrtka koja bila simbol ugnjetavanja. Eksplozije su na kraju dovele do Kyle Shawa, člana lokalnog “kluba boraca”. Takvi klubovi su nakon filma nicali diljem planete među populacijom kao što su programeri, školarci ili zatvorenici.

Slagalica Strave (SAW)

Saw-Cary-Elwes-640x359

Ubojica Jigsaw iz filma Slagalica strave, ima sve elemente psihopata. Njegove zamke su promišljene, genijalne i strašne, a otimao je samo ljude koji su na neki način štetili samo sebi s ciljem da ih nauči cijeniti život. U stvarnom životu, zločini inspirirani ovim filmom nisu naudili nikome, barem na način na koji su bili zamišljeni.

U Salt Lake Cityju, majka je prijavila svog sina i njegovog prijatelja kad je otkrila da smišljaju planove o otmici i ubojstvu nekoliko ljudi. Dva dječaka, razradila su detaljne planove i zamke u stilu filma Slagalica strave kako bi naučili lekciju ljude za koje su tvrdili da štete drugima. Na kraju su priznali policiji da su imali i kamere s planom dokumentiranja ubojstava.

U američkoj državi Tennessee, dvije djevojke su uhićene nakon što su starijoj ženi ostavile poruku u SAW stilu. Na poruci su tvrdile da su joj sakrile prijatelja negdje u njezinoj kući, ali i da će sad pustiti otrovni plin u kuću. Žena je morala odlučiti da li će pomoći prijatelju ili će spasiti svoj život. Poruku je dobila u najgorem trenu – tijekom pogrebne procesije. Zbog straha, žena je doživjela moždanu kap. Na kraju je preživjela, a djevojke su optužene zbog telefonskog maltretiranja.

…za ostatak teksta pritisni NASTAVAK…

1 2Sljedeća stranica
Tags
Pogledaj još
Close
Back to top button
Close