Birtija

Top 10 snajperista u povijesti

Snajperisti su istrenirani strijelci kojima je glavna osobina savršeno prikrivanje. Uz savršenu kamuflažu pripremljeni su za izviđanje i promatranje, ubacivanje unutar neprijateljskih linija, osnovno preživljavanje i još mnogo smrtonosnih tehnika što ih čini jednim od najstrašnijih grana u svakoj vojsci, a pogotovo za vrijeme ratova. Zbog toga, Macho.hr vam predstavlja listu Top 10 snajperista u povijesti ratovanja.

10. Thomas Plunkett

top-10-snajperista-005

Thomas Plunkett bio je Irski vojnik u Britanskoj 95-toj pukovniji i ono što ga stavlja na ovu listu je njegov izvanredan pogodak u francuskog generala Auguste-Marie-Francois Colberta.

Za vrijeme bitke kod Cacabelosa u Španjolskoj 1809. godine, Plunkett je puškom Baker ustrijelio francuskog generala s udaljenosti od oko 600 metara. Budući da je početkom 19-tog stoljeća takav pothvat bio praktički nemoguć, Plunkett je imao ili nevjerojatnu sreću, ili je bio odličan snajperist. Plunkett nije želio da se po pukovniji priča o njegovoj sreći, pa je odlučio još jednom dokazati svoju strijelačku sposobnost uzevši na nišan generalovog pomoćnika koji mu je priskočio u pomoć. Upucavši i drugu metu pred cijelom vojskom impresioniranih suboraca, Plunkett je ušao u legendu i zaslužio mjesto na ovoj listi.

Samo za usporedbu, standarde puške tog vremena mogle su pogoditi metu na udaljenosti od 50 metara. Plunkett je pogodio s 12 puta veće udaljenosti.

9. Narednik Grace

top-10-snajperista-006

Datum je bio 9. svibanj 1864. godine kada je narednik Grace pogodio jedan od najnevjerojatnijih pogodaka tog vremena, koji je bio i jedan od najupečatljivijih. Za vrijeme bitke kod Spotsylvanie, Grace je svojom puškom Whitworth, pogodio generala John Sedwicka s udaljenosti od 900 metara. Da ovaj pogodak bude upečatljiv pobrinuo se sam general Sedwick, koji je baš tada objašnjavao svojim vojnicima da se nemaju čega bojati, a pogotovo ne snajperista. Nažalost po njega, u trenutku kada je izvikivao “Oni ne bi mogli pogoditi ni slona s te udaljenosti”, metak ga je pogodio mrvicu ispod lijevog oka.

General Sedwick bio je najviše rangirani časnik koji je poginuo u građanskom ratu. Čak ni sam general Ulysses S. Grant nije mogao vjerovati u istinitost njegove pogibije.

>> 10 Najvećih ratnih brodova

8. Charles “Chuck” Mawhinney

top-10-snajperista-010

103 potvrđena pogotka

Chuck je već bio iskusni lovac kada se 1967. godine pridružio američkim marincima. Služio je vojsku za vrijeme Vijetnamskog rata i drži rekord u marincima sa najviše ubojstava, ostavivši iza sebe legendarnog Carlos Hathcocka. U samo 16 mjeseci ubio je 103 neprijatelja, uz 216 nepotvrđenih budući da je u ono vrijeme bilo vrlo teško pronaći i dokumentirati sve žrtve. Nakon što je napustio marince, priznao je da nitko od njegovih suboraca u postrojbi nije znao da je on snajperista. Tek 20 godina kasnije napisana je prva knjiga o njegovim postignućima. Nakon rata Chuck je postao vojni instruktor za snajperiste.

Jednom je Chuck izjavio “Bio je to savršen lov, čovjek lovi drugog čovjeka. Nemojte mi pričati o lovu na lavove ili slonove; Oni ne uzvraćaju puškama. Jednostavno sam to obožavao.”

Pogodci su mu bili najčešće s udaljenosti od oko 300 do 700 metra, uz nekoliko pogodaka iznad 900 metara što ga svrstava u jednog od najboljih snajperista vijetnamskog rata.

7. Rob Furlong

top-10-snajperista-011

Bivši narednik kanadskih vojnih snaga drži rekord za najduži pogodak u povijesti s udaljenošću od 2,430 metara.

Ovaj nevjerojatan pogodak postigao je 2002. godine za vrijeme Operacije Anakonda kada je s još četvoricom vojnika trebao zaustaviti ukopavanje Al-Qaedinih vojnika na jedno brdo. Furlong je bio naoružan s .50 kalibarnim McMillan Brothers snajperom. Prvi metak promašio je metu, dok je drugi pogodio naprtnjaču na leđima. Budući da je već ispucao treći metak kada je drugi pogodio metu, neprijateljski vojnik je znao da je napadnut. Vremenski let metka s te udaljenosti je oko 3 sekunde, što bi bilo dovoljno da se skloni u zaslon, ali je zaprepašten vojnik ostao stajati i dobio treći metak u prsa.

>> Top 10 najskupljih tenkova

6. Vasily Zaytsev

top-10-snajperista-009

242 potvrđena pogotka

Zaytsev je najpoznatiji snajperist u povijesti zahvaljujući filmu “Neprijatelj pred vratima”. Film je odličan, samo što nažalost nije potpuno istinit. Istinit je u dijelu da se radnja događa za vrijeme okupacije Staljingrada. Nažalost, nikad nije postojao njegov njemački protivnik.

Zaytsev nadimkom Zec, rođen je u Jeleninskoju i odrastao po Uralskim planinama. Prije Staljingrada služio je kao službenik u sovjetskoj mornarici i kada je čuo za opsadu, prijavio se kao dobrovoljac i služio u 1047-oj postrojbi. Za vrijeme rata imao je čak i svoju snajpersku školu u kojima je pripremao takozvane “Bebi zečeve” za ratne uvjete. Pripadnici njegove škole imali su preko 3,000 potvrđenih pogodaka za vrijeme rata.

Zaytsev je sam imao 242 potvrđena pogotka između listopada 1942. godine i siječnja 1943. godine, dok je prava brojka vjerojatno oko 500. Iako je njemački snajperist iz filma vjerojatno izmišljen, Zaytsev je tvrdio da je Eewin Konig postojao. U svojim memoarima napisao je sve o tom trodnevnom sukobu između njih dvoje, i priznao da je njemački snajperist bio jednako dobar kao on sam, koji mu je bio i njegov najveći ratni trofej. Opet, nažalost po njega, u njemačkoj vojsci nikada nisu čuli za tog vojnika.

 

… za ostalih 5 kliknite NASTAVAK …

1 2Sljedeća stranica
Tags

Nenad Kocijan

"Ako vas žena pobjeđuje u tenisu, promijenite sport. Ako vas žena pobjeđuje u boksu, promijenite ženu."
Back to top button
Close