Lifestyle

10 najvećih pljački svih vremena

Gledajući filmove slične tematike, većina muškaraca barem je jednom razmišljala o tome kako bi bilo izvesti pljačku u kojoj će si krađom milijuna, osigurati lagodan život u budućnosti. Sreća je da nas je većina prisebna, pa sva ta razmišljanja ostanu samo na pustim fantazijama. Naravno, postoje i oni koji nisu stali samo na razmišljanjima, nego su pljačkom u nekoliko minuta uspjeli doći do novaca koje obični ljudi ne bi zaradili tijekom cijelih svojih života i to da ih žive nekoliko puta.

U nastavku teksta vam donosimo najveće pljačke u novijoj povijesti, a s liste su izostavljeni pokušaji koji nisu završeni uspješno (barem na neko vrijeme), kao i pljačke u kojima je bilo stradalih osoba. U redu, znamo da bi na ovoj listi mogli završiti mnogi naši političari ili tajkuni, ali ovog puta smo odlučili da ih nećemo uključiti u ovaj članak.

Harry Winston – Pariz/Francuska

Ukradeno: 108 milijuna dolara

Četiri naoružana muškarca ušla su 5. prosinca 2008. godine u prodavaonicu nakita Harry Winston malo prije vremena zatvaranja, od kojih su trojica bila odjevena kao žene s vlasuljama na glavi. Kada su “očistili” izložbene stalaže, prisilili su zaposlenike da im otvore skladišne prostore, jer im nakit vrijedan milijune dolara koji se nalazio u stalažama jednostavno nije bio dovoljan.

Nakon kompletnog “čišćenja” prodavaonice i bez ijednog ispaljenog metka, nestali su u nepoznatom smjeru. Mislili bi da je jeftinije unajmiti naoružane zaštitare jer je ista prodavaonica opljačkana i godinu ranije, kada su kriminalci nestali s nakitom vrijednim 10 milijuna dolara. Vlasnik nije mislio tako. Nakon pljački uhićeno je 25 sumnjivaca starih između 22 i 67 godina. Izgleda da je to posao za sve generacije.

Centar dijamanata – Antwerpen/Belgija

Ukradeno: više od 100 milijuna dolara u dijamantima

11

Lopovi dobro znaju da 80% neobrađenih dijamanata prolazi kroz Antwerpen i zato je taj grad bio često na meti kradljivaca. No, pljačka koja je izvršena 16. veljače 2003. godine odskače od ostalih zbog načina na koji je izvršena i količine dijamanata koji su ukradeni. Plijen je bio toliko velik da su pljačkaši jedva nosili vreće, ali to ih nije spriječilo da isprazne 123 od 189 sefova s depozitima.

Pljačku je isplanirao Leonardo Notarbartolo, provedba je trajala nekoliko godina, a uključeno je bilo barem četiri osobe. Tri godine prije pljačke iznajmljen je ured u istoj zgradi, a Notarbarolo se predstavio kao talijanski trgovac dijamantima kako bi stekao povjerenje i kredibilitet. Kad je bilo vrijeme za pljačku, u video nadzor su stavili lažne snimke kako bi prikrili svoja kretanja. Sef je bio zaštićen s 10 sigurnosnih mehanizama, uključujući infracrvene toplinske senzore, Dopplerov radar, magnetsko polje, seizmički senzor i bravu sa 100 milijuna mogućih kombinacija.

Pljačka je prozvana “pljačkom stoljeća”, a policija ni danas ne zna način na koji je točno izvedena. Notarbartolo je uhićen nakon što jedan od članova grupe pljačkaša nije uspio spaliti vreću za smeće s dokazima pljačke. Drago kamenje vrijedno preko 100 milijuna dolara nikada nije pronađeno, a Notarbartolo tvrdi da su žrtve prijevare osiguranja i da je u sefovima bilo dijamanata vrijednih najviše 20 milijuna dolara, a većina sefova prazna. Osuđen je na 10 godina zatvora.

Banka United California – SAD

Ukradeno:  30 milijuna dolara (procjena)

Iako se ne čini mnogo kao u do sad spomenutim pljačkama, imajte na umu da je ova pljačka izvedena davne 1972. godine. Po današnjim standardima, ova pljačka bila bi “teška” više od 100 milijuna dolara. U ono doba to je bila najveća pljačka ikad izvedena.

Grupa od sedam muškaraca provalila je u podružnicu United California banke i počistila depozite iz sefa banke. Kako su u tadašnje doba sadržaji depozita bili tajni, suma od 30 milijuna je samo procijenjena. S vremenom je kradljivce uhvatio FBI, a jedan od njih, Phil Christopher, napisao je knjigu o pljački koja se zove “Superthief”.

Zrakoplovna luka Schiphol – Amsterdam/Nizozemska

Ukradeno: 118 milijuna dolara (procjena)

Najveća pljačka dijamanata u povijesti. Cifra od 118 milijuna dolara je procijenjena jer su mnogi od dijamanata bili neobrađeni, zbog čega im je mnogo teže odrediti pravu vrijednost. Iako su na ovoj listi pljačke većinom izvedene uz pomno planiranje, ova je bila izvedena na način “zdrpi i zbriši”.

Četiri muškarca su dva tjedna prije pljačke ukrala dostavni kamion i uniforme zrakoplovne tvrtke KLM, kako bi se mogli nesmetano kretati sigurnosnim zonama zrakoplovne luke. Na dan pljačke, 25. veljače 2005. godine, pljačkaši su se dovezli do drugog KLM kamiona koji je prevozio veliku pošiljku neobrađenih dijamanata koji su trebali biti dostavljeni u Antwerpen i pred brojnim svjedocima zaprijetili oružjem vozačima da predaju teret, te se nakon toga jednostavno odvezli.

Zbog činjenice da su znali točno koji će kamion prevoziti dijamante, policija je posumnjala da su informacije stigle iznutra, pa je nakon toga uhićeno nekoliko osoba za koje se sumnjalo da su povezani s pljačkom. To je bilo drugi puta u 6 mjeseci da je opljačkan isti terminal.

The British Bank of the Middle East – Beirut/Libanon

Ukradeno: 40 milijuna dolara

British-Bank-of-the-Middle-East

Teroristička skupina pod vodstvom Yassera Arafata, Palestinska oslobodilačka organizacija(PLO), stvorena 1964. godine s ciljem stvaranja nezavisne države Palestine. Ta organizacija je vodila rat, a svaki rat košta mnogo novaca. Libanon je bio usred civilnog rata i uz sav kaos grupa povezana s PLO je provalila u nekoliko banaka, od kojih je najveća bila British Bank of the Middle East.

Opljačkali su nevjerojatnih 40 milijuna dolara u zlatu, dragom kamenju, obveznicama i stranoj valuti, što bi u današnje vrijeme iznosilo debelo preko 100 milijuna dolara. Pljačkaši su raznijeli zid koji je banka dijelila sa susjednom katoličkom crkvom, a onda uz pomoć bravara otvorili sef i ispraznili ga u sljedeća dva dana. Neke od obveznica kasnije su prodane njihovim vlasnicima.

…za ostatak teksta pritisni NASTAVAK…

1 2Sljedeća stranica
Tags
Pogledaj još
Close
Back to top button
Close