Birtija

Zanimljive činjenice o Oktoberfestu

Svake godine krajem mjeseca rujna, ljubitelji piva, fine klope i dobre zabave pohrle na svjetski poznatu manifestaciju koja se održava u srcu Bavarske. Tako München, glavni grad te njemačke pokrajine svake godine ugošćuje preko 6 milijuna ljudi. Kako će se Oktoberfest uskoro održati, za one koji nisu imali sreće ili mogućnosti posjetiti ovu svjetski poznatu manifestaciju, pripremili smo nekoliko zanimljivih činjenica.

oktoberfest-girls

Oktoberfest je prvi put održan zbog proslave vjenčanja

Prvi Oktoberfest održan je 1810. godine u čast vjenčanja princa Ludviga (kanije Ludvig I. od Bavarske) i princeze Therese od Sachen-Hildburghousena. Ako je bilo i malo slično Oktoberfestu koji se održava danas, mislimo da se ni jedan Macho muškarac ne bi bunio da ovom stilu uplovi u bračnu luku.

Rani dani Oktoberfesta

Do 1819. godine na Oktoberfestu su održavane konjske utrke, a pivo se moglo konzumirati samo izvan same manifestacije. Nakon 1819. godine, odlučeno je da se konjske utrke ukidaju, mijenjaju se pivskim štandovima i Oktoberfest postaje šesnaest dana dugi festival opijanja.

>>> Top 10 pića za Macho muškarce

Samo pivo proizvedeno u Münchenu

Oktoberfest je iznad svega proslava Bavarskih tradicija, zbog toga je jedino pivo koje možete pronaći na ovoj manifestaciji, pivo proizvedeno u pivovarama koje se nalaze u samom gradu Münchenu. Pivovare proizvode posebno Wiesn pivo s većim postotkom alkohola koje sadrži 6-8% alkohola. Samo pivo koje udovoljava tim kriterijima može se nazvati Oktoberfest pivom .

bierpreis-oktoberfest

>>> FOTO: Galerija zgodnih cura s Oktoberfesta

U 200 godina, Oktoberfest nije održan samo 24 puta

Od 1810. godine, ova tradicionalna manifestacija nije održana samo 24 puta, a uzrok je bila velika epidemija kolere 1854. i 1873. godine, jednom zbog Francusko-Pruskog rata 1870. godine i nekoliko godina tijekom i nakon dva svjetska rata.

Nitko ne nazdravlja dok gradonačelnik ne otvori Oktoberfest

Subotom u točno 12:00 sati u šatoru Schottenhammel gradonačelnik otvara prvu bačvu piva uz povik “O’zapft is!” (“Otvoreno je!”). Od tada se Oktoberfest smatra otvorenim. Postoje čak i oklade o tome koliko će udaraca čekićem biti potrebno gradonačelniku da poteče prvo pivo. Najbolji rezultat drži sadašnji gradonačelnik Christian Ude s dva udarca, dok je 1950. godine tadašnjem gradonačelniku Thomasu Wimmeru trebalo čak 19 udaraca.

Zanimljivi podaci iz 2004. godine

Te godine tijekom 16 dana Oktoberfesta popilo se 5,5 milijuna litara piva, 35.000 litara vina, 20.000 boca šampanjca, 200.000 šalica kave i čaja te 700.000 boca vode i limunade. Nako što dobro popijete, teško je ne ogladniti, pa je te godine pojedeno 200 000 pari kobasica, 500.000 pilića, 50.000 kilograma ribe i 89 pečenih volova.

o12_20425359

Draga, izgubio sam djecu

Izgleda da ispijanje piva zna dovesti do toga da ponekad zaboravite na svoj vlastiti podmladak. Zbog toga je na Oktoberfestu organiziran ured za izgubljenu i pronađenu djecu, kao i za ostale stvari koje se pronađu ili izgube. Zanimljivo je da se među mnogim izgubljenim stvarima, često pronađu i stvari kao što su invalidska kolica, dječje nosilice, note skladbi Johanna Sebastiana Bacha, umjetni zlatni zubi i slično…

>>> Najskuplje pive na svijetu

Tags
Back to top button
Close