Birtija

Top 10 poznatih svjetskih špijuna

Lijepe žene, brzi automobili, luksuz i putovanja svijetom – tako od prilike izgleda život najpoznatijeg filmskog tajnog agenta, James Bonda. Zanimalo nas je koliko sličnosti ima život stvarnih tajnih agenata sa filmskim likom Iana Fleminga. Zato smo za vas prošli kroz povijest ovog neobično opasnog zanimanja i pokušali pronaći tajne agente koji su najviše utjecali na svjetska zbivanja. U nastavku teksta donosimo vam top 10 svjetski poznatih špijuna.

Richard Sorge (1895-1944)

Richard Sorge

Možda niste čuli za Richarda Sorgea, ali njegova hrabra dijela tijekom Drugog svjetskog rata promijenila su tijek kojim se rat odvijao i spasila mnoge živote. Od svih poznatih špijuna, Sorge je najviše utjecao na svjetska zbivanja, a na kraju je zbog toga platio glavom. Ian Fleming i Tom Clancy, poznati pisci koji su se proslavili knjigama i romanima o špijunaži, proglasila su Richarda Sorgea najboljim svjetskim špijunom.

Sorge je rođen u Azerbejdžanu, odrastao u Njemačkoj i služio u oružanim snagama tijekom I. svjetskog rata, nakon čega je postao komunist. Kada su njegova razmišljanja postala preopasna za Njemačku, odletio je u Rusiju gdje je postao špijun. Putovao je svijetom predstavljajući se kao novinar i pribavljao informacije za Sovjetski Savez. Špijunirao je u Britaniji i Njemačkoj, gdje se pridružio Nacističkoj partiji kako bi lakše dolazio do informacija. Nakon toga, 1930. godine, poslan je na daleki istok gdje je prikupljao informacije o planovima nacističke Njemačke, što ga je čak dovelo do situacije da ima aferu s ženom njemačkog ambasadora u Tokiju.

Njegova otkrića bila su nevjerojatna, otkrio je njemačko-japanski pakt, plan o napadu na Pearl Harbor i datum kada Hitler planira napasti Sovjetski Savez. Većina njegovih otkrića bila je zanemarena od strane Staljina, iako, Sovjeti su uzeli u obzir njegovu informaciju da Japan neće otvoriti drugu frontu na istoku, pa su vojne snage preseljene s Manđurijske granice kako bi pružale pojačani otpor nacistima. Obješen je 7. studenog 1944. godine u tokijskom zatvoru, a ruske vlasti nisu priznale da je bio njihov tajni agent još dvadeset godina. Iako je spasio Rusiju, ostao je nepoznat do 1964. godine, kad je Nikita Hruščov vidio film o njegovim podvizima i pitao KGB jesu li istiniti. Tek nakon toga su herojska djela Richarda Sorgea postala svjetski poznata.

Mata Hari (1876-1917)

margaretha-geertruida---grietje--zelle-alias-mata-hari

Kad jedna od najvećih Hollywoodskih zvijezda, Greta Garbo, prihvati ulogu da bi odigrala lik ove svjetski poznate špijunke, odmah znate da je riječ o legendi svjetske špijunaže. Pravim imenom Margharetha Geertruida Zelle McLeod, a poznata kao Mata Hari, ova svjetski poznata tajna agentica je imala nesretno djetinjstvo, a kasnije se pokušala baviti podučavanjem. No, ravnatelj je bio toliko obuzet njom da je bila prisiljena odustati. Nakon što se razvela od svog supruga, postala je egzotična plesačica i luksuzna prostitutka.

Baveći se tim poslom, uskoro se povezala s visoko rangiranim vojnim osobljem i političarima, što ju je dovelo u vrlo dobar položaj za prikupljanje informacija. Tijekom Prvog svjetskog rata, Nizozemci su ostali neutralna nacija, što joj je uz nizozemsko državljanstvo omogućavalo nesmetano prelaženje granica. Jednom prilikom ispitivali su je britanski obavještajci, nakon čega je priznala da pribavlja informacije za Francusku. Francuzi su kasnije to zanijekali.

U siječnju 1917. godine, francuski obavještajci presreli su kodiranu poruku njemačkog atašea iz Madrida prema Berlinu u kojoj se spominju informacije pribavljene od strane agenta H-21. Francuzi su Mata Hari identificirali kao agent H-21, pa je 13. veljače 1917. uhićena u svojoj hotelskoj sobi u Parizu. Suđeno joj je za špijunažu, a nakon što je osuđena na smrt, strijeljana je 15. rujna 1917. godine u dobi od 41 godine.

Violette Szabo (1921-1945)

Corrine_86579509_148879c

Violette Szabo je bila sasvim obična žena koju su prilike natjerale da postane nevjerojatna heroina u borbi protiv nacista. Bila je asistent u trgovini u Londonu dok se nije zaljubila u francuskog časnika Etienna Szaboa, nakon čega su se vjenčali i dobili dijete. Violletina velika ljubav Etienn je ubijen u Al Alameinu, nakon čega se ona prijavljuje u postrojbu za specijalne operacije koja je bila pod direktnim zapovjedništvom Winstona Churchilla.

Violette koja je odlično govorila francuski, prolazi obuku za infiltraciju i sabotažu, nakon čega se 1944. godine dobrovoljno prijavljuje kako bi bila izbačena padobranom u sjevernu Francusku, te se pridružila Pokretu otpora u borbi protiv nacista. Zarobljena je na svom drugom zadatku, nakon čega je odvedena u koncentracijski logor Ravensbruch i podvrgnuta mučenju.

Nikada nije odala svoje kolege iz otpora, strijeljana je u veljači 1945. godine, a posmrtno je odlikovana najvišim britanskim i francuskim odličjima, te medaljom Pokreta otpora.

Aldrich Ames (rođ. 1941)

Slide1953

Ames je bivši protuobavještajac CIA-e koji je osuđen 1994. godine zbog špijunaže za Sovjetski Savez. Na svom prvom zadatku za CIA-e, Ames je stacioniran u Ankari kako bi regrutirao obavještajne agente Sovjetskog saveza. Zbog svojih financijskih problema i odanosti alkoholu, Ames je 1985. godine stupio u kontakt sa Sovjetskom ambasadom u Washingtonu kako bi ponudio informacije u zamjenu za novac.

Kako je CIA u međuvremenu premjestila Amesa u svoj ured u Europi, imao je direktne informacije o identitetima tajnih agenata CIA-e na području Sovjetskog saveza. Informacije koje je dostavio Sovjetima su ugrozile najmanje 100 tajnih agenata CIA-e i dovele do eliminacije njih barem deset. Ames je Sovjetskom Savezu priskrbio imena svih tajnih agenata koji rade na njihovom teritoriju, za što mu je isplaćeno 4,6 milijuna dolara.

Iako CIA dugo nije htjela prihvatiti da imaju “krticu” u svojim redovima, zbog Amesovog rastrošnog života i nestajanja agenata CIA-e, 1985. godine postaje glavni osumnjičeni. Iz straha da će pobjeći u Rusiju, Ames je na kraju uhićen na aerodromu zajedno sa svojom suprugom i osuđen na doživotan zatvor. Zatvoren je u kaznionici u Allenwoodu, gdje i danas izvršava kaznu.

Klaus Fuchs (1911-1988)

klaus fuchs

Fuchs je rođen u Njemačkoj, a bavio se teorijskom fizikom, pri čemu je radio u Los Alamosu na projektu atomske bombe. Još tijekom studija u Njemačkoj, Fuchs se uključio u Komunističku partiju Njemačke. Nakon sukoba s novom vladom bježi u Englesku, gdje završava doktorat iz fizike, a na kratko je radio i na britanskom atomskom projektu.

U vrijeme kad je radio za Britance, počeo je davati informacije Sovjetima. Smatrao je da Sovjetski Savez ima pravo znati na čemu rade Britanci i Amerikanci. Tako je 1943. godine premješten u Ameriku kako bi bio asistent na Projektu Manhattan. Od 1944. godine radio je u Los Alamusu u Novom Meksiku.

Dvije godine je Sovjetima preko svojih KGB veza slao planove za proizvodnju hidrogenske bombe. Također je slao i informacije o proizvodnji uranija 235, što je Sovjetskom Savezu omogućavalo da procijeni broj bombi koji posjeduje SAD. Na povratku u Britaniju 1946. godine, uhićen je i ispitivan, a nakon toga i osuđen za špijunažu na 14 godina zatvora. Pušten je nakon devet godina, a ostatak života proveo je u Njemačkoj.

…za drugi dio članka pritisnite NASTAVAK…

1 2Sljedeća stranica
Tags
Back to top button
Close